Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje učinkovitost kontracepcijskih tablet Yaz

učinkovitost kontracepcijskih tablet Yaz

Pozdravljeni!

Zanima me, kako učinkovite so kontracepcijske tablete Yaz. Tablete jemljem že dobri 2 leti in jim ne zaupam. Ne vem, kako bi to spremenila, enostavno nemorem. Vsak mesec sem živčna in se bojim, da ne bi delovale. Poleg kontracepcijskih tablet, ki jih jemljem redno (maksimalno 3 ure kasneje) s partnerjem prakticirava tudi metodo umika (torej on nikoli ne ejakulira v nožnico).
Naj povem še, da sem zasledila nežno rjavkast izcedek iz nožnice. To se mi je zgodilo prvič. Odtegnitveno krvavitev bi morala dobiti v četrtek (v pondeljek zadnja rožnata tableta, v torek prva bela -placebo tabletka). Res je, da sem imela spolni odnos po 3 tednih (odsotnost partnerja). Je možno, da bi šlo za kakšno poškodbo od spolnega odnosa? Prosim, pomagajte mi saj sem zaradi tega izcedka že toliko bolj živčna kot ponavadi in se bojim, da sem zanosila.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Obstaja veliko različnih vrst kontracepcije, med katerimi pa so tabletke še vedno ena izmed najbolj zanesljivih metod. Potrebno je le dosledno jemanje. Delovanje in učinkovitost tabletk zmotijo in zmanjšajo zamude pri jemanju, ki so daljše od 12 ur, nekatera zdravila proti epilepsiji in antibiotiki, razne prebavne motnje z bruhanjem in/ali drisko.

Za učinkovitost različnih metod kontracepcije uporabljamo Pearlov indeks. Izraža število zanositev normalno plodnih žensk v obdobju enega leta. Za tabletke Yaz le-ta znaša 1.4 (0.7-2.4), kar je nekako primerljivo z ostalimi peroralnimi kontracepcijskimi tabletkami.

Kljub temu, v kolikor tabletkam ne zaupate oziroma vam ne ustrezajo, je na tržišču še veliko kontracepcijskih tabletk, in čeprav je njihov glavni namen preprečiti nosečnost, se med seboj močno razlikujejo. Pri izbiri vam bo pomagal ginekolog ali ginekologinja, ki iz izkušenj najbolje ve, kaj je za vas primerno.

Vse je možno, vendar morate vedeti, da se pri vseh kombiniranih peroralnih kontraceptivih lahko pojavijo neredne krvavitve (krvavi madeži ali vmesne krvavitve). Za več informacij se obrnite na vašega ginekologa oziroma ginekologinjo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close