Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija udarnina stegenske mišice

udarnina stegenske mišice

Spoštovani gospod dr. Maechtig,

pri padcu po skalah sem se udarila v desno stegno. Imam hematom, boli me na dotik, boli me pri hoji.

Na urgenci so mi postavili diagnozo S70.1 Contusio regio femoralis dex.

Slikali so mi nogo z rentgenom, zlomljena ni. UZ mi niso naredili.

Svetovali so mi počitek in hlajenje. V bolniško me niso dali.

Skrbi me, ali si lahko s hojo (kratko – po stanovanju, pisarni in od avta do službe) poslabšam poškodbo (?). Bi mogoče morala čisto mirovati? Zlasti me v mišici zapeče pri hoji npr. po stopnicah, ko bolj pokrčim koleno, počepnem zelo težko.

Zanima me, ali je smiselno, da grem samoplačniško na UZ (skrbi me, da je mišica natrgana)?

Koliko časa se taka poškodba zdravi? Koliko časa moram mirovati, koliko časa se ne smem ukvarjati s športom? Samo dokler boli, ali tudi kasneje?

Je smiselno, da grem (samoplačniško) na fizioterapijo? Če da, kdaj in kakšno? Je fizioterapija z laserjem v tej fazi koristna (poškodovala sem se pred 3 dnevi)?

Najlepša hvala za vaš trud in čas. Če se post podvaja, se vam opravičujem, prikazalo mi je, da ga ni poslalo.

Lp

Spoštovani!

Glede na hematom bi svetoval še UZ, da se vidi, ali je mišica res natrgana. Lahko hodite, nogo obremenjujte do meje bolečin, tako da ni treba mirovati. Delajte tudi vaje za stegensko muskulaturo, se pravi izteg nige in dvigovanje noge od podlage. Stegno si dajte hladiti z ledom, lahko opravite tudi že fizioterapijo – protibolečinska terapija, ciljana tudi na zmanjševanje otekline. Lahko tudi fizioterapija z laserjem, UZ, magnet. Če je mišica natrgana, imate lahko bolečine tudi nekje 2-3 mesece.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close