torta brez mleka in jajc…
Žal bi ti lahko svetovala le slaščičarno v Ljubljani, ker pa ni bilo drugega odgovora, ti pošiljam preprost recept, po katerem lahko torto narediš kar sama (tudi mi smo jo in nismo preveč spretni pri peki).
Recept je pravzaprav za muffine, predelan za alergika na mleko in jajca in jaz svoji pupi za vsako rojstnodnevno zabavo naredim tudi mini torto, da tudi na zabavah pri prijateljih ni prikrajšana za posladek :o)
Potrebuješ:
1 in 1/2 lončka (375 ml) navadne moke
1/2 lončka (125 ml) belega sladkorja
3 čajne žličke (10 ml) pecilnega praška
1/4 žličke soli
1 lonček (250 ml) riževega mleka (vzameš lahko čokoladno)
1/3 lončka (80 ml) margarine Vitaquell Extra
1 jajce nadomestiš z jajčnim nadomestkom Hammer Mühle Ei-Ersatz (ki ga v Ljubljani dobimo v trgovini BiosM, preglej njihovo spletno stran, lahko se menda dogovoriš, da ti ga pošljejo)
Pečico ogreješ na 190 C
Najprej v skledi zmešaš vse “suhe” sestavine, nato dodaš “tekoče”. Zmešaš le toliko, da postane zmes gladka (kar z žlico) – podobno kot pri palačinkah.
To maso daš potem v navaden model za torto, ko je po 25 minutah pečeno, biskvit prerežeš. Za nadev lahko uporabiš sveže sadje, domač kompot, marmelado ali pa na rezine narezan rižev sladoled (podjetja Rys-dobiš ga v večjih trgovskih centrih). Okrasiš lahko s stopljeno čokolado Plamil (z meto) in posuješ sladkorjem.
Torto so jedli in pohvalili vsi povabljeni, tako otroci, kot odrasli, čeprav so jim naše diete tuje :c)
Lahko pa maso daš v modelčke za muffine, iz nekaj muffinov sestaviš tortico in z njo razveseliš malčka tudi na rojstnih dnevih njegovih prijateljčkov .o)
Veliko uspeha,
Lovis