Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Uvajanje goste hrane

Uvajanje goste hrane

Pozdravljeni,

S sinkom (6.5 mes) sva zečela uvajati GH pri 5. mesecih, ker mi je ob večerih primankovalo mleka, da bi se najedel sem mu ponudila mležno-žitno kašico, potem sva postopoma čez dan uvajala tudi zelenjavo in sadje. Je zelo rad.

Me pa zanima nasledenje. Kakšen način hranjenja je pravilnejši? Ali mu ponudim žličko, da sam poje dol (to traja veliko dlje in vmes tudi sesa iz žiličke dol), ali mu jaz stresem hrano dol (potegnem ob zgornjo ustnico) in potem lepo in poje (nič ne sesa).

Kdaj mu lahko ponudim kunčje ali perutninsko meso in kdaj jogurt, skuto, maslo? Kakšna so najnovejša priporočila za uvajanje glutena?

Te instant žitno-mlečne kašice mi niso najbolj vščeč, ker niso naravne, ampak pri 5m so se mi zele edine primerne, dugega nisem vedla, kaj bi lahko bilo primerno za tako starost. Sedaj ko je pa že večji in sva že uvedla velok vrst sadja, zelanjave, riž in polento me pa zanima kakšne večerje bi bile primerne za 7 mesečnika.(npr. eno varianto mu dam polento s pretlačenim jabolkom)

Še tole. Večkrat sem že slišala, da naj mu nič ne miksam, raje pretačim z vilco, da se prej odvadi gladke hrane, kako svetujete vi?

Za vsako informacijo vam bom iz srca hvalažna. Hvala za vaš trud, lepo vas pozdravljam.

Pozdravljeni Maja,
predpisanega načina hranjenja ni, je pa vsekakor bolje, da iz žličke ne sesa, saj se mora naučiti jesti, kot odrasli.
Meso lahko počasi začnete ponujati, najprej kot mesno juhico, nato zmiksano meso v juhici (zelo težko bo sedaj jedel nasekljano), jogurt, skuto , maslo okoli 9. meseca, če ni bilo težav z uživanjem kravjega mleka (ali formule ali pa preko vašega mleka, če ste vi uživali mleko med dojenjem). Kar se tiče glutena, ga uvedemo po 6.-7. mesecu, če v družini ni celiakije. Če je, pa kasneje, celo po 1. letu.
Mnogo idej o pripravi obrokov lahko najtede na “starševskem čveku” ali “starši in otroci” in so zelo primerne.
V tej starosti mu še lahko miksate, razen če že sedaj lepo uživa nasekljano hrano. Sicer še ni nič narobe, če mu miksate do 9.-10.meseca in potem počasi pretlačite z vilico, nato pa sekljate bolj goste stvari (meso, npr.)

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close