Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Ultrazvok srca

Ultrazvok srca

Pozdravljeni. Prosim za razlago izvida in mnenje. Hvala.

Indikacija: Perikardialni izliv. Pozitiven TCD.

EKG med preiskavo: sinusni ritem okrog 70/min.

EHOKARDIOGRAFIJA: (meritve v prilogi)

Levi prekat: je normalnih dimenzij. Stene niso zadebeljene. Sistolična funkcija je normalna, izpodov

kontraktilnosti ne registriram. Diastolična funkcija je normalna.

Desni prekat: je normalnih dimenzij in se dobro krči.

Levi preddvor: je blago povečan.

Desni preddvor: normalno velik.

Aorta in pulmonalni trunkus: sta normalnih dimenzij.

Perikardialni prostor: je poudarjenih odbojev v področju spodnje stene LV in ob DA. Za spodnjo steno se

odpira perikardialna špranja, v sistoli do 5 mm, v diastoli praktično izgine. V AV sulkusu špranja do 11

mm, ob DA mestoma do 12 mm, brez vtočnih motenj. Minimalna perikardialna špranja tudi ob DV.

Aortna zaklopka: trilistna, robovi lističev so zadebeljeni (postvnetne spremembe?). Zaklopka je

kompetentna.

Mitralna zaklopka: obroč ni dilatiran. Sprednji listič je zadebeljen, v srednjem naborku voluminoznejši,

vendar brez jasne miksomatozne degeneracije. Zadnji listič je b.p. Funkcijsko zaklopka deluje primerno.

Trikuspidalna zaklopka: b.p., trivialno spušča.

Pulmonalna zaklopka: b.p.

IAS je v srednji tretjini stanjšan, morebitnih shuntov ne prikažem.

Spodnja votla vena je ozka.

Pozdravljeni!

Na kratko.

Diagnozo perikardnega izliva postavimo s pomočjo UZ srca, ki omogoča semikvantitativno oceno velikosti izliva in hemodinamičnih posledic.

Zdravljenje perikardnega izliva  se čim bolj usmerja v iskanje vzroka.

V vašem primeru dimenzije in fukcije srca so v mejah normalnega kar je dobro, imate pa prisotne zmerne perikardialne špranje t.j. perikardialni izliv. 

Domnevam, da ste dobili navodila kako naprej (zdravljenje ali samo spremljanje).

LP

Hvala za odgovor. Ravno zato sprašujem, ker nisem dobila nobenih navodil ali kontrolnih pregledov.

Stara sem 43 let. Zanima me tudi zakaj imam kar naenkrat povečan levi preddvor in zadebljen listič… na ultrazvoku, ko sem imela kontrolo po perikardialnem izlivu neznaga izvora, tega ni bilo. Sem se pa vedno veliko ukvarjala s športom, zato me zanima kaj lahko sama naredim oz. kam naj se obrnem.

Hvala.

Spoštovana,

ultrazvočna preiskava srca je diagnostična metoda, ki nikoli ni 100% ponovljiva t.j. celo niti pri istem izvajalcu preiskave nikoli ne boste dobili popolnoma enake rezultate. Gre se za napako odčitavanj samega izvajalca, v večji meri pa za samo dinamiko srca. Srce ni statično in se vedno spreminja. Blago povečan levi preddvor ni razlog za skrb. Prav tako naj vas ne skrbi “zadebelitev” lističa aortne zaklopke vse dotlej dokler zaklopka opravlja svojo funkcijo. Perikardne špranje do 10 mm  se štejejo za blage, od 10 do 20 mm za zmerne in več kot 20 mm za hude. Domnevam, da nimate več simptomov perikardnega izliva in, da je doktor mnenja, da nadaljni ukrepi niso potrebni.??

Izvi vsekakor pokažite svojemu lečečem zdravniku.

LP

New Report

Close