Tulip in Koencim Q 10?
Pozdravljeni!
Po porodu leta 2009 so mi ugotovili povišan holesterol in od takrat jemlje Tulip 10 mg 1 tbl. zvečer. Danes pa sem ob dvigu Tulipa na recept v lekarni izvedela, da moram poleg tega zdravila jemati še Koencim Q 10, da ne bom imela težav z mišicami in zaradi boljšega počutja itd. Te informacije namreč od svoje splošne zdravnice nisem dobila.
Zanima me ali je to res in kakšne vrste tega Koencima Q 10 naj se poslužujem in ali ga moram prav tako redno jemati vsak dan? Ali se ga tudi dobi na Rp.?
Hvala za odgovor.
Lp, Vesna
Spoštovana gospa!
Kolegica v lekarni vam je verjetno dobronamerno priporočila jemanje zdravila Koencim Q10. Ne gre pa pri tem za nujno in obvezno jemanje. Zato vam tega tudi ni zapovedala vaša zdravnica.
O koencimu Q10 si lahko na spletu preberete veliko. Povzela bom na kratko.
Gre namreč za učinkovino, ki je antioksidant in je podobna vitaminu. Telo ga tvori samo in ga pridobiva tudi s hrano. Kljub temu pa z leti njegova vsebnost v telesu upada. Koencim se v telesu sintetizira iz tirozina. V ta proces pa je vključenih več vitaminov kot so: vit.C, B2, B6, B12, folna kislina, niacin, pantoteinska kislina.
V raziskavah je bilo ugotovljeno, da se sinteza tega antioksidanta zmanjša pri alkoholikih, kadilcih, pri manšem vnosu maščob ob dietah, pri raznih boleznih,…. in tu je med drugim omenjeno tudi uživanje statinov pri povišanih vrednostih maščob v krvi.
Logičen vir koencima pa je hrana: rdeče meso, migrirajoče ribe (sardine), koruzno in olivno olje, oreški, petršilj, cvetača, avokado,…..
Iz tega se da zaključiti, da je uživanje Koencima Q10 v vašem primeru sicer priporočljivo, ker pa ste mladi in če uživate raznovrstno prehrano pa tudi ni nujno.
Če ste se odločili za jemanje tega izdelka, pa bi vas opozorila, da je varno jemanje Koencima Q10, ki je registriran kot zdravilo in se ga dobi v lekarnah (mislim, da je registriran samo izdelek firma Fidimed), ni pa varno vsako prehransko dopolnilo, ki je ponujeno na trgu. Zato v lekarni vprašajte po registraciji. Ne želim reklamirati nobenega izdelka, vendar ste me spravili v škripce. Registracija vam namreč zagotavlja preverjeno kakovost, kar je zelo pomembno. Zato sem navedla informacijo iz Registra zdravil Republike Slovenije.
Jemanje tega zdravila se priporoča vsak dan po eno do dve kapsuli do 6 mesecev
Paziti morajo pa bolniki, ki jemljejo varfarin in diabetiki, ker sočasno jemanje koencima z njihovimi zdravili ne učinkuje dobro.
Zdravilo ni na recept. Dobi se vlekarnah in specializiranih trgovinah brez recepta ob posvetu s strokovnjakom.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.