Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala ukiniti mi hočejo otroški dodatek!

ukiniti mi hočejo otroški dodatek!

zivjo!

moj problem pa je sledeče narave. ko sem oddala vlogo za otroški dodatek, smo bili še družina (jaz, partner in otrok). po nekaj mesecih sva se s partnerjem dogovorila, da bova nekaj časa živela ločeno. Partner mi ves čas zelo pomaga, ter se trudi, da bi nekoč spet bili družina.
sedaj sem s centra za socialno delo dobila pismo, da je moja vloga za otroški dodatek nepopolna, saj imajo oni podatke, da s partnerjem ne živiva več skupaj, ter da moram v roku 8 dni urediti preživnino za otroka, sicer se bo vloga za otroški dodatek zavrnila kot nepopolna, ter ga ne bom več prejemala (sedaj dobivam cca. 9.000 SIT).
zanima me, če mi lahko ukinejo otroški dodatek? vem sicer, da je treba zadeve za preživnino urejati preko sodišča, vendar s partnerjem trenutno res nisva skupaj, toda čez nekaj časa upam, da bova zgladila nesoglasja. trenutno se razumeva zelo dobro, on mi po dogovoru mesečno da toliko kolikor znore, oziroma jaz potrebujem, tako da ne vem, zakaj bi situacijo poslabšala. delavko na CSD sem tudi vprašala, zakaj enostavno mojega dohodka ne razdeli na dva dela (plus toliko kot prispeva oče), ter izračuna nov (v mojem primeru nižji) otroški dodatek. res nočem – pa tudi v interesu otroka je, da se vsi dobro razumemo, stvar peljat na sodišče.

ali je resnično edina varianta, da dobivam otroški dodatek, da imam preko sodišča urejeno preživnino, ali mi otroški dodatek pripada tudi brez tega?

najlepša hvala za odgovor!

Pozdravljena,

to kar navajte res ne ge skupaj upoštevajoč zakonodajo.

Predlagam vam, da z bivšim partnerjem formalizirate vaše sedanje odnose, v kolikor je to le mogoče – formalno uredite, da ne živite več skupaj in uredite tudi preživnino.

Višina otroškega dodatka je odvisna od dohodkovnega razreda v katerega spadate glede na povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v preteklem koledrskem letu. Med bruto dohodke, ki se vštevajo pa sodi tudi preživnina. Glede na to, da ne živite več s partnerjem, se smatra da je dolžan prispevati za preživljanje otroka v obliki preživnine, ki pa seveda mora biti formalno urejena.

LP, Polona

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

ali mi laho med tem casom, dokler se stvar ne uredi ukinejo otroški dodatek? delavka na CDS mi je namreč rekla, da mi ga bo ukinila, če to ne uredim v roku 8 dni – samo tako hitro pa to preko naših sodišč ne gre.

ali mora biti dogovor nujno speljan preko sodišča?

ali lahko samo preko notarja ali je še kakšen bolj enostaven način. s partnerjem bi se sporazumno dogovorila – tako da ne potrebujem odvetnikov, ter stroškov v zvezi s tem.

hvala!

lp

Predvidevam, da vas je Center pozval, da dopolnite vlogo.
Jaz vam predlagam, da uredite preživnino preko odvetnika. Je pa res, da je to nekoliko daljši postopek, vendar če je vaš bivši partner pripravljen zadevo urediti “po posebni poti”, ne vidim razlogov, da ne bi bil pripravljen urejati zadeve po “redni poti”.
LP,

Polona Šporin Slovenska karitas, 01/300 59 60 <http://www.karitas.si/>.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close