Uporaba efedrina in dexametazona v inhalacijah…
Torej – zaradi vec kot enomesecnega hudega rinitisa, ko niti lokalni niti sistemski kortikosteroidi ne pomagajo in lahko diham samo s pomocjo dekongestivov, mi je dr. dala kapljice efedrin in dexametazon za uporabo v inhalacijah 2x dnevno.
Sem alergik in astmatik, vendar je oboje precej dobro pod kontrolo – do zgoraj omenjenih tezav pride kot posledica viroze, po kateri moja sluznica zelo pocasi in tezko okreva…
Je komu znan ta nacin uporabe? Izkusnje?
Vnaprej hvala,
Irena
Dexa ja, saj ga dobiš ob vsakem laringitisu ali kakem drugem primeru, ko oteče sluznica. Efedrina pa v tem smislu ne poznam. Dexa je kortikosteroid, ki pa lahko kar precej vpliva na rast oz. na razgradnjo kosti, tako da je trebabiti pti uporabi previden oz. se pogosta in dolgotrajna uporaba sploh odsvetuje.
Efedrin je poenostavljeno (zelo poenostavljeno!) povedano neke sorte mamilo, ki povzroči, da se človek bolje počuti. Vpliva tudi na število rdečih krvničk in je recimo med športniki obravnavan kot doping. Je tudi sestavni del večih mamil, recimo “mete”, kot pravijo, je pa dodan tudi v marsikatera zdravila, npr. Coldrex ipd, ki povzročijo, da se kljub bolezni “odlično” polutiš. To pa seveda ima svojo ceno, ki ni nujno nizka :((
Malo poguglaj!