Tujina ni nikoli doma!
Dragi bralci
Ni vazno kako dobro se vklucis v novo zivljenje toda nikdar nisi 100% sprejet ce si tujec.Nikdar ne mores izraziti svojega mnenja, da ne omenim kritisizma med domacini, ker ce so vljudni te bodo vprasali zakaj si prisel tja, ce se ti ne dopade, vecina ti bo pa rekla da fuck of then. In ta vecni obcutek neenakopravnosti zacne prej ko slej vplivati na tvoj znacaj.Postanes zaprt vase in nedruzaben.Je res da niso vsi neprijazni do tujca, toda se vedno najde negdo ki te spomne da si tujec in ta ti zagreni za vse ostalo.Vsak pa reagira malo drugace, toda bistvo je, da v tujini nisi nikoli doma!
Lp Britishman
Ja, suck it up big boy, ce ti ni vsec pa ostani v SLO, ane.
Lp from down under,
R
Britishman nate tujina ocitno res ne vpliva dobro ker si po karakterju tocno to kar si opisal, zagrenjen in zatezen. Predlagam da se takoj preselis v Slovenijo, komunisti so vceraj dokoncno odsli iz vlade tako da se obeta spet vladavina desnice kar ti bo nedvomno odgovarjalo.
S svojo anglesko penzijo bos pa lahko uzival kot car.
Dobra stvar vsega tega je seveda da nam preostalim ne bo vec treba deliti trpljenja s teboj ker bo GB postal srecen otok!
Jaz se pa po 5. letih pocutim doma! V slovenijo grem na dopust, in z dopusta se vracam DOMOV 🙂
Belgijka,FP,Rudy,
Anglija je ena izmed najbolj rasisticnih drzav, ceprav je po drugi strani ena najbolj tolerantnih, kar je kontradikcija izjave same toda je res.Vzrok temu pa je stopnja izobrazbe, kultura in vse ostalo.Visja stopnja izobrazbe vecja toleranca in v tem je razlika med drzavami Toda toleranca ne pomeni, da je vse u redu, da si dobrodosel itd.Vcasih toleriramo stvari katere pravzaprav sovrazimo, ali ne?Jaz ne verjamem, da ste vi lahko tako naivni da si predstavljate, da do vas ni rasizma, da ste dobrodosli tam kjer pac ste v tujini. Danes, in povdarjam da danes je povsod prevec migracije in ljudje jih imajo ze poln kufer.
Belgijka Sicer vas pa razumem, ne samo tebe B vse ostale ,vi ki ste naredili ta korak iz slovenije v tujino , slovenijo katero simfate kot dezelo brez bodocnosti itd je povsem razumljivo, da tujina je sedaj med in mleko, ker drugace ostane le grenko priznanje poraza, neuspeha, ali ne?Sami sebe si dajete korajzo. Toda jaz sem prezivel in ce sem jaz lahko tudi ti?!
FP, I am sorry to disappoint you, my friend, I told you before that I am quite happy in GB, so I am staying put, if you like it or not,ok!
RudyTi se pa nauci malo manere, ja kako se pa obnasas?
LP Britishman pa brez zamere,
Jaz rasizma ne sprejemam, ker Slovenci nismo nic vec in nic manj kot drugi, zato se nikoli nisem imela kaksnega problema. Tudi ne mislim, da so ex-Yu, Azijci, Africani in drugi manj kot jaz, ker seveda niso.
Mogoce je tu tvoj problem, Britishman, ker imas ocitno neko lestvico drzav v glavi, kjer so Anglezi na prvem mestu, Slovenci nekje zadaj in potem pridejo “cigani”, ki jih omenjas?
