Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Tvorba pod jezikom

Tvorba pod jezikom

Pozdravljeni. Pisem vam ker sem res zaskrbljena. 19.2 sem bila pri zobozdravniku, čistil mi je zobni kamen. Tri dni kasneje, se mi je pod jezikom nardila nekakšna tvorba. 25.2 sem šla k osebnemu zdravniku in predpisal mi je atibiotik Amoksiklav. Jutri vzamem antibiotik zadnjic, ampak nic ni bolje. Ni vec tako vneto ampak ta cuden izrastek je še vedno prisoten. Zelo je motece, ker me zaboli ko pogoltnem hrano. Tudi v vrat sem malo zatecena. In danes me je zacelo boleti uho. Strah me je da ni kaj rakastega, ker je pred ubolel za hodkinovim limfomom. Hvala za odgovor.

Spoštovani,

po vašem opisu sodeč gre za afto, ki se pozdravi v štirinajstih dneh. Nastane zaradi virusne okužbe ali zaradi ostrih koščkov hrane, lahko tudi po neki mikro poškodbi po obisku zobozdravnika.

*** dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni, v sredini februarja sem bila na brušenju zobnega kamna. Nekaj dni po tem sem desno pod jezikom začutila oteklino in bolečino. Dobila sem antibiotik amoksiklav in bila napotena v ukc Maribor v orl ambulanto. Zdravnica me je pregledala in napisala sledeče: “Pod jezikom desno v predelu izvodila submand. slinavke se vidi oteklina, celo izvodilo je trše, hipermetično, otečeno. Viden fenomen petelinove krone. Na pritisk ne pridobimo gnoja. Tudi nima bolečine ali otekline v predelu same slinavke. Na palpacijo ne tipam kakeršnekoli zatrdline v smislu konkrementa.” podaljšala mi je antibiotik in ponovna kontrola cez 4 dni. V tem času bolečine več ni bilo in oteklina se je tudi kar zmanjšala. Na ponovnem pregledu je zdtavnica naredila nekaksno zarezo, ter zapisala:” ob danasnjem pregledu tipamo zatrdlino, ki je še vedno prisotna v predelu izvodila submand. slinavke desno. V lokalni anesteziji s Xelocainom naredim incizijo. Pod samo incizijo kamna ni, ampak s peanom zatipamo en del kamencka, ki je bolj lateralno v izvodilu.” Ponovno podaljšan antibiotik in kontrola čez 4 dni, ko bo opravljena večja incizija in odstranjen kamenček. V teh dneh se je oteklina vidno zmanjšala, bila sem popolnoma brez bolečin in vzela sem zadnji antibiotik, naj povem da sem ga jemala 15 dni. Ko sem prisla k zdravnici je zapisala :” še vedno je prisotna rahla oteklina. Naredimo punkcijo, gnoja ne pridobimo, ne čutim kamenčka na mestu otekline, zato se za incizijo ne odločim.”
Ponovno sem bila naročena na kontrolo cez 2 tedna. Ampak v tem času je prišel ta korona virus. Prelozili so vse preglede in sprejemajo samo se nujne pacijente. Naj povem da je bilo vse super. Otekline skoraj več ni. Zadnje dni, pa se mi na predelu kjer je zdravnica naredila “rez” pojavlja nekaksna vodna bulica. (prilagam sliko). Ki izgine in se spet pojavi. Prav tako se mi je na desni notranji strani ličnice pojavila črta kot nekaksna nit(prilagam sliko). Nic me ne boli. Se pa je danes pojavila rahla bolečina na koncu zgornje čeljusti, kadar odprem usta. Strah me je vsega kar se tiče ust. Zato me zelo skrbi ali moram nujno k zdravniku ali lahko počakam, da ta korona mine. Kaj lahko naredim da to omilim oziroma kaj bi to sploh lahko bilo. Hvala vam za vase odgovore.

Spoštovani,

slik žal niste priložili.

Če je res kamen v izvodilu, se zaradi zastoja sline in vdora bakterij ponavljajo vnetja podčeljustne slinavke, potrebni so večkrat antibiotiki. V tem primeru je potreben UZ slinavk. Če se najde kamen, se lahko endoskopsko odstrani iz izvodila. Ob tem se izvodila tudi izpere s fiziološko raztopino, da se gosta slina izpere. V primerih, ko je kamen blizu žleze, je potreben včasih še rez na vratu.

Bela črta na licu je najverjetneje grizna črta, ki jo imamo vsi.

Sami lahko poskrbite, da uživate veliko tekočine, da slina ne bo preveč gosta.
Če se bo vnetje ponovilo z bolečino na dotik in oteklino, bo ponovno potreben antibiotik, za katerega lahko tudi zaprosite po telefonu – najbolje v orl ambulkanti, kjer ste bili prvič in drugič.

*** dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close