UNIKAP T zdravilo ali strup?
Dober dan,
z ozirom na pomladanski čas in v zvezi s tem pomanjkanja vitaminov v
našem telesu,poleg tega sem v letih ko prav pride kalcij,magnezij,selen itd. sem se odločila za nakup Unikap T vitaminov in mineralov,saj vsebujejo
pravo vitaminsko in mineralno bombo v eni sami tableti.Uživam vsak tretji dan eno.
Danes sem zgrožena ugotovila,da vsebuje barvilo E 171(dodatek živilom)
Kaj o tem dodatku meni duseleorfska klinika za pediatrično onkologijo:
“OPOMBA:
V spodnjem oklepaju so ugotovitve,zapisane v knjigi Seecret ingredients,P.Cox in P.Brusseau 1997:(E 150c,153,171-barvila,zdravju škodljiva! )”
Kako se lahko taka in podobna barvila znajejo v raznih zdravilih oz.kako se lahko znajdejo na prodajalnih policah naših lekarn?
Seveda bom vse tablete Unicap T vrgla proč čeprav cena ni ravno nizka
(1486,00 Sit za 30 tablet ).
Opozarjam pa vse kupce takih in podobnih vitaminov,da si na spletnih straneh ogledajo nevarne dodatke(e-je) predno se podajo v nakup ali prično uživati ,po zdravniku predpisano,zdravilo.
Kot vem obstajajo zdravila,ki vsebujejo,celo,rakotvorne substance takih in podobnih barvil.
Hvala za vsak kometar v zvezi z omenjenim zdravilom UNICAP T.
Sprašujem se:čemu so barvila sploh potrebna v farmacevtski industriji in
koliko škode sem , v treh mesecih,odkar omenjene,tabletke konsumiram
telesu že prizadejala.
Vse dobro in veliko zdravja želim
Spoštovana gospa Sara!
Zdravilo Unikap T, kolikor vem, nima v Sloveniji veljavnega dovoljenja za promet z zdravilom.
Barvila, ki se dodajajo nekaterim zdravilom ali pa tudi prehranskim izdelkom nosijo oznako E. Z isto oznako samo različnimi številkami se označujejo tudi antioksidanti, arome, konservansi, emulgatorji, stabilizatorji, sredstva za uravnavanje kislosti, dodatki proti strjevanju …., ki so razen nekaterih konservansov večinoma neškodljiva.
Nekatera barvila, kot je na primer klorofil (E-140), riboflavin (E-101), kurkumin (E-100), batekarotin (E-160) so naravna in sodijo med neškodljiva.
Barvilo E-171 je titanov oksid , ki ga v Nemčiji ne uvrščajo med prepovedana barvila, ampak med “Verdächtige Zusätze”, kar tudi ni najboljše. Strinjam se z Vami, da ni primerno dodajati zdravilom in hrani dodatkov, ki so škodljivi, čeprav so v silno majhnih, skoraj zanemarljivih količinah, katerim je težko dokazati toksične učinke. Vemo pa, da se nekateri učinki seštevajo. Pri sredstvih za konserviranje je pa drugače. Tudi ta sredstva niso vedno neškodljiva. Vendar če se tehta škodo, ki bi nastalala ob njihovi odsotnosti in korist, ki jo prinaša obstojnost zdravila, je izid razmisleka seveda drugačen.
Pri tem, ko Agencija za zdravila in medicinske pripomočke izdaja dovoljenje za promet z zdravilom, mora Komisija za zdravila oceniti kakovost, varnost in učinkovitost vsakega zdravila posebej. Če bi to zdravilo imelo dovoljenje za promet, bi lahko Agencija podala ustrezno obrazložitev.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za odgovor.
Malo sem se še pozanimala o Unikap T vitaminih in vem,da za to zdravilo ministrstvo ni izdalo dovoljenja .Tudi na mednardnih uradnih listah so prepovedali prodajo. Meni,osebno, ga je svetovala farmacevtka v lekarni kjer sem ga nabavila.Kako se lahko to zgodi?
Simptomi,po daljšem(trimesečnem) uživanju so postali tako hudi,da
lahko samo razmišljam kaj bi se zgodilo če mi,nekdo,ne bi svetoval,da
s konsumiranjem preneham, sicer bo prišlo do hujših okvar.
Sprašujem se tudi kako pride do tega,da je v ‘aspirinu direkt’ kupljenem v
Sloveniji prisotno barvilo E 110 in aspartan,v enakem aspirinu ,kupljenem v Italiji, tega ni.
Odslej bom presneto dobro pogledala in obveščala naprej katere snovi določeno zdravilo vsebuje.
Lep pozdrav in vse dobro
TITAN JE RAKOTVOREN!!!!!!!!!
E171 je barvilo, torej njegova odsotnost ne bi povzročila nobene škode!
Forum je zaprt za komentiranje.