Najdi forum

Pozdravljeni!

Stara sem 25 let, pred tremi meseci sem rodila, drugače sem se vedno ukvarjala s športom, mi pa večkrat psihične obremenitve “udarijo” na srce, imela sem že napade hitrega bitja srca in občasno mi v mirovanju srce poskoči. Bila sem 2x pri kardiologu, ultrazvok in EKG v redu. Zanima pa me, zakaj mi občasno (lahko parkrat na dan, ali pa nekajkrat na teden), ko se na hitro uležem ali pa tudi usedem v nižji sedež poskoči srce ali pa izostane utrip. Zadnji mesec nosečnosti se mi je to dogajalo vedno, ko sem se ulegla, včasih pa tudi ko sem samo počepnila. Po porodu je bilo takoj vse v redu, zdaj to občutim občasno. Me ne moti, vendar me zanima, zakaj do tega pride.

Hvala za odgovor.

Naše srce deluje samostojno, je pa zelo občutljivo na delovanje dveh živcev. “Simpatikus” pospešuje delovanje srca in povzroča neredne utripe, “parasimpatikus” pa srce upočasnjuje. Na simpatikus delujejo številni dejavniki, npr. lega telesa, stanje po obilni jedi, stresno stanje, preživahno delovanje ščitnice, itd. Verjetno gre pri vas za prevelik vpliv osrednjega živčevja na simpatikus.

Če je to stanje zelo moteče, bolniku predpišemo zdravila, sicer priporočamo zdrav življenjski slog (nekajenje, redna aerobna vadba, itd.) in blaga pomirjevala.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close