Tolmačenje izvida
Pozdravljeni,
Prejeli smo izvid iz alerg. ambulante, sicer ne prvi, a sedaj mi ni nič jasno. Mogoče katera ve, kakšna je razlika med S-IgE f2 mleko (2,47) in S-IgE-f78 kasein (0,35). Problem je bil vedno kasein, sedaj je očitno pod mejno vrednostjo. Mislim, da so ji mleko (čeprav ni vedno označeno enako) v sedmih letih merili 3x. Začeli smo s 6,6, potem 1,32, sedaj 2,47 (torej spet dvig). Je to še alergija? Ni bilo nič razloženo, vedno pa je bil problem kasein.
Mogoče katera ve, kakšne so normalne vrednosti kalcija v krvi pri sedemletnikih?
Hvala v naprej za pomoč. Bom klicala zdravnico, čeprav se mi zdi, da je to misija nemogoče:(
lp,
Manica
kazein je mlečna beljakovina.
da se je vrednost alergena na mleko znova dvignila si opazila sama. zagotovo si dobila zravne izvida tudi navodila glede prehrana.
ti pa naj povem, da se je pri nas pojavilo, da je bilo vse neg. tudi kazein, mleko pa razreda 3.
0,35 je mejna vrednost, vendar se tretira kot neg.
nam so dali navodila, pri taki vrednosti, postopno uvajanje mleka v prehrano, če se pojavijo težave moramo nazaj, sicer KO ni potrebna. uavajamo že pol leta, neuspešno, vendo se pojavi kak izpuščaj, hitro tiščanje na blato,… ker pa ima sočano še inhalatorne alergene, je relativno težko ugotovit vzrok izpuščaja, sploh ko imamo poz. še pršico. in nenazadnje še odklanja uvajanje, prvai da ji okus ne odgovarja, da…. skratka tisoč razlogovo zakaj ne. je pa na pragu pubertete in bila na dieti od rojstva.
Hvala ju3.
Kot sem si mislila, dobiti zdravnico bo misija nemogoče. Zato bi te še nekaj vprašala-ste preverjali sum na alrgijo na mleko pod kontrolo alerg. oddelka , pri kakšni alergiji oz. vrednosti in kako to izgleda?
Nam je še naprej svetovana dieta brez KM, IgE za KM je 2,47, kasein pod 0,35 in smo dobili povabilo. Sedaj ne vem ali naj pokličem za pregled in kako izgleda vse to. Nekako mislim, da če bi imela zdravnico ”stare šole” kot pred to novo, bi bolj konzervativno odreagirala… Saj, če je alergija dokazana s krvnimi testi,po pravici povedano, ji ne bi upala dati mleka….Mogoče imam samo preveč strahov, vendar sem sama alergik in asmatik, tako, da bi otroka rada kar se da zaščitila.
Lep pozdrav,
Manica
mi smo zaradi prehrambene alergije vodeni pri gastroenterologu, od vsega začetka. k alergologu smo bili poslani pri 5 letih ko se je ob letni KO pokazala še alergija na CP.
če ste vabljeni za sprejem, bodo morda delali provokacijo. po naši izkušnji je tako: otrok je sprejet na oddelek in dobi KM po shemi. dajali sva z brizgalko po vnaprej določenih količinah v ml na točnio določen časovni razmik. provokacijo so izvajali dva dni, tretji dan bi naj dobili mlečni zajterk vendar se je zaključlo drugi dan pri 100ml KM. je pa prvi dan, dobivala placebo (pregomin obarvan z pesinim sokom), drugi da pa KM obarvano z pesinim sokom. do reakcije nihče ne ve, kaj je v kateri steklenici. napitek pripravijo v mlečni kuhinji in le oni vedo kaj je v kateri steklenici. ob reakciji, če je, se preneha dajat napitek in preverijo v kuhinjo kaj je bilo v tisti steklenici. zaradi varnosti je imela nastavljen i.v. kanal, če bi prišlo do hujše reakcije. sama sem sicer sr. sestra tako sva lahko šli domov spat, in zjutraj na tešče nazaj. ampak bilo je kar nekaj pregovarjanja z dežurnim zdravnikom da je v to privolil.
so pa pri nas delali provokacijo kljub še potrjeni alergiji na KM (razred 2), in očitnim znakom ob zavžitju kaj kar bi lahko vsebovalo kaj mlečnega.
brez skrbi, zato se provokacija izzvaja na oddelku, pod nadzorom.