Najdi forum

Tujina ni Dom

Dragi bralci
Kot ze beseda sama pove tujina ni dom . Vem da tisti ki ste tam ali pa se sele odlocate se vam sledece ne bo prevec dopadlo.Vi vsi iscete nasvete glede tujine ampak sprejemate le tiste ki nalagajo pravljice o indiji koromandiji od ljudi ki nimajo pravih iskusenj.Na primer vzemi nekoga ki gre na dopust v Meksiko za14 dni v hotel s polnim penzionom, in ko pride nazaj pravit kaksno je zivljenja tam v Meksiki.Isto gre za vecino izseljencev, vecina njih se pridruzi drugim izseljencem kjer zivijo skupaj kot v nekem taboriscu, naselju,cetrti,itd.Tam delajo, stanujejo se zabavajo in skoraj nimajo nobenega stika s domacini.Kar se tam naucijo je iskoriscanje sistema. In to je postalo domacinom tako odvratno, da se selijo drugam in s tem nehote naredijo prostor novemu prisejljencu.Ceprav se ta ista zgodba ponavlja po vseh west drzavah jaz osebno govorim predvsem za anglijo tako da se razumemo. Ljudje me zalijo in so nesramni radi mojih za njih negativnih izjav toda jaz sem slovenec in kar povem je namenjeno pomagat drugim slovencem in zal mi je da nekateri tega ne vidijo. 45 let v tujini mislim da sem dovolj kvalificiran da vem o cemu govorim kar se tujine tice.Nekateri se zgovarjajo da je vse odvisno od posameznika in kako se prilagodi. Jaz pa pravim, da clovek se prilagodi vsem, z eno izjemo, da dom je tam kjer si rojen in kjer si rastel gor, amem. Na primer jaz z zeno in psom zivimo v lepem bungalovu obdani z gozdickom ter prijazni sosedi(anglezi) na juzni obali anglije, nic mi ne manjka , toda si zelim da bi to bilo v sloveniji.Tisti pa ki jim je zivljenje v tujini toliko bolj vsec kot doma, me zanima iz kaksnega sranja so oni ocitno prisli.
Lp Brit pa brez zamere, beseda ni konj

Pa kaj bi ti rad!?
Teroriziras ljudi po vseh temah. Res je da se veliko ljudi pritozuje nad Slovenijo, ampak nad ekonomsko situacijo in sistemom ki ti trenutno ne dovoli vec kot minimum ce si posten. Drugace je ce nisi posten… ampak to je druga zgodba in problem obenem.
Slovenija je bila dostikrat omenjana kot ‘druga Svica’ ampak ni, ni bila in ne bo – v trenutni stuaciji ce se nic ne spremeni je lahko samo kaksna ‘druga Venezuela’.

Jaz mam v sluzbi slikco in zastavco Slovenije na mizi, tako da ne bluzi! Se zmeraj mi je pokrajina, beri: landscape, zelo vsec. Ampak to ni dosti za zivljenje / prezivetje.
Zato gres pac drugam, ni dom, ampak dom si naredis in postane dom ce ne tebi pa tvojim otrokom. Kraj kjer zivis je relativna stvar zato ker vsaka drzava ima svoje lepote. Mogoce je npr. Sheffield luknja brez primere ampak tudi Trbovlje ni nic boljse.
So pa Skotska jezera vec ali manj lepa tako kot Triglavska… In to je to, povsod se da najti pravo razmerje. Ce pa ti nisi srecen ker okrog tebe ni Slovencev, je to tvoj problem. Mislim pa da Slovenci ne bi imeli nic proti ce tako ostane tudi v bodoce. Sicer na mojo zalost.

ok mene neki zanima. in sicer zakaj avtor te teme potemtakem živi zunaj v tujini če mu ta ne odgovarja??! mislim kaj bi te ti sploh rad od lajfa? pa pridi nazaj v “velecenjeno” slovenijo in živi tukaj pa bodi hlapec drugim!!! jaoo bodi srečen da ti je uspelo zunaj v tujini ne da pa jo šinfaš in nwm kaj še vse ne!!! sram te bodi!

