Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Tunizija

Tunizija

Pozdravljena!

Ali je za Tunizijo potrebno cepljenje?

Hvala Vesna

Spoštovani!
Obveznih cepljenj za potovanje v Tunizijo ni, priporočam pa vam cepljenje proti hepatitisu A.
Pozdrav!
Nina

Pozdravljeni!

Zgornje vprašanje je že kar staro, me pa zanima, če se še vedno priporoča cepljenje proti hepatitisu A pred odhodom v Tunizijo (kaj pa za enoletnega otroka)?

Naj povem, da se bomo zadrževali samo v hotelu in na plaži, kakšnih izletov v safari ali podobno ne načrtujemo. Na dopustu ponavadi samo lenarimo:-)

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Da, še vedno se priporoča cepljenje proti herpatitisu A; morda z leti celo še bolj, saj je razkorak med vedno bolj “čisto” in vedno bolj s higienskimi standardi obsedeno Evropo, ter drugimi celinami vedno večje. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

to pa bo prometa s cepivi, če se bodo vsi cepili proti hepatitisu. Tunizija je oblegana s strani slovencev. Predlagate verjetno dvojno cepljenje da je potem nekaj časa mir?

La liberté d'expression n'est pas appréciée ici, malheureusement. Attention!

Glede na praktično popolno neprekuženost mlajših Slovencev z virusom hepatitisa A, bi se moral vsak Slovenec, ki potuje v južne kraje proti bolezni cepiti. Verjetno si ne predstvaljate, v kako higiensko nadzorovani državi živimo. Praktično vsi naši hepatitisi A so importirani s potniki, potem pa vsake toliko časa vidimo lokalno razširitev bolezni.

A ja, južni kraji so tudi že Bosna, Makedonija, dolečeni deli Grčije, …
Tudi to morate vedeti, da je hepatitis A pri otrocih (kot je to praksa v deželah z nižjim higienskim standardom) tiha okužba ali zelo blaga okužba, med tem ko pri odraslih običajno poteka kot težko vnetje jeter.Higienizacija in globalizacija imata pač svojo ceno.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

torej načeloma tudi že hrvaška in naša obala?

La liberté d'expression n'est pas appréciée ici, malheureusement. Attention!

Naša in hrvaška obala še ne, ker oboji izviramo iz podobnih higiesnkih standardov: na obeh lokacijah pa bi bila lahko problematična določena živila: npr. surove školjke.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

aha se pravi Bosna, Črna gora, Grčija pa so že globoko pod higienskim minimumom (ki je btw v Franciji gladko pogrnil zaradi smešnih normativov…) Kaj potem praviš na to Nina, da sem se pred leti odpravil na štop do Indije in še malo naokrog brez cepljenj, neobremenjeno užival v vsej lokalni prehrani, spal res marsikje in se po sedmih mesecih vrnil nazaj zdrav kot riba?

La liberté d'expression n'est pas appréciée ici, malheureusement. Attention!

Da imaš dober imunski sistem, si najbrž precej izkušen potnik, pa še sreča te je spremljala. 90% potnikom pa se kombinacija vseh teh treh dejavnikov, žal, ne izzide.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kako pa da so cepiva in npr. antimalariki pri nas toliko dražji napram tujini?

La liberté d'expression n'est pas appréciée ici, malheureusement. Attention!

Cene zdravil v Sloveniji se izračunavajo po Pravilniku, pri čemer je potrebno vedno upoštevati cene primeljivega zdravila v referenčni državi. Med primerljivimi državami (Francija, Italija, Nemčija) ima Slovenija najnižje cene zdravil. Če z nižjimi cenami cepiv mislite Italijo (hepatitis A, oz. rumena mrzlica), ni bila nižja cena cepiva, temveč je Italija subvencionirala cepljenje.
Do razlike v ceni morda lahko pride pri vnosu zdravil, ki se jih vnaša interventno (in v SLO niso registrirana), kar pomeni, da gre za vnos majhnih količin, kar seveda ceno vedno močno dvigne.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

no v Italiji so cepiva še vedno cenejša. V afriki recimo sem antimalarike dobil za desetino naše cene (uredili so mi jih zdravniki z zahoda, kar priporočam tudi drugim popotnikom). V peruju jih dobiš zastonj v bolnišnici za potovanje čez Bolivijo. Predvsem me moti pri nas, da se cene razlikujejo po različnih izpostavah istega zavoda…

La liberté d'expression n'est pas appréciée ici, malheureusement. Attention!

Morate vedeti, da cepivo in cepljenje ni eno in isto. Cena cepiv je v istem obdobju v celotni Sloveniji ista; in tudi javno objavljena na spletni strani Agencije za zdravila. Kar pa se tiče cen samoplačniških storitev (kar je cepljenje popotnikov), so le te odvisne od ekonomskega izračuna posamezne ustanove. Kjerkoli v kapitalističnem svetu veljajo ista pravila.
Mnogi long term popotniki nabavljajo antimalarike na poti, tako v Indiji, kot v Afriki; jemljejo najcenejše antimalarike, jemljejo privakvin (ki je učinkovit antimalarik, a smrtno nevaren za osebe z glukoza 6-fostat dehidrogenazno okvaro), in še in še. A morate vedeti, da so pravila za stalne potnike (ki so konec koncev tudi “prilagojeni” na bivanje v drugačnih klimatskih, higienskih, …. razmerah) popolnoma drugačna od pravil za izključno turistična popotovanja, oz. potnike, ki tudi na potovanju pričakujejo popolnoma evropske razmere. Mnogi tudi popujejo prvič in ob tem doživijo pravi kulturni šok, zaradi dolgih letov se srečajo z jat-flegom; priletijo iz zmerno-toplega pasu v “trope” ali pa na višino ali pa …. in so zaradi vsega naštetega mnogo bolj dovzetni na okužbe.

Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

jaz sem, če že jemal mephaquin, ki je recimo v centralni afriki po izjemno nizki ceni. Drugje antimalarikov zaradi stranskih ne jemljem in dosedaj je ok. V primeru težav se obračam na lokalne zdravnike. Definitivno so občasni izletniki čez lužo bolj občutljivi in razvajeni. predvsem pa je percepcija da boš zbolel v glavi, če to razčistiš sam s sabi si naredil velik korak naprej.

La liberté d'expression n'est pas appréciée ici, malheureusement. Attention!

New Report

Close