urtikarična dieta 3
Urtika III (nadaljevalna dieta)
Primerna so vsa zdrava sveža živila , oziroma doma pripravljena hrana iz živil, ki niso predhodno industrijsko pripravljena,razen spodaj navedenih živil! Pri pripravi priporočamo kuhanje in dušenje,lahko pa tudi pečenje in cvrtje,če ni drugih omejitev (npr. dieta brez jajc -cvrtje ni mogoče ! ) S takim načinom se izognete vsem SKRITIM ALERGENOM, ki so kot dodatki – ADITIVI dodani jedem in na deklaracijah navadno niso točno navedeni (arašidi, pšenični škrob, mleko v prahu, kazeinat,…)!
PREPOVEDANA ŽIVILA:
-živila z dodanimi konzervansi, aromami, aditivi in drugimi dodatki -stabilizatorji, antioksidanti, emulgatorji (jušne kocke, jušni koncentrati,paradiŽllikova mezga,majoneza, ketchup, solatni prelivi, marmelade s konzervansi, vsa hrana iz konzerv,…)
-umetno obarvana hranila (zlasti rumena in oranžna barvila )- umetno obarvane pijače, industrijsko pripravljena peciva, bomboni, lizike, obarvani žvečilni gumiji,…
-ostre začimbe (poper, paprika, muškatni oreh,…)
-svinj ina, salame, klobase, hrenovke,šunka, pršut, paštete
-morski sadeži (surimi, lignji, rakci,školjke, ribje palčke,…)
-lupinasto sadje (lešniki, orehi, arašidi, mandlji,…)
-čokolada, kakav
-sadje: citrično sadje- agrumi (pomaranče, limone, mandarine,grenivke ), kivijagode, breskve
-zelenjava: paradiŽllik,paprika,zelje, ohrovt, špinača,zelena, jajčevci, grab, por,…
-pijače: sadni čaji, (tudi šipek s hibiskusom ! ),
sadni sokovi iz zgoraj naštetega sadja ,oziroma sokovi z dodanimi konzervansi, gazirane pijače,umetno obarvane pijače;
-med
-še nenaštetajedila ki vsebujejo BIOGENE AMINE (siri, kvas, kislo zelje, kisle kumare, ribe, vino, pivo,…)