torta brez glutena, jajc in mleka!
Delim z vami uspešen eksperiment torte brez glutena, jajc, mleka, barvil…
In sicer gre za KOKOSOVO TORTO Z ROŽIČEVIM PRELIVOM:
BISKVIT:
240 ml moke Schar mix
2 čajni žlički bio pecilnega praška brez fosfatov ali vinskega kamna
30 ml sladkorja
120 ml kokosove moke
ščepec soli
2 žlici margarine Vitaquell
čajna žlička nadomestka za jajce
120 ml riževega (ali sojinega) mleka
ROŽIČEV NAMAZ:
2 zvrhani žlici riževe moke
2 zvrhani žlici rožičeve moke
2 žlici sladkorja
1 žlica vanilijevega sladkorja
2 žlički gustina (jedilni koruzni škrob)
cca. 400 ml vode
kokosova moka za posip
ZA biskvit zmešaš posebej suhe sestavine. Margarino raztopiš in zmešaš z mlekom ter jo počasi vmešaš v moko, da dobiš gladko ne preredko maso. Testo spečeš v manjšem modelu za torte na 180°C 20-25 minut.
Za namaz zmešaš obe moki in sladkor, ter počasi prilivaš zekočino in mešaš. Pristaviš na ogenj in ko zavre, ob stalnem mešanju kuhaš 4 minute. NA koncu dodaš še margarino in z malo vode zmešan gustin. Kuhaš še 1 minuto in odstaviš, da se nekoliko ohladi.
Biskvit razrežeš na 3 oblate, vmes na debelo namažeš z rožičevim namazom. Torto na koncu še celo premažeš z istim premazom in posipaš s kokosovo moko.
Upam, da bo vašim alergikom teknila. Naš je v hipu zmazal 3 kose!
PA še to: enako testo uporabim tudi za peko kokosovih muffinov. Za različico naredim tudi rožičeve muffine, kjer kokos zamenjam z nekoliko manjšo količino rožičeve moke.
PS: Tudi jaz bom vesela vseh vaših uspelih eksperimentov in nasvetov.
pošiljam preiskušen recept za KOKOSOVO BAJADERO
30dag mletih keksov ali prepečenca
20 dag kokosove moke
10 dag dovoljene margarine
35 dag sladkorja
1dl vode
3žl ruma
glazura:
20 dag jedilne čokolade
10 dag dovoljene margarine
sladkor kuhaš v vodi da se stopi in vre 2 min, dodaš rum. maslo penasto umešaš in dodaš kokosovo moko. vse skupaj primešaš k mletim keksom. na manjši pekač daš peki papir in maso z mokrimi rokami oblikuješ po pekaču, preliješ s čokoladno glazuro in postaviš v hladilnik čez noč. ohlajeno narežeš na manjše kocke.l
namesto ruma lahko daš 3 žl vode , sladkorju pa primešaš rumov sladkor ali pa dodaš malo rumove esence za aromo.
glazuro narediš tako da stopiš margarino in čokolado, pri tem neprestano mešaš, ko je masa tekoča preliješ po masi v pekaču.
Tudi bio pecilni in vinski kamen najdeš pri najboljšem sosedu pod dietetiko.
Seveda lahko namesto nadomestka za jajce uporabiš sluz iz lanenih semen, ki tudi deluje vezivno. Jaz sem pač naredila z nadomestkom in tako sem napisala. Meni osebno okusu moke brez glutena nič ne manjka, mogoče zato ker se mi je okus ob tako dolgotrajni dieti precej spremenil. Sicer pa v tem receptu naredi največ okusa kokosova moka.