Najdi forum

Kmalu bomo zaključili dela pri hiši in lahko bom (končno) začela urejati vrt! Imam kar veliko prostora. Rada imam grmičke – tako zimzelene kot cvetoče. Prav tako so mi všeč vzpenjalke.

Prosim, če mi lahko priporočite kakšne zanimive rastlinice – nekaj vzpenjalk in kakšen grmiček. Ravno tako lahko cvetoče rastline!

Hvala

udb

Moje najljubše trajnice:
Od grmov oz. manjših dreves:
– rododendroni in azeleje (rabijo kislo zemljo in več sence)
– če bi imela pogoje bi posadila tudi japonski javor mogoče rdeč ali pa rumeno zelen
– hortenzije (tudi delno senco)
– budleje – metuljniki. Vsako leto jih porežeš nizko, potem pa rastejo in od julija naprej lepo cvetijo. Sama odcvetele grozde odrežem. Lani je moja cvetela do pozne jeseni. Moja je letos zrasla cca 2 m.
– magnolija
– forzicija
– španski bezeg
– nepravi jasmin (saj ne vem kako se temu grmu reče) Cveti konec maja ali v začetku junija belo in zelo lepo diši. Sem videla grm, ki je bil velik cca 4×6 m.
– potem pa še kakšno manjše sadno drevje. Jaz si zelo želim marabelo ali ringlo.

od rož pa:
– vrtnice
– maslenice
– lilije
– bradate perunike (so v tako čudovitih barvah)
– potonike

Moja izbira vzpenjalk:
– vinika – se mi je preveč razrasla in sem jo morala vreči ven iz vrta. Je imela korenine dolge tudi 10 m.
– clemantis (srobot)
– glicinija (sem jo posadila šele letos)

Letos sem posadila tudi bambus. V obod, da se ne bo preveč razrastel. Je že naredil dva poganjka.

Najbolje je, da greš v arboretum in si tam ogledaš rastline ki so ti všeč, si zapišeš imena in v knjigah poiščeš, kakšne pogoje jim moraš ustvariti, da bodo lepo rasle. Potem ja bo kmalu jesen, ko je najlaže posaditi večino rastlin. Takrat pa veselo na delo.

LP Mateja

New Report

Close