Najdi forum

Tujina ni nikoli doma!

Statistics:
Registered: 153669
Paid out: $ 301977
Active surveys: 4
Paid out for referrals: $ 310466

Statistics:
Registered: 153669
Paid out: $ 301977
Active surveys: 4
Paid out for referrals: $ 310466
Pardon, pobegnilo v napačno temo…

Britishman,

morem prav napisat, da mi je ta tvoj post eden izmed redkih iz katerega čutim iskrenost. Zdaj malo drugače razumem tvoje občutke. Pa saj ni tako hudo.
S selitvijo pa sem se srečala že pred par leti, ko sem se iz domačega kraja preselila na drugi konec Slovenije in sej vem, je še vedno v miniaturni Sloveniji, pa vseeno. Iz odprtega kraja, kjer se ljudje ne brigajo dosti kaj si, kaj delaš oz. kako se obnašaš, it živet na “vas”, kjer ima cerkev velik vpliv, kjer se vsi poznajo med seboj in zelo težko sprejmejo “prišleka”, še posebno takega z drugačnim razmišljanjem beyond ozkokotne dileme, ki se vrti okoli KAJ BOMO JEDELI ali KAKŠNE ZAVESE imaš na oknu?. Zame je bil tudi to neke vrste šok. Ko si vajen živet v mestu, kjer se ljudje veliko gibljejo na prostem, predvsem čez vikende in prideš v kraj, ki popoldan oz. med vikendi popolnoma zamre, kot kakšen kraj na Ameriškem wild westu. Ampak, če si tip tudi to sprejmeš in živiš v sožitju z okolico in s sabo. Verjami, da me po toliko letih niti malo ne vleče več v domači kraj, kot samo za kakšen obisk oz. šla bi, če bi si moj mož to želel, saj tam kjer je moja trenutna družina, tam je moj dom.

Kar se tiče pa Slovencev, pa kako lahko v tujini pričakuješ, da se bomo družili, če se še doma ne znamo? Slovenci, kar ugotavljam, nimamo nekih narodnih vrednot, kot bi lahko rekel za naprimer Bosance, Srbe, Hrvate ali Italijane, Francoze, Kitajce. Mi smo enostavno podvrženi k temu, da sanjamo o Ameriških sanjah in tečemo za Nemško/Francoskimi vlaki. Družimo se ob športnih dogodkih in raznih pijanicah. Povej mi prosim za kakšen dogodek, ki bi bil samo naš, kjer se družimo zaradi tradicije? Prešernova smrt? Še 1. maj je nekako postal razlog, da se ga fajn “nasekaš”. Dan osamosvojitve? Ja pa jade. Enostavno smo takšni, še doma ne znamo shajat med sabo, pa bo nekdo, ki “pobegne” v tujino iskal priložnosti za druženje s tem od česar “beži”.
Povej mi o čem bi se dva Slovenca menila v tujini? Kako bi si pomagala, če si še doma mečemo polena pod noge in smo fovš, da se sosed vozi v boljšem avtu kot je naš?

radek,shipman ista oseba

xpat, radek in shipman ni ista oseba. Ker si me tako napadel, shipman sanja o 1200 USD mesečno v nekem postu, po teh podatkih, to ne more držat, tudi 100 USD ne more…zato sem to hotel pripisat kot odgovor na njegovo reklamiranje v drugi temi. Nič druga, je pa mi pobegnilo (ne vem zakaj) v to temo, s katero nima nič skupnega. Se opravičujem.
Radek.

ko se govori, da gre nekdo v tujino… kot da bi šel kdo v drugo galaksijo. sej smo vsi ljudje, sicer z drugimi navadami, ampak še vedno ljudje in svet ni tako velik, lahko si povsod doma.
izkušnje so najdragocenejše stvari v življenju.

Ni tako enostavno, kot si mislis. Vecina zapusti, sluzbo ,stanovanje,prijatelje in prazen bancni racun. Potem pa je tudi vprasanje ponosa. Se vrnes ker tudi tam nisi uspel?!
Lp Brit

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close