urtikarije ob bolezni
Zanima me ali sem jaz čudo tega sveta, ali mogoče obstaja še kdo s podobnimi težavami…
Pa da opišem problem..
Vsakič ko sem bolana (gnojne angine), se mi spustijo po telesu hude urtikarije (izpuščaji). Najprej samo malo pikic sem in tja, trenutek kasneje mi telo drhti, ker sem vsa en sam cel izpuščaj, ki se je zlil iz milijon majhnih izpuščajev v enega samega. Dlani in stopala tako srbijo da bi si jih najraje odrezala. Jemljem takrat Claritine, vendar njihov učinek ni dolgotrajen. Sem že bila parkrat na inf.kliniki pa so mi zdaj nazadnje dali samo napotnico za ORL, da se bom posvetovala za odstranitev mandlejnov, ki bi preprečevali gnojne angine in posledično nastale urikarije. Vendar bojim se, da bi ob naslednji bolezni, ki mogoče ne bo angina, bilo isto.
Kako odpraviti ta problem??? v Alergološko ambulanto sem že naročena (konec septembra). Ali je pametno iti tudi na magnetno resonanco??? Homeopatu??? Kot kaže mi alergijo sproži le bolezen.
kakšni nasveti?
pri gnojnih anginah se daje antibiotik, saj je povzročitelj bakterija. običajno so to penicilinski AB (ospen, hiconcil,..). če se pojavijo urtike, ko zavžiješ AB in se z nadaljevanjem uživanja AB poslabšujejo potem je najverjetneje alergija na zavžiti AB. najbolje je da po pojavu urtik greš nazaj k zdravniku, da ti predpiše nov AB iz druge skupine AB.
premisli če dobiš vedno isti AB oz. antibiotik iz iste skupine (slednji podatek ti lahko da farmacevtka v lekarni, morda pa tudi najdeš kaj z iskalnikom).
Lp in čimveč zdravja.
Ponavadi se mi je pojavila urtikarija še preden sem zaužila antibiotik. Tako da na AB nisem alergična. So sicer tudi že nato posumili, ampak to ni to, ker če ne se mi ne bi že prej pojavljalo preden ga sploh vzamem. Očitno sem alergična na bakterijo streptokok. Samo to pa ne morem kontrolirat kdaj bo spet prišla v mojo telo in mi zrušila moj imunski sistem. Mislim da je odstranitev mandeljnov še najboljša zadeva.
operacija mandeljnev je vsekakor rešitev, če se gnojne angine pojavljajo pogosto. kaj pa reakcija na antipiretike. najbrž vzameš kakšen lekadol ali kaj podobnega še preden greš k zdravniku, v smislu samozdravljenja. če ga vzameš tudi sicer ob kakšnem glavobolu pa se ne pojavlja urtikarija potem to ni vzrok.
sicer streptokoki povzročajo tudi kožne težave.
kakor koli že, čim več zdravja.
Še ena teorija.
Pri meni se vnetja grla pojavijo kot odgovor na stik z alergenom (cvetni prah). Lahko da je urtikarija samo spremljevalni pojav alergije Oz da se telo na stik z alergenom hkrati odzove z vnetjem grla in urtikarijo. To bi bilo sicer nenavadno, ampak vseeno malo premisli o tej možnosti.
Streptokok itak poslabša kožno simptomatiko.
Mandljev pa jaz tako serijsko ne bi ven dajala. Konec koncev je vsak organ tam z razlogom. Meni so že kot muli hotli ven vzet zaradi stalnih prehladov, vnetij ušes in zamašenih sinusov, pa mami ni pustila. Danes jih imam še vedno notri. So pa moji prehladi, viroze ipd izginili, ko sem šla na dieto brez KML. KML naredi ogromno sluzi. Poskusi z dieto nekaj mesecev, če ne bo bolje, greš lahko še vedno odstranit mandlje.