Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina trigliceridi

trigliceridi

Pozdravljeni!
Pri možu so pri krvnih preiskavah ugotovili povečane vrednosti trigliceridov in sicer 5.7. Zanima me kaj taka vrednost pomeni in če je priporočljiva kakšna dieta, da se te vrednosti znižajo. Pri ultrazvoku so tudi ugotovili, da ima zamaščena jetra,vsaj tako mu je bilo rečeno. V izvidu piše: jetra so gladke površine. Parenhim ima normalno strukturo, vendar je difuzno hiperehogen. Okroglih lezij ni. Potek jetrnih žil je pravilen.
Moje mnenje je, da bi se moral pri prehrani paziti in se izogibati maščobam in prekomerni količini hrane (je bolj okrogle postave). Zanima me, če je že nevarnost nalaganja maščob na žilah. Zaradi tega sva se že sprla, ker za moje pojme vse to ne jemlje preveč resno. Dobil je tablete katalip za zmanjšanje trigliceridov, vendar mislim, da tablete niso rešitev, vsaj ne dolgotrajna. Rada bi vedela še vaše mnenje. Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
LP Ivana

Spoštovani!

Kar nelagodno se počutim pri poseganju v vaše družinske »prepire«. Še posebej, ker mož ne more sodelovati pri tem. Odvisnost od hrane je prav tako problematična za odvajanje kot od alkohola, nikotina, hazardiranja, shopinga…

Glede srčnožilne ogroženosti si oglejta stran http://www.riskscore.org.uk/indana.html in videla bosta, da sama telesna teža nima bistvenega vpliva na zbolevnost in/ali preživetje. Seveda pa je povečana telesna teža pomemben dejavnik za pojav sladkorne bolezni, ki pa vpliva na srčnožilno ogroženost. Poleg tega je večja telesna teža pogosto povezana z večjo borabo sklepov, manj gibanja in vse to posredno vpliva na kondicijo in hkrati na večjo srčnožilno ogroženost.

Preveč trigliceridov v krvi je znak prevelikega vnosa maščob in kalorij vključno s sladkorjem, škrobom in z alkoholom. Vse to bo potrebno zmanjšati. Koliko in kako pa je odvisno od vašega gospoda samega. Izvid UZ jeter pa je pogost in ne preveč diagnostično pomemben, saj je tak pri zdravih, pijancih in debeluhih.

Ker mu »gnojite« zaradi maščob, se raje vprašajte, ali vas ni strah, da bi ga prezgodaj izgubili. Če je temu tako, potem mu svojo ljubezen pokažite in izpovejte drugače (nekaj načinov gotovo poznate) in ne z iskanjem dlake v jajcu – s tem ga prej odbijate, kot pa privlačite.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close