urgenca
Imela sem že dva spontana splava. Prvič sem začela rahlo krvaveti in sem odšla na urgenco, kjer so me pregledali in postavili diagnozo izvenmaternična nosečnost, kljub temu da sem jim dopovedovala, da me nič ne boli in da se super počutim. Šla sem na laparaskopijo kjer so ugotovili da je šlo za cistico na levem jajčniku. Kaj se je zgodilo s plodom ne vem. Pri drugi nosečnosti sem krvavela in odšla k ginekologinji, ki me je pregledala in ugotovila da je vse vredu in da naj ležim. Krvavitev se je ustavila in se po tem ponovila še dvakrat, vedno sem mogla na pregled in potem nazaj ležat. Četrta krvavitev je trajala pet dni in šele po petem dnevu mi je ginekologinja rekla naj pridem na pregled. Zopet mi je naredila ultrazvok in ugotovila, da poteka krvavitev mimo posteljice in da je vse vredu ampak da naj za vsak slučaj začnem jemati neke hormonske tablete. Ko sem vzela prvo tableto se mi je ulila kri in šla sem zopet na urgenco in bilo je vsega konec. Mislim da mi je ginekologinja v tem primeru dala tablete prepozno. Zanima me, če grem lahko v bodoče če se mi to pojavi v porodnišnico, kjer se po mojem mnenju malo bolj zavzemajo zato da bi ženska donosila? in če se vam zdi ravnanje v drugi nosečnosti normalno? Ali obstala v porodnišnici kakšen oddelek kamor se lahko zateče nosečnca v takem primeru po pomoč? Ginekologinjo sem takoj zamenjala. Hvala za odgovor in se vam opravičujem ker sem tako dolga.
Draga Jana,
pomembno bi bilo vedeti koliko tednov ste bili noseči pri obeh splavih. Če je bilo po 7. tednu nosečnosti vam nobeno zdravilo ne bi preprečilo splava, če je šlo za spontani nosečnosti, ki le izjemoma potrebujejo podporo progesterona za preprečitev posledic prezgodnje odpovedi rumenega telesca. V zgodnji nosečnosti je splavov največ, saj narava tako večinoma sama odpravi pojavljanje večjih napak na plodu. Pomembno bi bilo še preveriti, da pri vas ne gre za kakšno nepravilnost v razvoju maternice, ki jo je mogoče popraviti in ki je morda vzrok za splave. Toda na to bo verjetno že pomislil vaš “novi” ginekolog.
Edini kraj, kamor se zatečejo nosečnice v primeru, da njihov ginekolog ni dosegljiv in gre za nujno stanje (recimo krvavitev v nosečnosti) je urgenca ginekološko-porodniških oddelkov bolnišnic v sloveniji, v Ljubljani pa urgentni blok kliničnega centra.
ZAHVALJUJEM SE VAM ZA ODGOVOR VENDAR VAM MORAM V ZVEZI S TEM POSTAVITI ŠE ENO VPRAŠANJE. NAJ VAM POVEM DA SEM BILA V PRVEM PRIMERU NOSEČA 6 TEDNOV V RDUGEM PA SEM BILA V 8 TEDNU NOSEČNOSTI. PO DRUGEM SPLAVU MI JE GINEKOLOGINJA NAREDILA V SREDINI TRETJEGA MENSTRUACIJSKEGA CIKLUSA ULTRAZVOK IN REKLA DA TAKO ČISTE SLIKE MATERNICE ŽE DOLGO NI VIDELA IN DA JE VSE VREDU. rEKLA MI JE DA NAJ TISTI MESEC KO BOM NAČRTOVALA NOSEČNOST ZAČNEM JEMATI TABLETKE TIFOL. ZDAJ JIH JEM ŽE DVA MESECA, SAJ MI ŠE NI USPELO ZANOSITI (PO 2 MESECIH) ALI BI MI MORALA GINEKOLOGINJA NAREDITI ŠE KAJ? PO KOLIKŠNEM ČASU NAJ GREM SPET H GINEKOLOGINJI V PRIMERU DA MI NE BO USPELO ZANOSITI? V PRVIH DVEH PRIMERIH SEM ZANOSILA ŽE PRVI MESEC.
SE VAM OPRAVIČUJEM KER VAM POSTAVLJAM VPRAŠANJE ZA VPRAŠANJEM AMPAK PO VAŠIH ODGOVORIH MI JE VSE MALO BOLJ JASNO. ŠE ENKRAT NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR IN LEP POZDRAV.
Draga Jana,
zanositev je bolj podobna “loteriji” kot matematiki. Lahko da prvič zanosite “mimogrede”, drugič pa šele po enem letu, pa je vse kljub vsemu v najlspšem redu. Možnost zanositve v vsakem ciklusu leži nekje pri 25%. Če boste vsak mesec od preostalih 75%, ki so ostali odšteli 25%, boste na koncu leta prišli nekako na 85%. Tako je to v naravi. Vaša ginekologinja je za zdaj naredila prav vse, kar je bilo potrebno. Izjava, da “tako lepe slike” že dolgo ni videla pa si ne poskušajte razlagati drugače kot to, da z UZ ni mogla ugotoviti ničesar, kar je z UZ sicer mogoče ugotoviti. Ultrazvok žal ni metoda za ugotavljanje vsega v vsakem času! Tako da si od UZ ne obetajte “vseobsegajočih” izvidov!!!
Torej….vzemite si časa, tudi do 12 mesecev je povsem normalen čas.