Trava pomoč nujno
Hej.
Star sem 16 let in me nekaj zanima.
Torej lani 1. septembra smo se s frendi odločili da bomo probal travo, ker nam je blo fajn smo seveda to počeli 1x-2x tedensko. Ker je meni hvala bogu, kliknilo v glavi, sem se na pribl. 1 teden pred krompirjevimi počitnicami odloču da NEBOM več kadil trave. Za krompirjeve počitnice smo bili na krizarjenju in takarat sem se začel počutiti ZELO depresivno, in imel sem zelo beden občutek-občutek zaradi katerega sem se počutil kot da to nisem jaz, sploh ko sem se pogledal v ogledalo. Zrl sm vanj gledal sebe in sem se počutil kot da nekdo drug nadzoruje moje telo, sicer sem se zavedal samega sebe a sem imel občutek kot da to nisem jaz. Upam da me nekako razumete. Morem še povedat da kakšen teden po počitnicah sem začel (kljub tisti depresiji, in občutku kot da nisem to jaz), ko sem se zbudil, dobivat glavobole, ko sem šou v šolo me je glava nehala bolet, potem me je okol 11:00 spet začela in me ob 13:00 nehala in me spet začela okoli 15:00… nekako tako je bilo vsak dan. Nekje po novem letu je vse skupaj začelo počasi pojenjati (glavoboli, občutki), aja naj povem tudi da ko sem se tako počutil mi sploh ni bilo za ven hodit ali se kaj pretirano družit, skos sem bil bol za sebe (drugače sem zelo družaben fant). V glavnem če se dobro spolnem sem se spet počutil OK tam v sredini januarja.
V petek pred dvem tednim pa smo spet nekaj prizgali, sicer sem nardil samo 4 dime a je blo dovolj za tisti ravno pravi občutek, in pa v soboto pred dvem tednim pač 1 dan za tistim petkom sem nardil 2 dima tudi ravno prav, ker je bilo kar močno (obojekrat sem bil kr fajn pribit-v petek bolj kot soboto). Uglaunem spet enako prejšni teden sem začel čutit, zdaj sicer veliko bol rahlo kot prej, depresijo, in te občutke kot da to nisem jaz, spet se mi ni kaj pretirano za družit ampak grem ven vseeno, uglaunem enaki občutki kot prejšnič sam bolj ‘rahli’.
Upam da ste nekako razumeli moj problem.
Aja morem pa še povedat,da vedno ko sem kadil me je moj ati poniževal, jaz ga imam rad ampak on, ker sem dobil prvo v enko (na gimnaziji), mi je kar govoril da nebom nikol nardil šole in tudi če dobim 3 mi govori da nebom niti do 2. letnika prišu (enako je blo v OŠ). Uglaunem enko sm dobu v torek prejšni in takrat sem ga tudi obiskal (ločeni starši). In mi je spet pač govoril da nebom zdelal šole in tako dalje. Tudi takrat lani na koncu septembra ko smo še veliko kadili me je poniževal. Tud tuki upam da razumete kaj hočem povedat.
Moja vprašanja pa so: -A je za te občutek(depresije,občutek kot da to nisem jaz..) kriva trava?
-A je za te občutke mogoče kriv ati, ker me ponizuje in me to tudi prizadane, sploh ko veckrat pelje kam svojo punco ali ji kupi kej kot meni in mojemu bratu?
– A je to mogoče zato ker sem kadil in mi je to vplivalo na psiho, potem pa še večji pritisk zaradi očeta?
-In če imam kakorkoli tale trenutek ‘pokvarjeno psiho’ a je to ozdravlivo? A morem h psihologu, psihiatru, al morem sam dat času čas in sam o sebi malo razmislit?
Aja pozabu pa sem povedat da takrat 1 teden po tistih počitnicah ko sem se začel čudno počutit, sem tudi vprašal mojo simpatijo če bi bila z mano v zvezi, vse je šlo lepo in prav, komi sem čakal saj sem jo ‘pecal’ že od julija, ampak ko sem prišu domu sem se pogledu v ogledalo in se vprašal ali sem to sploh bil jaz da sem vprašal mojo simpatijo da zdej hodiva…v zvezi sva bila 5 dni ker sem ji povedal da sem depresiven in da nemorm bit več znjo kr sm mislu da sm depresivn zarad nje. Čudno ://
Torej nadaljnja vrpašnja: -kot prej a sm biu depresivn zarad ganje, in zato nisem bil srečn znjo?
