učenje vožnje kolesa kot odrasel – kako?
Imam eno vprašanje. Mogoče se bo komu zdelo smešno, no meni ni.
Že celo življenje bi se resnično rada naučila voziti kolo, a mi to do zdaj, ko imam 24 let, še ni uspelo. Imam namreč blažje motorične težave že od otroštva, saj sem kot majhna punčka med epileptičnimi napadi ostala dlje časa brez kisika.
Praktičnega dela kolesarskega izpita nisem zmogla opraviti pri 10h letih (teorijo sem), nato pa sem poskušala velikokrat “speljati”, tudi v srednji šoli, največji problem je, da ne znam voziti ravno v liniji (ampak volan pleše), in problem je ustavljanje in zaganjanje kolesa. Zato so razni semaforji velik problem in sem morala kolo voziti ob sebi, ker je moja reakcija ustavi-zapelji trajala tako dolgo, da je bila luč že rdeča, ali je pa padlo kolo oz. jaz. Kot otrok sem rada vozila tricikel in pa skiro in tu nisem imela večjih težav. Tudi pri rolerjih ne. Sobno kolo mi tudi gre, tako da sam postopek pedaliranja ni problematičen.
Kako pa naj se naučim voziti kolo? Ve kdo kakšno kolo bi bilo zame najbolj primerno za začetek (višina 155cm), ali kakšne vaje bi mi prišle prav? Sem že naveličana tega, da ne znam in nameravam resno “speljati” kot je treba.
Najlepša hvala za vsak nasvet. 🙂
MoonShine
Glede na to, da pri triciklu nisi imela težav, predvidevam, da imaš težave z ravnotežjem. Mogoče za začetek, daj montirat kakšna pomožna kolesca na zadje kolo. Kolo naj bo visoko toliko, da ko se usedeš na sedež z nogami lahko sežeš na tla, tako se lahko prestrežeš in ne padeš. Drugače pa vaja in vaja. Bodi sproščena in ne misli na to ko voziš kolo. No glede nato, da ga že 20 let nisem vozila, bi verjetno tudi jaz imela težave z ravno vožnjo he he he