Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje trimesečnik izgubil apetit

trimesečnik izgubil apetit

Strašno se sekiram in bojim časa, ko pride na vrsto dojenje. Moj Luka je sicer požrešen bikec, star tri mesece in štirinajst dni. Zadnja dva dneva se podnevi noče dojiti. Sprva izglede kot da je lačen, potem se pa po nekaj požirkih začne dreti in zvijati v krču nazaj. Dojiva se podnevi sede, včasih ga malo zamotim, če vstanem in hodim. Ponoči vleče normalno. Podoben problem je bil mesec nazaj, ker je imel vneto grlo, toda tokrat nima temperature…
Sicer je dobre volje. Ali je mogoče, da odklanja dojenje, ker bi prihajali zobki? Začel se je namreč obilno sliniti, tudi pokašljuje (zaradi sline).
Prosim pomagajte mi.
Res je, da rad vleče dudico, sicer je pa težek že 7 kg.
obupana Tadeja

Draga Tadeja,
problem, ki ga opisujete je zelo »značilen« za to starost. Kar ga najbolj definira je to, da se otrok ponoči doji lepo, podnevi pa se krega. Ponavadi gre v takem primeru za DOGAJANJE v okolici. Dojenčki so neverjetno radovedna bitja in prav v tem obdobju jih zunanji svet začne strašansko zanimati. Seveda pa pogled na mamino dojko omejuje vse skupaj, dojenje z glavo naokoli pa žal ne gre. V tem primeru je priporočljivo, da se dojita nekaj dni stran od možnih atrakcij (TV, močna svetloba, hrup iz radia, starejši otroci, zanimiva pisana zavesa), v zatemnjeni mirni sobi, z veliko zibanja, cartanja v naročju, skupnim plesom …

Seveda je možno, da so vzrok za stavko tudi prihajajoči zobki, vnetje ušeska, gljivice – soor, otrokov temperament (hoče TAKOJ, mi ga gremo pa prej previjat), sesalna zmeda (dobiva zadnje dni čaj po steklenički), mati preveč umiva prsi in uporablja močno milo ali deodorant ali spremeni deodorant, stres in občutljivost matere, katerega otrok začuti, itd…

Kako si pomagati?
1. najprej zagotovite, da bo dojenje potekalo v mirnem, toplem,prijetnem okolju. Naredita si gnezdo.
2. Otroka podojite TAKOJ ko se zbudi, vse ostalo lahko počaka.
3. Ppogosto dojenje, ne glejte na uro!
4. poskušajte različne položaje, pazite da je pristavljanje pravilno
5. Vroče? lahko vama je obema – materi in otroku ob telesnem stiku prevroče. V pregib komolca dajte razgrnjeno pleničko ali se dojita leže na boku, tako da je stiskanja (in lepljenja) manj.
6. Otrok je en sam čuteči organ (R. Steiner). Dojenček VAS čuti, kako vas skrbi, ali bo podoj v redu ali ne. Ne pozabite nase, veliko počivajte in se poskušajte pred dojenjem pomiriti. Poskrbite, da bo nekaj časa čas dojenja prav poseben čas bližine in pozornosti, namenjene izključno otroku.
7. Otroku ponudite dojke namesto dude – med dojenji
8. Izberite čas za podoj, ko otrok ni prehudo lačen ali preveč zaspan
9. Poskušajte z dojenjem, ko torik skoraj že spi ali preden se (ponavadi) zbudi
10. Poskusite dojiti v kadi, napolnjeni s toplo vodo, kjer sta oba sproščena v toplem okolju

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Hvala za odgovor.
Res je, da takoj, ko se zbudi tekom dneva, normalno je (ker je še zaspan). Res je, da ga vsak hrup zmoti.
Prav tako pa se je zgodilo, da sem po uspešnem dojenju tudi naslednjič uspešno dojila (ker me ni bilo strah).

Luka ima bolj ali manj čez dan ritem hranjenja na tri ure. Ali je mogoče vzrok tudi v tem, da je manj lačen, da bi raje jedel na 4 ure? Midva imava sedem podojev v 24 urah.
Pozdravček

New Report

Close