Najdi forum

Ugovor vesti

Spoštovani!
Zanima me, kako je z ugovorom vesti pri farmacevtih, predvsem glede izdajanja kontraceptivov. Ali se farmacevti ugovora vesti poslužujejo tudi v praksi? Ali je možen ugovor vesti, če je farmacevt na delovnem mestu sam, najbližja lekarna pa je oddaljena 15 km?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovana Nina!
Z Vašim vprašanjem ste se dotaknili posebne in bojim se, da ne do konca dorečene teme ugovora vesti v farmacevtski dejavnosti.
Lekarniško dejavnost ureja Zakon o lekarniški dejavnosti (Ur. l. RS št. 36/04), ki izrecno ne določa načina postopka v primeru ugovora vesti. Zakon se v določenih členih:14, 30, 33, in 35 sicer sklicuje na Zakon o zdravstveni dejavnosti, vendar samo v pogledu pogojev za podeljevanje koncesij, samostojnega opravljanja dela, opravljanja specializacije in opravljanja nadzora dejavnosti.
Ob tem se mi postavlja drugo vprašanje. Farmacevt v lekarni izda sredstvo za preprečevanje nosečnosti, na primer kontracepcijske tablete na podlagi recepta. Pri tem ne mislim kondomov, ki so na voljo tudi v avtomatih. Recept je uraden dokument, ki ga je izdal zdravnik na podlagi ocene primera in medicinske doktrine. Delo zdravnika med drugim določa Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki v 45. členu določa, da zdravnik opravlja zdravstveno dejavnost v skladu s sprejeto zdravstveno doktrino in s kodeksom medicinske deontologije oziroma z drugimi strokovnimi in etičnimi kodeksi. Pri opravljanju dela mora spoštovati ustavne in zakonske pravice bolnika. V 56. členu pa je določen postopek v zvezi z ravnanjem zdravnika, če le ta uveljavlja ugovor vesti. Zdravnik lahko odkloni poseg, če sodi, da ni v skladu z njegovo vestjo in z mednarodnimi pravili medicinske etike. Odkloniti ne sme samo nujne medicinske pomoči. Ugovor vesti je pravno možen pri določenih postopkih, ki jih ne bom naštevala, med njimi pa je tudi predpisovanje tablet za kontracepcijo.
Ugovor vesti je opredeljen tudi v naši Ustavi, v 46. členu, ki pravi, da je ugovor vesti dopusten v primerih, ki jih določi zakon, če se s tem ne omejujejo pravice in svoboščine drugih.
Zato je v 56. členu zakona o zdravstveni dejavnosti določeno, da mora zdravnik o svojem ugovoru vesti obvestiti zdravstveni zavod, v katerem je zaposlen. Zdravstveni zavod mora to upoštevati, vendar mora bolnikom zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic s področja
zdravstvenega varstva.
Če se sedaj vrnem na področje farmacije, Zakon o lekarniški dejavnosti izrecno ne ureja tega problema. Dokument, ki je bil sprejet na 25. skupščini Slovenskega farmacevtskega društva (SFD) leta 2000 je Kodeks farmacevtske etike članov SFD. Ta dokument določa v 6. členu, da se mora farmacevt v vseh strokovnih in poklicnih odnosih obnašati pošteno in odkrito in da se mora pri delu ravnati po svoji vesti.
V 9. členu pa, da zagotavlja vsaj minimum storitev za bolnike, kljub nenormalnim okoliščinam in ne glede na osebno moralno prepričanje.
Ob vsem tem menim glede na določila, ki obvezujejo zdravnika in zdravstveni zavod v primeru uveljavljanja ugovora vesti, da farmacevt v ne more in ne sme odkloniti izdaje kontracepcijskih tablet, ker bi bila s tem kršena osnovna bolnikova pravica.
Seveda je to moje osebno mnenje. Primera, kot ste ga opisali, iz prakse ne poznam nobenega.
Vaše vprašanje pa je pomembno vprašanje in dobro bi bilo, da bi ga naša stroka natančneje opredelila v svojih pravnih aktih.
Ugovor vesti je etično vprašanje, do katerega se moramo opredeliti z jasnim stališčem ob upoštevanju vseh deklaracij, ki so bile že sprejete na mednarodni ravni in mednarodnih kodeksov.
Lepo Vas pozdravljam!

Ugovor vesti je seveda ustavna pravica, vendar pa so prav tako z ustavo zagotovljene pacientom pravice do zdravstvenega varsta, kar zajema tudi izdajo zdravil. Edino pravilno ravnanje bi bilo, da farmacevt, ki bi želele v takšnih primerih uveljavljati ugovor vesti to stori na sledeči način:
– najprej o tem sesnani vodjo lekarne
– v konkretnih primerih ravna na način, da ko bi moral izdati zdravilo, ki je povezano z njegovim ugovorom vesti pokliče drugega farmacevta, da on to stori namesto njega.
– če v določenem trenutku v lekarni ni primerne osebe, ki bi lahko zdravila izdala namesto njega, mora to storiti sami in je v tem primeru pravica pacienta do zdravila nad njegovo pravico do ugovora vesti. Ugotovitev izhaja z izvedbo testa sorazmrnosti.

Spoštovani!
Z Vami se popolnima strinjam!
Lep pozdrav!

Spoštovani,

Zanima me, pri katerih postopkih je ugovor vesti pravno možen- in kje je to določeno( zakonsko oziroma podzakonsko)?

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Pozdravljeni!
Če pogledate malo nazaj na isti strani, sem na to temo že odgovorila. Pod mojim odgovorom pa je še besedilo nekega neimenovanega bralca, ki me je v odgovoru zelo dobro dopolnil.
Nimam podatkov, da bi se na tem področju kaj spremenilo oziroma dopolnilo. Zato so te informacije vse, kar imam.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close