RS
Jaz sigurno nisem ustvaril resisticne lestvice, ker ta obstoja odkar je clovek na svetu.Toda da ne gremo predalec od sedanjosti.Ti sebe lahko postavljas na isti nivo kot anglezi toda oni tebe ne in to je bistveno ker si ti odvisna od njih, ne oni od tebe. Nevem zakaj je to zate tako tezko sprejeti, jaz sem to sprejel ze ko sem zivel v Jugi Kaj nisi nikdar slisala o razvitih in nerazvitih drzavah.Kam spada slovenija? Druzbene razlike , rasizem,obstojajo vsepovsod jaz ne vidim razlike Jaz nevem gdo si in kje zivis zato te vprasam. Povej mi ce smatras to rasisticno ce ti negdo rece “fucking forigner go home”
Ja British, tako je to ce ti je domet GB in Slovenija. Svet je velik in marsikje ni tako kot si mislis. 😉
Britishman, jaz sedaj 5 let zivim v tujini, in non stop poslusam od (predvsem vzhodno evropejcev) kako so domacini rastisti, da si tukaj vedno tujec, da so diskriminirani, itd. Potem 5 minut kasneje od teh istih revezov slisim kako govorijo o crncih kot nigerjih, da so Romuni cigani, se hujse pa leti na domacine za njihovim hrbtom. Od domacina nisem nikoli (oziroma zelo redko, in tega potem ne pripisujem celemu narodu) slisala takih opazk, kot sem jih od tujcev. Se me zdi da tvoja vrsta ljudi v drugih vedno najde najslabse, kar je obicajno samo odraz samega sebe. Poln kufer imam paranoicnih tujcev, ki jim noben nic noce. Pa ce se enkrat slisim, kako ne dobis sluzbe, ce si tujec, -kjer jaz delam je 50% ljudi priseljencev, pa je dobra sluzbi v dobri firmi. To se pri nas ne bi zgodilo, razen seveda ko je delo tako nizko, da je pod nivojem raznim Janezem. Nehaj jamrat, imam obcutek da morda to, da te ne noben ne mara nima veliko s tem, iz kje si.
OJOIJOJ
O joj, res me je prizadelo, ko pravis da me noben ne mara. No ja bom ze preboleu.Pravis da je 50%priseljancev kjer delas?, saj se se jezika ne bos naucila. In kot pravijo: Ko si v Rimu dalaj kot delajo Rimljani! se mi zdi da si ti malo pristranska kar se imigracije tice. Kje pa delas, v Tesco ali tovarni alagumov?To kar pravis zveni res strasno 50% ciganov v tvojem podjetju, upam da to ni v UK. Toj e kot crna luknja v Kalkuti, ce si ze slisala zanjo. Ali si zamisljas nekaj takega v sloveniji.Kaj je po tvojem mnenju pod nivojem raznim Janezem, kot sama pravis?In gdo so Janezi, ne razumem kaj hoces reci s tem. Ko sem bil v armiji so nas juznjaki klicali Janez kot slovenca, slovenci se pa ne klicemo Janez med seboj?Objasni prosim?
LpBrit
Jaz se tudi počutim tukaj bolj doma kot v Sloveniji, oz se kar hitro navadim. V Sloveniji sem doma ampak ne poveličujem, tu se doma in ne poveličujem, saj je vseeno. Če se spet preselim na kak drug konec in se bom počutila uredu bo še en nov dom. Dokler bom imela starše bo Slovenija baza, potem je pa vseeno.Rasizem je pa povsod, v Ugandi, Španiji, Braziliji ali Indiji.
sreca opoteca
Ce ves da je rasizem povsod zakaj se mu gres izpostavljat, ostani doma kjer ga ni!? Ce bi jaz to vedel, nebi nikdar sel v tujino. Rasizem je kakor rak ki te razzira od vznotraj.Se nekateri varate ces da v dezelah kot na primer avstralia ni rasizma, ker so tam vsi tujci tako kot ti sam.Ti pravis da ti je vseeno, meni je tudi bilo vseeno od zacetka.No ja vsak po svoje!?
Lp janez
V 6 letih življenja v Londonu, sama osebno rasizma nisem doživela. Na razgovoru za službo jih je zanimala moja izobrazba, izkušnje in znanje angleščine, za kar sem imela primerni pidlek (beri: opravljen certifikat). Zdaj me sodijo na podlagi opravljenega dela in seveda tudi komunikacije.
Ko koga spoznam, vedno povem, da prihajam iz Slovenije in nikoli nisem dobila občutka, da me bodo postrani gledali, če bom izražala drugačno mnenje.
V Londonu je toliko različnih ljudi, da so rasistične pripombe totalno brezvezne.
Res pa je, da sem jih slišala (bile so na račun Indijcev in Pakistanev) SAMO od “nižjega razreda”.
