Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Učinkovanje tablet in stranski učinki

Učinkovanje tablet in stranski učinki

Pozdravljeni.
Koliko časa je potrebno čakati, da tablete učinkujejo in da izginejo stranski učinki? Coaxil jemljem že dva meseca in ne čutim nobene spremembe v depresiji. Stranski učinki so blažji, vendar še vedno prisotni. Vem, da tablete ne pomagajo takoj in da se mora telo nanje privaditi. Zanima me po kolikem času lahko vemo, da nam ne ustrezajo.
Hvala.

Spoštovani!

Ustreznost izbire antidepresiva je načeloma razvidna v štirih do šestih tednih. V kolikor v dveh mesecih ni nikakršnega učinka, potem je težko verjetno, da bo zdravilo pri vas delovalo. Je morda odmerek zdravila prenizek? Svetujem, da se o tem pogovorite z zdravnikom specialistom.

Tudi za neželene učinke načeloma velja, da običajno izvenijo v 4-8 tednih oziroma se v tem času vsaj njihova intenzivnost občutno zmanjša. Žal pri nekaterih bolnikih neželeni učinki tudi s časom ne izvenijo. V kolikor gre za neželene učinke, ki pomembno zmanjšujejo vsakodnevno kakovost bolnikovega življenja, je seveda takšno zdravilo potrebno zamenjati.

Naj povdarim, da je odločitev o zamenjavi antidepresiva kompleksna in je odvisna od vsakega posameznika.

Posvetujte se z zdravnikom specialistom!

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!

Že približno 7 mesecev jemljem zdravilo Ampril 10mg za zniževanje pritiska. Zanima pa me ali je možno, da to zdravilo vpliva (stranski učinki) na obrabo hrustanca, namreč po nekje 2 mesecih jemanja so se začele bolečine v kolku. Zdravnici sem opisal težave, le ta me je napotila na slikanje desnega kolka in hrbtenice. Na sliki se je pokazala obraba kolka.
Pred jemanjem teh tablet nisem imel takšnih težav.

Lep pozdrav in hvala za odgovor

Spoštovani!

Meni tovrstni neželeni učinki ramiprila niso poznani. Tudi literaturni podatki ne kažejo na verjetnost povezave med obrabo sklepov in jemanjem ACE-inhibitorjev, tako da menim, da je sovpadanje v vašem primeru zgolj rezultat naključja.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close