Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Torta – nujno

Torta – nujno

Ojla.

Moj sin jutri praznuje, pa ne vem kako naj spečem torto. Kakšno pecivo že naredim, pri torti pa sem sedaj mrzla. Mali ne sme jajc, mleka, pšenice, orehov in sladkorja. V poštev ne pride niti sadni kompot. Uporabljam pirino moko, riževo mleko, sveže sadje, rastlinsko smetano (?).

Če imate kakšen recept za piškote ali pecivo, vam bom hvaležna. Še bolj pa moja fanta.

Lepo se imejte. T

Jaz sem mojemu pikcu naredila adamovo torto (MetaV). Namesto sladkorja lahko uporabiš kakšno naravno sladilo (javorjev sirup, melaso…).

Dobra je tudi torta, ki jo je spekla MAKI.

Povezave žal ne znam aktivirati!

http://med.over.net/phorum/read.php?f=136&i=5629&t=5616#reply_5629

Hojla!!!!!

Karmen Mlinar je v svoji knjigi nanizala kar nekaj receptov za alergike. Poglej, mogoce ti bo kaj vsec oz. uporabno.
Najdes jo na netu – daj v iskalnik Karmen Mlinar pa bo.

Lepo praznovanje

No, za rojstnodnevno torto bo verjetno prepozno, pa vseeno dodajam še en recept, ki sem ga našla, ne pa tudi sprobala, tako da ne morem komentirati. Mogoče bomo sprobali čez mesec dni, ko bomo tudi praznovali 1.leto!

Lep pozdrav!

Krhko testo:
125 g rastlinske margarine
125 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
ščep soli
naribana lupinica limone
200 g moke

Nadev:
10 lističev želatine
3 sojine navadne jogurte
200 g sladkorja (rjavega)
1 vanilijev sladkor
1/2 l sojine smetane
sok 1 limone

Vse sestavine za testo na hitro zgnetemo, zavijemo v folijo in postavimo za pol ure na hladno. Testo razvaljamo, položimo v namaščen pekač in pečemo 10 do 15 minut pri 180 stopinjah. Želatino za 10 minut namočimo v mrzli vodi, nato jo na blagem ognju segrejemo, da se stopi. Jogurt zmešamo s sladkorjem in limoninim sokom. Primešamo sojino smetano, nato pa vmešamo še želatino. Maline prekuhamo v sladki vodi, odlijemo tekočino, ohlajene pretlačimo in v kašo vmešamo jogurtovo kremo. Kremo nato vlijemo na pečeno testo in postavimo vsaj za 2 uri v hladilnik.

Moja hčerka je za zadnji rojstni dan dobila torto, narejeno iz brezglutenske moke, jajčnega nadomestka, riževega mleka ter pobarvana z “barvili” iz ribezove marmelade.

Prej sem ji naredila tudi že torto, narejeno kar iz prosene kaše in sadja. V bistvu je bil to kar navaden prosen narastek s sadjem, spečen v tortnem modelu in okrašen s riževimi piškotki v obliki nasmejanih obrazov (lasje in usta iz posušenih marelic, očke iz rozin, prilepljene z javorjevim sirupom).

Pa še en recept…

Sestavine so takole bolj na “uč”, v bistvu lahko uporabiš vsak recept za biskvit, le sestavine prilagodiš. Ta torta je manjša, ker je bila samo za hčerko, ostali smo imeli klasično Sacherco.

Pazi, količine so približne, testo mora biti bolj gosto, a tekoče!

pecivo
2 žlici jajčnega nadomestka (namesto 2 jajc) + 2 žlici vode
1dcl čokoladnega riževega mleka
1 skodelica moke (ker smo mi brez pšenične, sem uporabila Schar Margherita Mix C)
1 žlica rjavega sladkorja
1 vanilijev sladkor Alnatura
malo pecilnega Alnatura

Pecivo pečem v takih manjših modelih (okrogel, približno 15 cm prerez ali model medvedka ali v srninem hrbtu,…)

Žele, nad pecivom:
1 vanilijev puding Alnatura, 1dcl pomarančnega sirupa, 1 žlica sladkorja, nekaj vode – skuhamo kot puding

ali žele: malinov ali borovničev puding, skuhan na vodi (namesto mleka), z malo sladkorja (naredi se lep žele)

Na vrh želeja:
stopljena jedilna črna čokolada, taka brez mlečnih sestavin – z malce olja, nato se v hladilniku strdi.

V bistvu je zgledala tortica kot en velik Jaffa piškot in je bila tako dobra, da je v hipu izginila.

Možne so še variacije, da namesto pomarančnega sirupa daš mareličen ali breskov kompot, v žele pa daš sadje iz kompota. Namesto želeja lahko uporabiš tudi marmelado,….

Lepo praznujte!

Hirkani

Oj!

Hvala za ideje. Praznovali smo bolj malo, ker smo zboleli. Recepte bom preizkusila naslednji teden, ko bomo, upam, spet zdravi.

Lepo se imejte. T

a mogoče kdo ve kje se takšne narejene torte in sladoledi kupijo za alergike na KM jajca, arašide..
lp t

Lahko jih naročiš v podjetju Bios – M v Črnučah. Baje obstaja v Lj še ena pekarna na Celovški, ki to dela. Ampak verjemi, doma narejene so najboljše, pa še res veš, kaj je notri.

lp

nadja

New Report

Close