trisomija 15
Pri preiskavi ploda, ki je odmrl v prib.6 tednu so ugotovili trisomijo 15.Zdaj sem noseča drugič (v 20. tednu) in vse poteka brez zapletov.Čeprav so mi svetovali amniocentezo oz. horionsko biopsijo se za to nisem mogla odločiti.Zanima me, ali se te vrste trisomija lahko ponovi, ali se ne bi to že pokazalo do 20.tedna? Ali je zaradi splava tudi večja verjetnost kakšnih drugih kromosomskih nepravilnosti? Stara sem 30 let.
Naključna kromosomska napaka pri plodu kot je trisomija 15 ali kakšna druga se sicer lahko ponovi, tveganje pa je majhno in ni nič večje kot pri drugih 30 letnih nosečnicah (reda velikosti 1/1000). Kromosomsko napako lahko v vsakem primeru zanesljivo izključi samo prenatalna kromosomska preiskavo ploda. Z drugimi preiskavami je ne moremo ugotoviti, včasih pa nanjo posumijo z UZ preiskavo, če ima plod vidne prirojene nepravilnosti. Nosečnost velikokrat poteka popolnoma normalno. Ker ste že v 20. tednu nosečnosti, in je bil plod že večkrat zelo natančno UZ pogledan, so glede na normalne ugotovitve obeti zelo dobri.