Najdi forum

Tudi jaz sem zapadla v brezno….alkohola. To je moja zgodba:že kot otrok,smo imeli doma zmeraj pijačo na dosegu.Bilo je čisto normalno,da smo spili liter do dva vina pri kosilu. Pa ne bi rekla,da smo bili alkoholiki.kasneje sem spoznala svojega sedanjega moža,ki pa je bil zelo naperjen proti alkoholu,ker njegov oče je bil alkoholik.
Z leti sem nekako to zakrivala. Pivce sem ter tja.To je bilo tudi vse.Pred leti mi je umrl sin….takrat pa….pila nenormalno…..zdaj pa….od vodke,vina,piva….kar mi pride pod roke.Pozna se na mojem počutju,spominu,postavi…..toda nimam volje,da bi nehala. Nekako še funkcioniram doma in v službi. Domači po moje vedo,da pijem nenormalno….toda so tiho.Mogoče me boli ta odnos z možem….nikakor se ne moreva pogovoriti….tako je že 20 let. Ostalim…sestri in drugim prikrivam resnico.Ko sem v družbi,pijem radensko in takšne stvari. Nekdo,če bi me opazoval,nikoli ne bi rekel,da toliko pijem. Nimam pa tudi volje do življenja. Lani sem tragično izgubila oba starša…in ne vem’ sem v takšnem obdobju….od domačih nimam nobene podpore in jo niti ne iščem….se mi zdi,da so vsi dvignili roke od mene. Pa sem tako srečna,če ne pijem enih par dni.Potem pa me prime in si grem kupit liter vodke. vem,da ne vodi to nikamor.
Samo….pomagajte mi!

Alkohol je nadomestilo, ki zapolni praznino, ki jo nič drugega ne more.
Zaradi praznine, bolečine in stiske posegate po alkoholu.

Imate vsaj dve poti, da se soočite in spopadete s tem:
– popolno prenahanje pitja, vključitev v skupino za pomoč alkoholikom in vztrajanje na tem
– postopno zmanjševanje količine, širitev razmika med posameznimi pivskimi dogodki in vztrajanje

Tudi za to drugo, boste potrebovali nekoga, ki vam bo stal ob strani, vam pomagal poiskati način, kako zapolniti bolečino in se spopasti s tistim, kar vas je spravilo v to.

Imate težke življenjske preizkušnje, mnoge bi pokopalo, vi se držite še vedno. To pa ne sme biti izgovor, da si ne bi želeli še kaj več od življenja.

Zato bi bilo fajn, da se začnete ukvarajti z nečim, kar vas bo vsaj malo veselili.
Ne vem, morda vsak dan sprehod, zvečer branje knjige, morda kakšna oblika ustvarjanja. Vsekakor pa bi se morali vključiti v kakšno skupino ljudi, ki bi vas vlekla naprej, vam pomagala najti trenutke, ki vas obdajo s srečo, veseljem.

Samo nekaj ne naredite: ko tole preberete, da bi rekli, ok, sem poskusila, pa saj bom… Ne, takoj naredite en korak v to smer. Danes naredite nekaj, kar bi bilo drugače, kot tisto, kar delate ponavadi. Navada vam narekuje vaše početje. Če vam bo uspelo pretentati navado, vam bo uspelo pretentati tudi sebe in potrebo, da se napijete.

Za začetek držim pesti za vas.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Najprej hvala za vašo podelitev, ki se me je dotaknila. Alkoholizem je bolezen, alkohol se sčasoma vključi v presnovo in ne moremo več brez njega, to niso heci. Trpi naše telo, naši odnosi, vse je prizadeto. Pokličite Anonimne alkoholike, tam je tudi veliko alkohiličark in defenitivno boste našla pomoč povsem anonimno.

POKLIČI avtomatski odzivnik AA:
01/ 433 8225

PIŠI za zaupne informacije na:
AA,
p.p. 3512,
1001 Ljubljana

ali na e-mail:
[email protected]

Tukaj pa najdete urnik srečanj kjer so tudi kontakti za posamezno skupino:
http://www.aa-drustvo.si/aa-urnik.htm

Prijatelji iz AA so imeli tudi celo leto na Radio Ognjišče oddaje, lahko jih najdete pod arhivom oddaj Ponedeljkova 17na omenjenem radiu, tam so tudi oddaje s člani Al-Anona leto zatem. Vsekakor pokličite. Mudi se.

