Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Tvorba na ustnici

Tvorba na ustnici

Spoštovani,

Tekom močnega prehlada se mi je na spodnji ustnici naredila rana, za katero sem bila sigurna, da je pač posledica izsušenih ustnic zaradi prehlada. Prehlad je minil, namesto rane pa je na ustnici ostala nekakšna tvorba, ki mi ni povzročala nobenih težav. Predvidevala sem, da se bo sčasoma pač zacelila in izginila.

Po dobrem mesecu pa je ta tvorba nenadoma začela močno krvaveti, najprej tekom jutranjega umivanja obraza, potem pa še dvakrat ali trikrat skozi dan, ob dotiku s kakšno bolj grobo stvarjo (hrano ali brisanju s papirnato brisačko). Kri se je iz tvorbe kar močno ulila, vendar sem jo lahko ustavila z nekaj minutnim rahlim pritiskom z robcem. To je trajalo kakšen teden dni. Zdaj tvorba več ne krvavi, je pa še vedno pokrita z krasto, ki kar ne odpade.

Osebna zdravnica me je poslala z napotnico nujno k dermatologu.

Ta je na Amb. izvid napisala: Diagnoza C43.3 Maligni melanom drugih in neopredeljenih delov obraza St.: »Dermatoskopsko je na koži spodnje ustnice vidna tumorska rašča, deloma hiperkeratotična, deloma granulomatozna, pokrita s svežimi krustami v velikosti 0,4×0,5 cm. Vljudno prosim za kirurško odstranitev z histološko verifikacijo.«

 Z nujno napotnico me je poslala na ORL v bolnišnico, takoj naslednji dan. Tam je dr.med.spec.otorino, na Amb. izvid zapisal »Dg.: Tu mucosae labii oris inf.« Na izvidu še piše, da je možna odstranitev v  lokalni anesteziji in da so me vpisali v čakalno knjigo za poseg.

Ker mi noben od specialistov ni nič pojasnil (vsak si je vzel približno 5 sekund časa zame), bi bila hvaležna za Vaše mnenje.

Je z dermatoskopom res mogoče v petih sekundah videti, da gre za maligni melanom? Potem naslednji dan na ORL kirurg  v petih sekundah pove, da to ni maligno in da je treba to samo odstraniti. Zanimalo me je, če je potem res potrebna kirurška odstanitev, ali gre mogoče na drug način (z laserjem?), ker gre le za ustnico in niti ne vem, kako velika brazgotina bo nastala zaradi tega. Dobila sem samo grob odgovor, da je on pač kirurg in da on reže, da pa naj grem k lepotnemu kirurgu, če hočem laser ali kaj drugega.

Želim samo vedeti, če je tak poseg res nekaj tako rutinskega, saj ne bi rada imela celo življenje problemov z zategovanjem ustnice zaradi kirurškega reza.  

Najlepša hvala in lp

Pozdravljeni,

glede na vaš opis spremembe in navedbo izvida dermatologinje gre najverjetneje za tumor tipa bazocelularni ali planocelularni karcinom.

Dermatoskopsko izkušen dermatolog z veliko verjetnostjo identificira za raka sumljive spremembe. Šifra diagnoze pa je povsem drugačna – morda gre tu za napako pri številki iz registra. To boste najlaže izvedeli, če vprašate v dermatološko ordinacijo, čemu taka šifra diagnoze, ki ni skladna z opisom.

Vsekakor se na oko NE vidi, ali je sprememba maligna ali ne. Dokončni odgovor nam poda patolog po mikroskopskem pregledu.

Vsaka tehnika odstranitve, tako da ostane le zdravo tkivo, bo pustila brazgotino. Laser okolico zažge (tukaj ne govoriumo o laserskem odstranjevanju tetovaže, žilice ali znamenja). Vsaka brazgotina zateguje eno do dve leti, z masažo jo mehčamo. Vendar je na prvem mestu, da se tumor v celoti odstrani.

 

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close