Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost umetna oploditev v tujini

umetna oploditev v tujini

Z 25.10. 2013 naj bi bila sprejeta evropska direktiva o moznosti izbire zdravljenja kjerkoli v tujini
Vec na: http://www.mz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/670/6675/97d5660371022aaca295289dc958d70a/

Na kratko;
Direktiva prinaša tudi novost v smislu, da bo pacient že na podlagi napotnice ali recepta izdanega v Republiki Sloveniji lahko poiskal zdravstveno storitev v drugi državi članici Evropske unije

Potni stroški in stroški nastanitev zavarovanim osebam, ki bodo na podlagi direktive koristili zdravstvene storitve v drugi državi članici, se ne bodo povrnili. V kolikor bodo zavarovane osebe izbrale postopek po Uredbi št. 883/2004, pa se bodo osebi povrnili potni in drugi stroški skladno z nacionalno zakonodajo (gl. Pravila OZZ). V tem primeru oseba ne bo plačala stroškov storitev (zdravljenja) sama (razen morebitnih doplačil), pač pa jih bo kril ZZZS.

Direktiva predvideva ustanovitev ene nacionalne kontaktne točke, ki bo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. NKT je ustanovljena z namenom, da pacientom pomaga pridobiti informacije glede povračila stroškov, kdaj je potrebna predhodna odobritev in o tem kakšna je raven povračila stroškov (do višine, kot bi oseba prejela to storitev pri domačem izvajalcu).

Zavarovana oseba se bo sama odločala v kateri državi članici EU in pri katerem izvajalcu zdravstvenih storitev bo uveljavljala zdravstveno varstvo. Pogoj je, da gre zdravstveno varstvo, ki sodi med storitve, do katerih je zavarovana oseba upravičena v Republiki Sloveniji, kjer je vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje. Pri odločanju si bo lahko pomagala z informacijami, ki jih bo prejela preko Nacionalne kontaktne točke (NKT) in izvajalcev zdravstvenih storitev. ZSSS bo kril stroske postopkov do visine, ki stane pri nas, potni stroski pa niso vsteti.

Mogoce malo vec upanja za tiste, ki bi zelele v tujino, pa si zaradi visokih financnih stroskov do sedaj tega niste mogle privosciti.

Sestavljen bo seznam storitev za katere zdravstvene storitve ne bomo potrebovali potrditve s strani ZZZS.

Srcno upam, da bo oploditev z biomedicinsko pomocjo na seznamu in bodo tisti pari, ki bodo zeleli, poiskali to pomoc v katerikoli drzavi EU. Cakalne dobe, ki so pri nas so predolge, postopki prepocasni (predvsem pri pridobitvi rezultatov vseh potrebnih preiskav), postopki pa preveckrat boleci (za razliko v drugih drzavah EU)

Se že kaj ve, če bomo v to zajeti pari, ki bi želeli v tujino po žensko ali moško spolno celico?

ne, ne ve se se nic…..ali pa se vse skrbno skrivanjo……..

Pa kaj ste hecni?! Da bi pri nas odprli meje za darovane celice, OBMP??? Ste pozabili, da smo visoko etični, moralni in oh in sploh? Pa saj potem ne bi mogli več zavajat s tri ali večmesečnim čiščenjem od hormonov, pa na živo punktirat, hkrati pa zaračunavat anestezijo ter ljudi postavljat v vrsto in jih pustit čakat pol leta ali več…, ker bi vsi odšli ven…in bi bogi dohtarji ostali brez dela…
Pri nas se to zagotovo ne bo zgodilo. Če pa se bo, bo pa en velik ,,miracle,, ali pa direktiva od zunaj.

Ravno tako bo potrebna odobritev, torej po moje kakih konkretnih sprememb ne bo. Birokracije bo še vedno en kup in če ste prebrale direktivo, noter lepo piše, da možnost omejitev obstaja.
Drugače pa so direktive “od zunaj” (iz Bruslja), sprejeti jih morajo vse članice, a te še vedno ščiti notranja zakonodaja.

Saj zato pa, bo pravi čudež, če se kaj spremeni. Ampak ga ne bo! Pri nas že ne.
,,Sanja čunek o koruzi…,, pravi en pregovor…

kljukec1

verjetno (na zalost) imas popolnoma prav!