Mateja
http://www.aa-drustvo.si

Že s tem, ko si javno priznala, da si alkoholičarka, si na pol poti zdravljenja. Najtežje je: priznati in vzdrževati abstinenco. Nehati je najlažji problem.

Ko boš imela pravi trenutek, vprašaj moža, če ti bi stal ob strani, če bi sodeloval.Za pozitiven odgovor bom držala pesti. Ker bo vse lažje. Tudi on se mora “zdraviti” ker je zasvojen z napačnimi vzorci. Izvedeti mora, kaj in za kaj te teži, zakaj iščeš omamo v alkoholu.

Ne obsojaj se. Ker za nastalo situacijo nisi sama kriva, pač pa vzorci od doma, kasneje družba… Vse probleme, ki so se ti nabirali od takrat ko ti seže spomin, je treba predelati z nekom, ki ga imaš rada, prav tako tudi on tebe. Bo lažje, kot pa da bi sama šla po trnovi poti.
Ampak, verjemi, splača se. Življenje je le eno, a le tako, kot si ga sami naredimo.

Če pa nimaš nikogar, ki ti bi stal ob strani, se pa obrni kot ti je svetovala Mateja AA, pač sama; ne boš edina. Tam so ljudje, ki so še kaj bolj groznega dali skozi, to so ljudje, ki te bodo razumeli – za vedno!

Srečno!

Obupana@ !

Tvoj problem je res velik. Sama ga boš težko reševala .Pravim, REŠEVALA, zato, ker to ni hitro rešljiv problemček. Čimprej poišči strokovno pomoč, dobrega prijatelja /co in se loti dela. Uspeh je zagarantiran samo pogumnim. Srečno !

Pozdravljeni,

obupan@, kako vam gre, ste se obrnila h komu po pomoč?

Vredno se mi zdi poudariti, da bližnji seveda sočustvujejo, želijo pomagati, a vse prevečkrat ne poznajo alkoholizma kot bolezni in zato s svojimi nasveti včasih čisto nehote napravijo več škode kot koristi. Bodrijo k abstinenci, športu, želijo lepo in dobro družino, ustvarjajo pritiske, trepetajo ali se bo svojec vnovič zapil in ne poskrbijo zase. Vse to alkoholiku ne pomaga, alkoholik je že tako nepredstavljivo obremenjen s krivdo, da vsi ti manevri stvari samo še poslabšajo. Dobro se je obrniti na ljudi, ki vedo za kaj gre: AA, klub zdravljenih alkoholikov, Absinent etc…pravijo, da alkoholika zares lahko razume le drug alkoholik, žene jim ponavadi poskušamo pomagati (na tak ali drugač način jih želimo spraviti na zdravljenje), a eno življenje ponavadi ni dovolj, da bi uspele, medtem, ko drugemu alkoholiku to lahko uspe. Drugemu alkoholiku in pa predhodno taka kriza, da le-ta dojame, da ne more več.

Alkoholizem je resna bolezen, ki potrebuje tudi do 20 let, da se razvije, a pušča posledice na vseh področjih. To je bolezen odnosov, tam se manko najprej pokaže, kasneje, ko bolezen napreduje in se alkohol vključi v presnovo pa pride do grozovitega hlepenja po alkoholu. Tu ni vprašanje močne volje ali močne osebnosti ali slabih navad, gre za bolezensko stanje, kjer je nujno potrebno okrevanje. Vendar, ker je alkoholizem tudi bolezen zanikanja, do tega pride pozno, včasih celo prepozno. Vam želim, da je pri vas že tako hudo, da boste rekla: ‘dovolj!’
Javite se kaj…

Mateja Al-Anon

p.s. vsem, ki bi želeli poslušati oddaje kjer gostijo člane AA in ti delijo izkušnje o svojem okrevanju ter orisujejo alkoholizem, lahko to storijo z linkom na arhiv radia:
http://audio.ognjisce.si/index.php?p=Ponedeljkova_17/2010
Tu najdete oddaje naslovljenje Anonimni alkoholiki ali AA. Gre za sklop 12-ih oddaj posnetih v letu 2010.

Leta 2011 so gostili naše člane Al-Anona kjer govorimo o alkoholizmu kot družinski bolezni, kot bolezni, ki prizadane vse člane družine in našem okrevanju:
http://audio.ognjisce.si/index.php?p=Ponedeljkova_17/2011
Sklop 12-ih oddaj najdete pod naslovi Al-Anon, Anonimni alkoholiki AL-Anon…

New Report

Close