Navedeno
Od Klaara iz Nizozemske
Dragi Janez, prvo kot prvo Nizozemci se slisali niso za Slovenijo in so zaprti do vseh expatov. Zakaj? Jah, ne vem, kako bi se ti pocutil , ce v tvojo drzavo prihaja na tisoce in tisoce tujcev, prevzema sluzbe, visi na sociali in izkorisca vse ugodnosti sistema.
GaiaLondon
No tu imas perfekten odgovor na vse nase prereke. Ce bi jaz to rekel bi me vsi obsodili za rasista tako pa ko je Klaara dala to izjavo je vse u redu. Kot je tako na Nizozemski je isto v Angliji. Jaz se pocutim kot ” one legged man in an arse kicking contest “! kako pa ti ??
Preberi si moj post v eni drugi temi o VB in ti bo jasno moje mišljenje.
To kar je Klaraa rekla se mi zdi zelo primitivno. Sem pač drugače misleči človek, ki je pač dobro izkoristil dejstvo, da sta obe državi v EU.
Od mojih angleških kolegov še nisem slišala, da bi kdo rekel, da mu tujec odžira službo. Slišim pa te bedastoče od nižjega sloja, ko se gre za službe, ki jih dobiš s srednjo strokovno izobrazbo ali manj.
Tisti imajo največ problemov s priseljenci, pa še to bolj z azijskimi. Še vedno sem pa prepričana, da gre le za en dober izgovor, KAO ni služb priseljenci so krivi (zdaj je pa recesija), zato bomo odžirali državo.
O stanju na Nizozemskem pa nimam pojma. Tam sem bila 2krat, za zabavo in to je to.
Glej, meni je London veliko dal in mi še daje. Res pa je, da nimam svoje družine (starše imam v Sloveniji in jih obiskujem zelo pogosto) in da razen službe, nimam veliko obveznosti. Delam pa ogromno (tako kot vsi v mojem poklicu, ki se želijo dokazati). Res pa je, da v tem uživam, saj sem o takem delu sanjala cel čas študija.
Družim se tako z Angleži, kot Slovenci, moja kolegica in najboljša prijateljica, je pa Kitajka.
Moja mentaliteta je pač drugačna … počutim se dobro, na opazke se NE oziram (glede tujcev nasplošno, o meni še ni nič rekel) in bom izkoristila moj čas tukaj.
Kot istospolno usmerjena ženska, sem pa glede tega v Londonu veliko bolje sprejeta, kot kadarkoli v Sloveniji.
Ker ne zivim v sloveniji ze 45 let izgleda da nimam pojma kako danasnja mladina gleda na zivljenje ker tvoj odnos mi je popolnoma neverjeten, tuj. Posebno odnos do ljudi ki jih podcenujes glede izobrazbe itd, saj v jugoslaviji delavec, proleteriat je bil ponos naroda.
Jaz sovrazim dolecene ljudi radi njihovega nacina zivljenja ,vere,vrazeverja, mucenje zivali in drugih slabih navad itd ne radi njihove izobrazbe.Ta nizji sloj kot ti pravis, predstavlja vecino prebivalstva v vsaki drzavi.Ti meni zvenis arogantna in osabna in celo ponosna na to, ce se ne motim in imas vec problemov kot samo istospolnost? Nevem kaj je tvoj job po anglesko.
Toda je res kar pise Klaara kar bi moralo biti razumljivo nekomu s tvojo izobrazbo, 2 miljona raznih obrtnikov in delavcev iz Ruske evrope je preplavilo juzno anglijo in vsi so bili pripravljeni delat za stirikrat ceneje kot domacini ,to je dejsvo jaz sam sem imel biznis v Londonu ki je propadel radi njih. Ce bi ti bila malo bolj skromna bos dosti bolj prisla skozi, je moj nasvet. Pravzaprav pa ne verjamem da si res taka, gdo te bi pa prenasal,to je tvoj nekasen bravado, v resnici si pa popolnoma drugacna.
Lp B
Še tukaj povem, potem pa s tabo končam.
NE podcenjujem nobenega poklica, nobene rase in nobene izobrazbe (beri temu o uspehu v UK, ki si jo sam odprl, ker še enkrat ne bom razlagala).
Edino kar podcenjujem, so delomrzneži. To sem povedala zdaj že stokrat. Spoštujem vsako delo in vsakega, ki pošteno dela.