Bomo videli ali bo jim bo uspelo prepreciti, da bi imele moznost oditi v tujino.

A veste kako poteka tam? Od prvega razgovora do punkcije je preteklo natancno 26 dni!!!!
Vse brezbolecinsko in v anasteziji.

Tukaj pa berem o nekajmesecnem cakanju na prvi razgovor, pa nato nekaj mesecev za izvide, pa nekaj mesece za terapijo. itd…..skratka, ce so srecnice jim uspe v enem letu priti od prvega razgovora do punkcije.
KATASTROFA!

…in zdravniki mislijo, da s takooo dolgim čakanjem od enega posveta do drugega ljudem pomagajo…

Ne pomagajo, NORČUJEJO SE!!! To pa je etično! In moralno!

ne samo, da se norcujejo, cel business je okrog tega: vec posvetov – vec placil, vec poskusov – vec placil,…bolj ko so neuspesni, bolj jim cveti business. Mi pa vse to veselo placujemo.

Tako, da se ze resno sprasujem, ce namensko vse tako dolgo in neuspesno pocnejo, ko nase primerjam z tujino, ker tam so centri odvisni od uspesnosti, ce le te ni, ni businessa in dobicka, ker stranke (beri pacientke) izberejo drug center.

Vse to drži. Vse skupaj je dober posel okrog katerega se vrti ogromno denarja…

Vseeno pa smo pari, ki nimamo lastnih celic še v največjem sranju. Dati danes, v teh časih, ok 5000-6000€ za poseg za katerega ni grancije, da bo uspešen, je privilegij bogatih. Srednji razred si ob plačah, ki jih imamo (če jih sploh imamo) in ob kreditih za stanovanje tega ne more privoščiti. Oziroma si lahko privoščijo le redki… Žalostno…

Zato sem mnenja, da bi tem parom, ki jim v Sloveniji ne morejo pomagati, zaradi pomanjkanja darovalcev, morali pomagati tako, da bi krili večji delež stroškov povezanih z zdravljenjem v tujini.

Seveda je to moje mnenje in najverjetneje so to res samo sanje…

Cebelica008

na Madžarskem, te pride prvi posvet okoli 200eur, IVF 1500eur, ICSI 500eur, moška donorska celica te pride 150eur vključno s transportom, zdravila bi verjetno, če imaš koliko toliko razumevajočega? doktorja lahko dobila na recept pri nas. Tako, da ni tako drago, kot si misliš, da je. Ali pa poskusiš na Hrvaškem. O tem je trendy 1 veliko pisala. Pa tudi čakalne dobe niso tako kilometrske kot pri nas. Če postopek uspe, si v enem letu od prvega posveta že mamica.
Če imaš vsaj malo možnosti, zberi denar, pojdi v tujino in poskusi. Naj ti ga ne bo žal, saj ga vlagaš v sebe.

Mislim, da tega ni tukaj še noben omenjal – z okrobrom velja EU direktiva prostega pretoka zdravstvenih storitev, kar pomeni, da teoretično greš lahko na zdravljenje kamorkoli v EU in dobiš potem povrnjene stroške v višini kolikor bi to stalo pri nas (brez potnih itd. stroškov). To pomeni, da imamo na zbiro celo EU kam na IVF, le napotnico potrebujemo in pa denar za založit. Vsaj tako jaz razumem:
http://www.24ur.com/novice/slovenija/stroske-bodo-vracali-na-osebni-racun.html

Je kdo že kaj preverjal kako je s tem? Bi prišlo prav predvsem parom, ki čakajo na donirane celice.
Ampak 3-mesečna pavza med IVFi pa ni brezveze, telo si mora opomoči od vseh hormonov, tega jaz ne bi prehitevala.

Zdele sem videla, da ste o tem že razpravljali, tako da sori… me pa vseeno zanima če bo kdo kaj konkretnega izvedel. jaz ne bi kar tako odpisala te možnosti, če mama EU tako reče mora tako bit!

Eu-direktiva
Ja, ravno o tej direktivi govorimo in tudi jaz jo razumem podobno.
Srčno upam, da je najina interpretacija pravilna.