Dragi bralci
Zame je slovenija najlepsa dezela na svetu zato se vracam tja vsako leto obcudovat njene naravne lepote. Tudi ljudje so vedno prijazni in se radi pogovorijo z tujcem. Med njimi se pocutim enakopraven. Ceprav sem si ustvaril novo zivljenje drugje v svetu moje korenine so v sloveniji.in to Ljubljana –Vic. V tujini sem si ustvaril druzino, ki je sedaj odrasla in odsla po svoje, poleg tega pa ze leta uzivam zgodnji pokoj., v lepi hisici z zeno in psom na obali juzne anglije.Nic mi ne manjka, in nic vec ne potrebujem Ce bi ostal v sloveniji bi si verjetno ustvaril kaj podobnega, ker to je bil moj cilj v zivljenju. Ni vazno kje!Cisto po nakljucju sem koncal v angliji.Mojo zeno anglezinjo sem srecal v Parizu in sva sklenila da greva zivet v eno od dveh moznosti. Slovenija ali anglija. Jaz v sloveniji nisem imel nicesar svojega docim ono je imela veliko hiso ob reki Temzi v premoznem predmestju Londona Kingston-Upon-Thames.in ostalo je zgodovina..Ce se vprasam ali mi je zal da sem zapustil slovenijo odgnovor je da in ne.Jaz sem ulozil moje celo zivljenje v tujini zato odgovor ni enostaven In bom zakljucil to temo takole:Ce bi ostal doma se nebi nikdar niti vprasal tega! upam da razumete.
LP Vican

Ce bi ostal doma tvoja odrasla druzina ne bi odsla po svoje ker bi se zmeraj ziveli pri tebi doma, izobrazeni in nezaposleni in nezadovoljni ker si ne morejo zgraditi hise kot bi si jo ti ker so cene kot iz znanstvene fantastike glede na place.
S tvojo 500€ penzijo bi pa ziveli na obroke, vsake toliko bi pa morali obiskati center v LJ-siski kjer delijo hrano tistim v stiski.
Upam da rezumes.

Hi FP
Ja pa saj tukaj tudi ljudje zivijo s 500ev odvisno kako se zrihtas ali ne ??? in v sloveniji vecina pokojencev zivi ok pa ne govorim o bogatasih?kaj ni res??

Kako zivijo upokojenci je najboljse da oni sami odgovorijo.
Kar se tice pa VB proti Sloveniji in socialne podpore, je v VB vsaj do sedaj bilo veliko lazje.
Saj ni problem ziveti s £500 na mesec ce dobis zastonj stanovanje za prebivati v njem – v Sloveniji si pa na cesti ker ni nic zastonj. Tako da ti tistih 500€ malo pomaga ko je samo najemnina toliko.

Mal se umiri, you bitter old man. Nehaj tezit al pa pridi zivet v slovenijo ce ti je tako hudo v tujini.

Tisti ki nimajo kaj povedat naj molcijo!

Brit, res bi bilo primerno, da se malo umiriš. Če živiš v “tujini”, si sam kriv. Vedno se lahko peseliš “domov”, samo takšni ponavadi nimate doma. V tujini si v glavi narediš začasen dom, in to je tvoja napaka. Nauči se, da si doma tam, kjer TI TO ŽELIŠ! Pa to ne glede na narodnost. Odvisno je samo od tebe, in takšni kot si ti imate potem, ker vedno živite nekje, samo doma ne določene težave, ki se pri enih kažejo manj, pri nekaterih pa bolj. Ko se preseliš, ti mora postati nova dežela, nova stavba…. tvoj dom, in potem si tam doma. S tem ne mislim, da moraš skrivati svojo identiteto, temveč moraš sprejeti določene navade ki se v tem okolju smatrajo kot normalne. Tako boš tudi domačinom postal vsaj prijeten tujec, ki pa je tako ali tako že pol domač, zaradi njegovih navad. Prav tako je lahko tvoj dom povsod na tej naši lepi kuglici, in res je, Slovenija je lepa, najlepše je, da v dveh urah prideš iz ravnice Prekmurja v Alpe ali na obalo. Samo če malo pogledaš naokoli, vidiš, da je lepih krajev na svetu precej, v srcu, pa ti sigurno ostane rojstna gruda. Zato se delno celo strinjam s tabo, dokler je ti neka dežela tuja, ti to ne more biti dom, ko pa se nekje počutiš dobro in se odločiš da je to tvoj nov dom, pa lahko imaš dom kjerkoli.
Lep pozdrav.

Radek

Radek
Skoraj so mi solze privrele v oci ,ko berem tvoje pismo. Imas prav,taksni kot jaz nimajo vec doma v domovini in samo ob pomisli na to se milo zjokam. Ti si mi pokazal novo pot v zivljenje in prizgal luc tam, kjer je bila prej tema. Bil sem zgubljena dusa in zdaj vsaj vem kje sem doma. Ojoj zakaj si omenil rojstno grudo ze spet mi gre na jok!
Lp Brit
Ps: Vceraj sem se kopal v Solent temperatura morja 19.2 centigrade isto kot predlanskem v zecetku Septembra v Mali Losinju

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close