Mal sem se razpisal. Upam da bo to prebralo čimveč ljudi, in čimveč strokovnjakov in upam da je to moje ‘počutje’ ozdravlivo. Pa če je to res zaradi trave—> PROSIM MLADINA (tud ostali) NE KADIT KER NEVETE KOK MOČNA JE VAŠA PSIHA AL NEKI TAKIGA, IN NI VREDNO DA SE VAM TO ZGODI.
Lp. Čau
Pozdravljen Tolkien,
me veseli, da si svojo težavo izpostavil. Očitno tudi sam čutiš, da nekaj ni v redu.
Da poskušam odgovoriti na tvoja vprašanja. Za marihuano je znano (kot tudi za marsikatero drugo substanco), da lahko sproži psihozo oz. psihotična občutja, ki so skrita v tebi, še posebej, ko razlagaš, kako si se počutil na križarjenju. Vprašanje, ali je zato krivo kajenje trave, ampak v vsakem primeru ne smeš zanemariti svojih občutkov in jih pustiti mimo.
Omenil si tudi tvoj odnos z očetom in kako se ob njem počutiš. Družinsko ozadje je sigurno del našega počutja in bližnji odnosi (z očetom, mamo) so v neki meri tisti, ki vplivajo na nas in v nas pustijo informacije (ali pozitivne ali negativne). Pozitivno se mi zdi že to, da se tega zavedaš in da se zavedaš svojih občutkov ob očetu. Si se poskusil z njim tudi pogovoriti, mu povedati, kako se počutiš?
In še tvoje zadnje vprašanje, kjer sprašuješ, če je smiselno, da se obrneš na strokovno pomoč. Da, jaz bi ti svetovala, da najdeš pomoč nekje zunaj, kjer boš imel še več prostora za razmišljanje, čutenje svojih težav, saj so lahko velikokrat krize v življenju premočne, da bi jih reševali sami. Poskrbi zase in se obrni na ljudi, ki so za to usposobljeni.
Lahko nas pokličeš v Program za otroke in mladostnike na tel. številki 01/425 12 14 ali 051/642 074, kjer se lahko naročiš na brezplačni informativni pogovor in skupaj lahko poskusimo najti najboljšo rešitev zate.
Pa pogumno naprej!
Odgovarjala,
Špela
Hvala za odgovore. Sej sem tud bral na drugih objavah, da se takih občutkov znebiš z veliko druženja s prijatelji, da staršim in prijateljim zaupaš svoje tezave, da si športno aktivn itd… pa zdej učeri sm se s prjatlom mal pogovoriu pa sm se ze mal bolš počutu.
Glede atija, ma tako je sm mu ze tudi povedal kak je sam potem pa izkoristi mojo šibko točko (to da ga nočm prizadet) in se mi začne jokat in mu vse oprostim, sej smo ze zaradi njega tudi na sodiščih bili :)).
Glede mame, ona je zlo na easy, večino časa sem pri njej oziroma, tako rečeno ŽIVIM pri mami no, in ja ona je bol v easy, mi pusti da smo med vikendi pa počitnicami doug uzunih, da ga pijemo pa to. Ko sm hotu probat travo mi je sama rekla da če hočem (enako je bilo pri alkotu), naj ji povem in bo on kupila pa naj probam zraven nje da vidim kako učinkuje. Rekla pa je to zato ker ima zanesljive prijatelje, za katere ve da v travo ne bodo devali kakšnih drugih primesi (heroina al pa kej). V glavenm js sm to use kr same eksperimentiru, sm ji to tud povedu, pa je rekla da njo sicer ne moti če jaz to kadim, ampak da to počnem najmanj 1x na pol leta. Saj use te stvari mi pusti sam dokler se js pridno učim tako da nebo kake zmote da moja mami nezna vzgojit otrok :)). Torej tut njej sm povedu za te občutke, sma se mal pomenla pa je bolš. Pa mal bom še počakal kakšen mesec in če nebo vredu vas pokličem :)) Hvala za pomoč.
