Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Uporaba kenguruja pri otroku.

Uporaba kenguruja pri otroku.

Pozdravljeni,

zanima me ali pediatri odsvetujete uporabo kenguruja pri 5 mesečnem dojenčku? Berem določene članke, da ni vredu če dojenček gleda naprej in mu dol binglajo noge? Kaj pa če ma spodaj pri ritki podporo, na katero se lahko usede, ali je potem primeren ta “kenguru”? Otrok se ne želi več peljati v vozičku v vodoravnem položaju, za športni del sem pa bral pa, da ni priporočljiva uporaba dokler ne sedi samostojno. Vaše mnenje?

Lep pozdrav

Kengurtujčki in nosilke so odsvetovani, vendar za kratek čas dopustni, če otroku nudimo oporo pod ritko in na trebuhu.
https://www.nijz.si/publikacije/predsolski-otroci-prirocnik-za-izvajalce-vzgoje-za-zdravje-ob-sistematskih-pregledih

Kengurujček, štorklja in »baby wrap«
Zelo priljubljeni so tudi kengurujčki za nošenje dojenčkov, štorklje in v zadnjem času vedno
bolj uporabljani »baby wrapi«. Nobena od naštetih možnosti za dojenčke ni primerna, saj ne
zagotavlja zadostne opore in ne dovolj čvrste podporne ploskve, od katere bi se otrok lahko
primerno vzravnal. V vsakem primeru otrok, ki ga starši nosijo v takih pripomočkih, visi na
eno ali drugo stran, je sključen in nedejaven ter se s težavo drži pokonci. Tako mu enako kot
pri ležalnikih in različnih stolčkih utrjujemo asimetrijo, ki se pojavi, še zlasti, če otroka nosimo pokonci, ko za to še ni zrel. Paziti je treba tudi na položaj glave. Otroci je pred tretjim mesecem (nekateri še kasneje) niso sposobni držati pokonci, ko hodimo, jim opleta, zato v prvih mesecih nosilke niso primerne.
Vendar so priložnosti, ko je težko iti zdoma z vozičkom – sneg, stanovanje v visokem nadstropju in brez dvigala, ko moraš z otrokom na avtobus, ko je teren za voziček preveč vegast…Takrat lahko otroka za krajši čas namestimo v nosilko, a mu moramo pri tem zagotoviti oporo v trupu in paziti, da ni preveč skrčen, saj mu preveč sključen položaj lahko tudi ovira dihanje. Nikakor ne sme v nosilki prosto viseti, vedno ga je treba vsaj z eno roko podpirati (ko otrok leži, ga moramo podpirati z roko pod glavo in hrbtenico, ko sedi, pa pod ritko.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close