LalalA
Ni nama žal denarja, nasprotno, vse bi dala za otročka… 🙂
Ko sem brskala za možnostmi za darovano jajčno celico v tujini sem opazila, da se pari najpogosteje odločajo za Češko. Ne vem nič o Madžarski in Hrvaški. Veš mogoče kolikšna je cena celotnega postopka z darovano jajčno celico pri naših sosedih. In seveda, kolikšna je uspešnost.

ja, ne vem kako mi je uspelo spregledati prvih nekaj postov in sem brala samo tiste o šinfanju čez naše centre… Jaz bom za1x ostala pri nas, je najbolj praktično.
Moram reči, da jaz nisem kaj pretirano čakala – junija prvi pregled, septembra histero in laparo (odstranitev pregrade), potem do januarja poskušanje doma (nepojasnjena neplodnost), potem IUI zaporedoma jan., feb., mar. in ko ni nič ratalo sem bila maja/junija že na IVF. Zdaj bom šla drugič, sem se pa sama odločila za malo daljšo pavzo. To je bilo v LJU, v MB so pa baje daljse vrste.
Močno pa dvomim, da je našim centrom v interesu, da postopki ne bi bili uspešni. Saj ne odločajo sami, koliko bodo delali, ZZZS odobri določeno št. postopkov na leto in če to prej pokurijo se ustavi do naslednjega leta. Že itak je KC vsako leto v minusu, ker preveč delajo. Pravzaprav je absurdno – če bi delali manj bi bili v plusu, tako pa delajo preveč in grejo v minus. Pri Rešu je drugače, ker je na koncesijo, tisto obračunano anestezijo najbrž res pospravi v žep. V LJ in MB pa zdravniki nimajo nič od tega, plača je kakršna je, anastezije pa ni, ker primanjkuje anestezistov – med drugim tudi zato, ker odhajajo v tujino kjer so veliko bolje plačani.ZZZS pa to tudi ustreza, ker so postopki cenejši.

Čebelica008

poglej tukaj:
http://www.podobnik.hr/

ali tukaj (tu so zbrani ivf centri):

http://www.ivf.net/ivf/europe-b404.html

Srečno!


v mariboru imaš avtomatsko brezplačno anestezijo ob punkciji, samo, če jo zavrneš, ti je ne dajo.
nimaš pa možnosti anestezije ob porodu 😛 oziroma samo, če prideš rojevat ob delavnikih zjutraj 😛

Čebelica008

Za Madžarsko vse to drži, kar je napisala LalalA. Kar se darovane jajčne celice tiče, pa imajo tako, da mora biti donatorka mlajša od 35 let in imeti enega zdravega otroka. In velja samo za pare.

Cene za darovano jajčno celico ne bi vedela, lahko pa vprašaš doktorja na mail: dr Kovacs ([email protected] ), ki odgovarja v angleščini, če pa obvladaš nemško, pa je drugi zdravnik, dr Bernard ([email protected]).
Če boš vprašala, boš zagotovo dobila odgovor v nekaj urah, v najslabšem primeru naslednji dan.

Poskusi, boš vsaj vedela kako je s tem. Ne vem, zakaj vsi rinete na Češko, ko pa imamo sosedo, kjer se tudi ukvarjajo z ivf postopki in z vsem kar sodi zraven.

00808:

predvidevam da si bila ti na madžarskem. Katera klinika? Ker sm sedaj na hitrco mau pogledala na stricu googlu pa ne najde kj velik o madžarski. Ima še katera iskušje z njimi? Mi lahko več poveš kakšen postopek si imela: svoje celice, darovane…

rean

To je klinika Kaali institute v Budimpešti. Pa ni edina, imajo še več podružnic (enot) po vsej državi. O njej si lahko prebereš več na tej spletni strani http://www.kaali.hu/ ali pa http://www.ivfpregnancycenter.com/

S čim se ukvarjajo, je na tej spletni strani:
http://www.ivf.net/ivf/kaali-institute-o4843.html

Imajo pa tudi garancijo. V kolikor postopek ne uspe, ti povrnejo denar, kar piše tukaj:
http://ivfpregnancycenter.com/money-back-guarantee

V kolikor pa boš v strica googla vtipkala kaali institute, boš dobila še nemalo zadetkov.

Na prvi razgovor čakaš okoli 4 tedne. Vmes opraviš zahtevane preiskave in jih neseš zraven. Nato pa takoj z naslednjim ciklusom v postopek. Brez nepotrebnega zavlačevanja, kot se dogaja pri nas.

New Report

Close