Aja to lahko kr tja na prejšn odgovor kopirate. A sm se prav odloču? Pač to da bom začel malo rekreacije, druzenje s prijatelji in si vzel malo časa brez drog razen alkohola (zurke s prijatelji hehe)? In počakal da ti občutki skozi, pogovore s prijatelji in rekreacijo zbledijo se pozabijo? Je to pravi način al bi useen mogu k vam se obrnat. Kr to mi je namreč malce nerodno :SS
Hej
-A je za te občutek(depresije,občutek kot da to nisem jaz..) kriva trava?
– A je to mogoče zato ker sem kadil in mi je to vplivalo na psiho, potem pa še večji pritisk zaradi očeta?
Čisto možno je, da je kriva trava, trava vpliva na vsakega drugače.
-In če imam kakorkoli tale trenutek ‘pokvarjeno psiho’ a je to ozdravlivo? A morem h psihologu, psihiatru, al morem sam dat času čas in sam o sebi malo razmislit?
Odvisno če te preveč mučijo stvari in veš da ne boš mogel sam priti skozi, pojdi k psihologu, psihiatru ali pokliči kam kjer pomagajo mladostnikom. Tam se boš lahko pogovoril, poslušali te bodo, svetovali in še lažje ti bo.
In ne kadi trave, ker saj ne rečem da ni fajn, čez par let ti bo žal. Je zabavno, ampak narediš dosti sranja s tem, če ne še kaj hujšega. In verjami mi, ter tistim ki ti bodo enako povedali.
Če bi ti skadil toliko kot moj cimer (govorimo o par g ali par 10 jointih na dan), bi po moje že zdavnaj naredil samomor ali pa šel kam na Himalajo v iskanju boljšega življenja.
Če ne shendlaš trave, je ne uporabljaj. In ti je očitno ne. Pusti vse skupaj in se predaj raje pomembnejšim stvarem v življenju.
Hej,
ko sem prebirala tvojo situacijo, sem se spomnila tudi svojega eksperimentiranja s travo,nekoč v svojih letih odraščanja. Zdaj, ko sem nekaj let starejša in, rečmo, da tudi malo bolj pametna, se temu prav smejim (hvala bogu, da eksperimentiranje z drogo ni šlo predaleč).
Trava vsekakor lahko povzroča depresivno počutje, oseba je brez volje, nerazpoložena, za vse ji je ravno, bla bla… Trava naj bi potencirala tisto stanje, ki je trenutno prisotno pri tebi. Če si srečen, si še po uživanju THC bolj srečen, če si zamorjen, v tvojem primeru lahko zaradi družinskih težav (očeta), te še te težave bolj bremenijo, si še bolj zamorjen.
Trava oziroma substanca, ki jo trava vsebuje – THC, je psihoaktivna substanca, kar pomeni, da bo vplivala na tvojo psiho, na tvoje doživljanje sveta, na tvoja čustva. Zato se z njo ni za igrat, vsaj če hočeš trezen doživljati sebe, svoje življenje, svoje prijatelje, družino.
Predlagam ti, da se o svojem počutju pogovarjaš z ljudmi, ki jim lahko zaupaš, ki ti bodo stali ob strani, in te ne bodo zasmehovali ali minimalizirali tvojega problema. Ne čuti se manjvrednega, če boš govoril o sebi, o svojem počutju.
Svoj prosti čas pa izkoriščaj za tiste aktivnosti, ki te veselijo, ki ti dvigajo samozavest. Začni z aktivnostmi, po katerih se boš dobro počutil, ob katerih boš ponosen nase.
Moraš pa se tudi zavedeti, da je življenje sestavljeno tako iz vzponov kot tudi iz padcev, vzponi ti bodo okrepili samozavest, padce pa jemlji kot eno dodatno izkušnjo več, ki te bo naučila jadrat skozi življenje.
Dokler boš imel dobro mnenje o sebi, se imel rad, vedel, kaj hočeš v življenju, mislim, da ne boš rabil dodatne substance, ki bi ti to potrdila.
Upam, da ni bilo preveč moraliziranja ali kaj takega!