Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ultrazvočno vodena punkcija

Ultrazvočno vodena punkcija

Očetu so po radiokemoterapiji (rak orofarinksa (baza jezika in bezgavke na eni strani)), ki jo je zaključil septembra 2012 v mesecu Januarju 2013 na CT ugotovili, da je ena bezgavka na vratu v regiji II mejno povečana (2 x 1cm). Določili so, da se čez dva meseca spet naredi pregled in punkcija, če bo bezgavka še prisotna.

Prejšnji teden je imel na OI zato ultrazvok vratu in bezgavka je bila še vedno tam. Naredili so mu ultrazvočno vodeno punkcijo. Rezultat pa je, da se iz celic ne da diagnosticirati, zato se mora zdravnica odločiti kako in kaj. Pisno bomo dobili v naslednjih dneh.

Zanima me, kaj pomeni to, da niso mogli diagnosticirati? Če so še prisotne maligne celice ali če niso? Ali morda vzorec ni bil dober? Se je zdravnica na punkciji sicer zelo potrudila in vzela več vzorcev. Pa tudi sicer sem mislila, da ultrazvočno vodene punkcije pomenijo, da se da dobro odvzeti vzorce za analizo.

hvala za odgovor.

Da, tako se lahko zgodi; očitno je bezgavka precej ‘skrita’ – saj zato so se tudi odločili za punkcijo pod UZ. Včasih je bezgavko kljub UZ težko zadeti.
Morda bodo poskusiti še enkrat, v poštev pa pride tudi t.im. biopsija – bezgavko poskušamo odstraniti z manjšim kirurškim pristopom.
Čisto teoretično – bezgavke ki so podolgovate, to je vsaj dvakrat daljše od širine – niso zelo sumljive za raka.
Predlagam, da se podredite odločitvi lečečega zdravnika.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Hvala za obrazložitev!
Smo potem dobili pisno obrazložitev, kjer je pisalo, da so v materialu iz punkcije našli “periferno kri, luske, drobir”. Ker je pisalo, da material ni diagnostičen, se mi je zdelo, da pač v tem, kar so punktirali, ni bilo rakavih celic. Morda pa vseeno so, vendar bodo zdaj opazovali oz. na naslednjem pregledu v maju odločili kako in kaj.
Še nekaj… Ko izvid opisuje izgled bezgavk na ultrazvoku, piše, da je recimo bezgavka “hipoehogena”. Vem kaj to pomeni teoretično, vendar me bolj zanima, če to pomeni tudi, da bi bila hipoehogena bezgavka lahko tudi sumljiva?? Vem, da ponavadi, če napišejo, da je reaktivna, da to pomeni po nekem vnetju…. Za to hipoehogenost pa nisem prepričana, če pomeni kaj sumljivega ali ne?

Zunanja koža na vratu je še vedno postradiacijsko spremenjena, do pred nekaj časa ga je tudi malo bolela na dotik in je zelo občutljiva. Zdaj je 7 mesecev po končani radiokemoterapiji in komaj zdaj ga je recimo nehalo bolet pri požiranju. Na zunanji koži pa se še vedno vidi celjenje oz. tanka in občutljiva področja. Je ostanek povečanih bezgavk pogost po zdravljenjih tovrstnih rakov?

Najlepša hvala in uspešno delo še naprej!

Pozdravljeni!

Zanima me sledeče: leto dni po obsevanjih in kemoterapijah, je oče ponovno opavil PET CT. Na njem je zdravnica opazila (kot je v izvidih napisala) bezgavko suspektno na metastazo premera 1cm in določila UZ vratu (kjer je pač ta bezgavka) in vod. p.
Zanima me, ali je to nevarno, v kakšni fazi je ta bezgavka glede na njeno velikost (premer 1 cm)? Se to ponavadi operira?

Očetova diagnoza je bil tumor sinusa in bezgavke neznanega izvora. To so mu operirali in sedaj hodi na kontrole. Sicer se počuti dobro, so nas pa ti izvidi malo pretresli.

Najlepša hvala za odgovor!

Zdravljenje in kontrola (sledenje) po bolezni pri vašem očetu očitno poteka pravilno! Predpisane preiskave so očitno pravočasno opozorile na (možnost) širjenja bolezni. 1 cm velika sumljiva bezgavka je povsem ozdravljiva, kirurško ali tudi v kombinaciji z obsevanjem (in ev, kemoterapijo). O tem naj presodijo lečeči zravniki, očitno ‘imajo vse pod kontrolo’. Brez strahu!
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close