uroinfekt
Pozdravljeni!
Imam 2. leti staro hčerko ki ima uroinfekte. Pri 17. mesecih so ji na polikliniki opravili MCUG, ki je pokazal, da ima v levo ledvičko mali skoraj neopazen refluks. Ker so se uroinfekti še kar nadaljevali vsakič ko ni prejemala antibiotika sva pristali na Primotrenu (3/4 tablete na dan).
Predvčerajšnjim sva imeli na pediatrični kliniki UZ+MCUG+Doppler, ki pa je pokazal, da se je stanje poslabšalo. Zdravnik, ki je opravljal te meritve je dejal, da ima zelo močen refluks v levo ledvičko in pa malo refluksa v desno ledvico. Kako to, da se je stanje v roku dobrih 6. mesecev tako spremenilo? Ali se lahko še poslabša? Zdravnik je rekel da bo predlagal nefrologu, da bi se v levo ledvičko “vbrizgala neka pregrada” (ne vem, če sem ga parvilno razumela), da bi z operacijo še malo počakal. Sedaj čakam na povabilo nefrologa za pregled.
Zanima me tudi, kdaj otroci to prerastejo in kaj je nas starših, kaj lahko mi naredimo, da se stanje ne bi slabšalo oziroma, da bi se izboljšalo?
Hvala za odgovor in lep dopust!
Spoštovani mhm,
težko rečem, kako da se je stanje poslabšalo. Običajno tudi z MCUG preiskavo dobimo dobre rezultate, ki jih UZMCUG enako potrdi.
Zdravnik je najverjetneje svetoval silikonsko polnilo v steno mehurja, ki dvigne ustje sečevoda tako, da urin ne zateka več iz mehurja v sečevod. To se običajno dela pri VUR nižje stopnje (npr. III). Pri VUR višje stopnje običajno operirajo. Pogovorite se z nefrologom, ki vodi vašega otroka, kaj bi vam svetoval. V tem času vsekakor antibiotična zaščita, saj si nikakor ne želimo vnetja ledvice. Tudi še danes je največ odraslih bolnikov na dializi zaradi refluksne nefropatije, to je posledic nezdravljenih infektov sečil v otroštvu in neprepoznanih refluksov.
Drugega, razen da dobro poznate vašega pikca in vedno hitro ugotovite poslabšanje (smrdeč urin, spremenjena barva urina …), da bi pravočasno zdravili pielonefritis, ne morete narediti kaj dosti.
lp
Tanč