Mene priseljevanje pač ne moti. TI imaš s tem problem.
Ne vem, zakaj sem arogantna. Res ne. To vidiš ti, jaz pa normalno živim svoje življenje in se imam prav dobro, tako da tvojega nasveta o skromnosti ne bom upoštevala. Sem dovolj skromna, sama sem prilezla sem in vedno bom hvaležna, da imam tako službo in simpatičen dom v Sohu.
Prenaša me pa veliko ljudi. Se mi zdi, da precej več, kot tebe. Pač nisem zagrenjena in se lahko normalno pogovarjam z Angležem, Slovencem ali pa Indijcem, pa naj bo prodajalec ali pa broker. 🙂
Hi GayLondon
Sele sedaj , ko si omenila Soho,mi je postalo jasno kaksno profesijo opravljas tam. Bi uganil preje, toda gdo bi si mislil , da je tudi v tem fohu danes potrebna visoka izobrazba. Ja danes ne prides nikamor brez faksa, ali ne?
Upam da je to zadnja beseda med nama,OK.
Lp Britishman
tako hudo, pa naredi, da bo kaj boljše.
Britishman, ko berem vse te tvoje teme in komentarje, se mi dozdeva, da si tak kot moj oče, vedno so drugi krivi za vse in vsi ga “čudno” gledajo ter ves svet se vrti in obsoja njegova dejanja.
Mislim, da je tvoje “občutje, počutje, dojemanje” selitve v tujino enako kot mati, ki ne more prerezati popkovine s svojim otrokom.
Zakaj si šel v tujino? Zagotovo si to kje napisal, ampak mislim, da imaš vedno možnost nekaj spremeniti, če ti kaj ni všeč. Pa nikar ne išči izgovorov v letih in ženi. Vsaj najdi si kakšen pozitiven hobby in nehaj objokavat Slovenijo, ker slovenije od en bot ni več.
Zato, tisti, ki si želimo iz Slovenije, delamo prav to, korak nekam, da se nekaj spremeni. Lahko bo boljše, lahko bo slabše. A najslabše bi bilo ne narediti NIČ.
Če se v lastni državi počutiš tujec, je pa ok, al kako?
Da si talentiran za določeno delo, pa veš da nikoli ne boš uspel, ker nimaš pravih vez, je ok?
Problem z rasizmom imajo samo taki, ki se niso zmožni integrirati v družbo, ki sami ne morejo presekati korenin.
Kaj me veže na Slovenijo? Popolnoma nič. Starša sta samostojna in “uživata” v penziji po svoje. Moje ljubljene bom vzela s sabo. Hiša, posestvo, narava…tega je povsod na razpolago. Prijatelje pa najdeš povsod, če si dovolj odprt za sklepanje novih znanstev. Sicer pa se moreš v življenju vedno in povsot najbolj zanesti nase in znati preživeti sam. Če ti to uspe doma, je potem vseeno kako se kliče kraj ali država v kateri živiš.
Integracija v tuji državi pa je to, da sprejmeš pravila nove države, ne pa da sediš na dveh stolčkih in skušaš drugim vsiljevat neke svoje prioritete in poglede. Če dobim priložnost za državljanstvo druge države, bom naredila vse, da bom zgledna državljanka svoje nove domovine, če mi bo ta domovina ponujala kar so moje prednosti glede kvalitete življenja, drugače bom naredila nov korak drugam.
Zakaj bi mogla v tujini viseti v družbi priseljenih Slovencev, mi pa tudi ni jasno. Saj je fajn, na začetku, da ti nekdo pomaga prebrodit krizo, vendar ima vsak posameznik svoje taktike kako se lotit premagovanja tega.
In zakaj bi se mogel nekdo čutit dolžnega tebi, če bi mu pomagal? Moja teorija je, da pomoč kroži-jaz pomagam nekomu, nekdo pomaga drugemu, drugi tretjemu in n-ti pomaga meni.
Kot pravim, vse je odvisno od lastnih odločitev in dovzetnosti za spremembe.
Velikokrat slišim, da imam pogum, ker sem se odločila za ta korak, jaz pa pravim, da če bi imela pogum, bi za vsako ceno vztrajala v Sloveniji pod temi pogoji, ampak ker sem reva, bom rajši kar pobegnila od te bede, ker če bo kjerkoli enako ali boljše, ne bom na zgubi.
