Topinabur
Izkopljes ga takrat, ko ti je to vsec, le zmrznit ne sme. Ceprav se je meni zgodilo, da mi je odgnal tudi gomolj potem, ko topinambura nismo vec imeli, cez nekaj let. Ocitno se je ohranil v tleh. Izkopavati ga zacnes pa takrat, kot navaden krompir.
Spet bi rada prisla do njega, je kaksna varianta, da bi mi poslala kaksen gomoljcek?
lp, Sandra
Topinanbur je divje rastoča rastlina, ki spada v družino Asteraceae-Compositae, enako kakor sončnice. Njegovo latinsko ime je Helianthus tuberosus. Tudi izgled je zelo podoben, cveti rumeno in zraste okoli 2m velika rastlina, ki naredi v tleh ingverju podobne gomoljčke. Gomolji so zelo sladkega okusa, ki pa se s kuhanjem še poveča. Jeste lahko tudi presnega, kar je pri navadnem krompiru zelo ne zdravo. Topinanbur prihaja, kakor navaden krompir, iz Amerike. Od tam so ga prinesli okoli leta 1600 pomorščaki.
Topinanbur ima v sebi veliko škroba, njegove snovi pa pomagajo tvoriti inzulin, zato je primeren za sladkorne bolnike.
Na netu najdete veliko info o Topinanburu.
Vesela bom gomoljčka, če bi mi ga poslala.
Moj mail je: [email protected]
Lep pozrav