tresenje dojenčka
Pozdravljeni!
Sin je prejšnji teden dopolnil 9 mesecev. Do sedaj je bilo vse b.p. Ker imamo še dober teden do posvetovalnice, mene pa skrbi (1. otrok) vas vljudno prosim za vaš nasvet.
3 dni z možem opažava, da se sin kar naenkrat strese. Npr. v petek zvečer sem ga dala v posteljico. Kar dolgo ni mogel zaspati, zato sem ga nekajkrat šla pogledati in mu dala dudo. 2x sem opazila, da se je kar naenkrat z glavo zategnil malo nazaj in mu je streslo glavico in s tem zg. del trupa. Bil je zelo zaspan.
Danes zj., ko se je zbudil za hranjenje (običajno okoli 6 ure dobi flaško) pa se je ponovilo. To traja mogoče 2-3 sekunde, videti je pri zavesti in gleda okoli. Bil je še kar zaspan. Se je pa zj. ponovilo v 1/2 ure 4x (vedno samo kakšne 2-3- sek.in zelo rahlo). Med igro in plazenjem nisva tega opazila. Le med dop. malico se mi je zazdelo, da se je zopet zategnil nazaj z glavico in zg. delom trupa in ga je 2x streslo. Po tem je normalno nasmejan in dobre volje- kot da se ni nič zgodilo.
Vem, da je brez pregleda težko karkoli reči, pa vendar me zanima vaše mnenje. Ali je to lahko normalno in prehodno ali je lahko tudi znak za kakšno epilepsijo ali drugo nevrološko bolezen?
Hvala za odgovor!
Če lahko, to posnemite, vsekakor povejte pediatru v posvetovalnici. Tresenje, ki se dogaja v fazi uspavanja ali med prebujanjem, je potrebno razjasniti.
Če kliknete moje ime, se pokaže gmail naslov.
Spoštovana gospa Tanč!
Se bom “prilepla” kar na to temo, saj je moj problem podoben.
Imam 3,5 mesečnega sinčka, ki ga prav tako od časa do časa strese. Ampak trese ga, kot pravijo pogovorno v naših krajih, “kot bi ga smrt povohala”. A bi me moglo zaradi takega tresenja skrbet in bi mogla bit bolj pozorna in na to opozorit Jakobovo pediatrinjo?
Najlepša hvala za odgovor in prav lep pozdravček!
Če se strese v budnem obdobju in je torej popolnoma priseben, se morda takrat polula.
Ni reakcija na lulanje, ampak lulanje samo.
Pozdravljeni.
Tudi nasa deklica (7 mesecev) se vcasih strese (roke, noge, glava), ritmicno, 3 – 5x, ponavadi kmalu za tem ko se zbudi oz. preden gre spat. To smo opazili kaksen teden nazaj, prej tega ni pocela. Zelela bi vam poslati mail s posnetkom pa me zanima kam. Drugace se lepo razvija in je zdrava.
Hvala in lep pozdrav.
Posnetek pošljite otrokovemu pediatru, ki bo obravnaval, če bodo kakršnikoli sumljivi znaki na posnetku.