Pa brez zamere, ampak si prav tipičen Slovenec, ki se zagovarja z “iskrenostjo” in realnostjo, samo zato da bi opravičil svoje razmišljanje.
Zivjo ce ti je
Hvala za kompliment.
tako hudo doma pa pojdi ven, toda ne podcenuj modrosti starsev in dovoli ocetu da si malo olajsa duso s kritiziranjem korupcije sveta okrog. Saj to je vse kar se ostane cloveku, izkusnje zivljenja. Mladi ste pa vsi isti, mislite da vse veste. Jaz imam tri svoje. Sem siguren da bos dobila drzavljanstvo druge drzave, to ni problem, lahko zamenjas imena druzine, prodas duso, pravzaprav zamenjas vse, le to da si slovenka po rodu. Po tvoje povedano, lahko prerezez popkovino fizicno toda materina veza ostane ni vazna razdalja.Kar se pa tice viset s slovenci se nimas kaj bati, ker kot je bilo dognano, da slovenci smo edina manjsina ki se ne druzi v tujini,kar je bistvo moje celotne debate.Spoznavat slovenca je spoznavat sam sebe?
Jaz, na tvojem mestu bi izbral nove dezele, Aus, NZ, USA, ker tam ste vsi tujci skupaj. Pa tudi tam je diskriminacija, toda se bos pocutila malo bolje ker ne bos edinstvena. Kot sem ze povedal, le doma si enokopraven. Ne pozabi da diskriminicija ni vedno ocitna. Pravzaprav diskriminacija je redkokdaj ocitna v modernem svetu. Toda prav ta je najhujsa.
Draga moja gospa, meni ni hudo v GB, vsaj zaenkrat se ne in si ne zelim vrniti v slovenijo. Tu imam res srecno zivljenje. Z zeno se imava rada, otroci so preskrbjeni vsak po svoje, ziviva v lepi svoji hisici na juznem otoku GB, sosedje so prijazni in sva brez financnih skrbi. Lahko grem v slo kadar mi pase toda enkrat na leto zadostuje.Vsako leto obiscem grob starsev in brata grem na morje za 10 dni, obiscem prijatelja in ze hocem nazaj v UK. ker tu je moj dom, kjer sem popolnoma integriran.Toda brez zene nebi rad ostal tukaj in ce ona umre pred mano se bom verjetno vrnil, seveda ce zdravje dovoljuje.
LP Brit
PS: Moj razlog odhoda ven, ni bil ekonomski kot je tvoj.V mojih casih(v TITOVI diktaturi) mlad clovek ni dobil pasporta. Ce bi samo zaprosil zanj bi me dali pod nadzor ce ne v keho, tako da tudi pobegnit ces mejo ne bi vec mogel Takrat so bili ovaduhi povsod.Zato sem pobegnil neko noc cez mejo v Italijo in od tam v Francijo, ki je bila edina drzava takrat ki je momentalno sprejemala begunce kot sem bil jaz
Taksne informacije, si lahko zamisljas, nisi dobil v javnosti kot dandanes.Na mejah so bili granicarji,so te lahko ustrelili. Ce te dobijo na meji pa gres avtomaticno za 6 mesecev posebnega zapora ( blizu Celja) kjer izgubis vse pravice ki jih uzivajo ostali drzavjani.Nekaj podobno Golem Otoku. V ljubljani sem poznal cloveka ki je vse to dal skozi ze ene parkrat, neuspesno in je bil sedaj dusevn zlomljen potepuh ki je beracil za obstoj. Vseeno na podlagi njegovih neuspehov, in po njegovem nasvetu smo pri Figavcu splanirali pobeg cez mejo po isti poti kot je sel on. Prijatelj me bo na vespi potegnil do Nove Gorice ob pol noci in me pustil tam na kriziscu pol km pred mejskim prehodom. Od tam grem na levo par km sporedno z mejo do majhne vasice kjer bo pokopalisce katerega zid meji na mednarodno obmejno podrocje 500m of.No man’s land In tako je tudi bilo.Ostalo je druga zgodba>
Forum je zaprt za komentiranje.