Toksoplazmoza
Lepo pozdravljeni,
sem v 16.tednu nosečnosti in sem imela včeraj ginekološki pregled, kjer sem dobila nazaj izvide krvi.
Odkrili so mi, da imam protitelesa za toksoplazmozo in vrednost je IgG-115 IU/ml. Seveda se še ne ve ali gre za staro ali svežo okužbo. Ponovno sem dala kri.
Sedaj me pa zanima, ali je katera od vas v času nosečnosti imela podobno situacijo (oz.podobno vrednost IgG) in mi lahko pove kako se je odvijalo naprej.
Naslednji pregled imam šele 07.11.01, kdaj mislite da lahko pokličem za ponovne izvide.
Malo sem pobrskala po Internetu, pregledala Zdravstvene knjige, nakar sem ugotovila, da v primeru, da je okužba sveža, je zadeva ekstremno resna. Priznam, da me je kar malo strah. Vem, da so možnosti majhne a vseeno. V informacijo, doma nimamo mačk, ne jem tatarskega bifteka, pazim da solato dobro operem, ipd.
Vsem se lepo lepo zahvaljujem za odgovor.
LP
Iris
Pozdravljena Iris,
Ko ravno pišeš o toksoplazmozi, ti moram povedati, da sem tudi jaz v 14. tednu, da sem dobila izvide krvi, kjer je toksoplazmoma neg….., (še nekaj piše pa ni moč razbrati), dejali so mi, da se moram izogibati mačk, ne smem jesti surovega mesa (tatarski)….., ponovni pregled krvi bodo opravili v 6. tednu nosečnosti, če so tebi drugače dejali, ti svetujem, da pokličeš ginekologinjo in jo povprašaš, kaj to pomeni, če bi stvar bila tako nujna, bi ti sigurno takoj povedali, drugače pa mislim, da stvar ni urgentna.
Lp, Tinča.
Lep pozdrav vsem!
Kolikor je meni znano, naredijo prvi test za toksoplazmozo okoli 14. tedna. Test je pozitiven, če si kdaj v preteklosti to bolezen že prebolela in so se ustvarila v krvi protitelesa. Ker bolezen ni nevarna in je skoraj nemogoče postaviti diagnozo zgolj na podlagi zunanjih znakov, jo mnogi prebolijo nevede. Problem nastane v primeru, da ženska preboli bolezen v času nosečnosti, saj to lahko vpliva na plod.
Ker tvoja ginekologinja ni reagirala, pomeni, da si verjetno bolezen prebolela že prej, vseeno pa se pozanimaj pri njej, saj vendar plačujš zdravstveno zavarovanje in imaš iz tega naslova pravico.
Vso srečo v naslednjih tednih nosečnosti!
Jasna
Najlepša hvala obema za odgovor.
Ginekologinja me je poslala samo na ponovni odvzem krvi. Na moje vprašanje kaj to pomeni, je odreagirala relativno “hladno”, počajkamo, da vidimo ali je okužba sveža ali stara.
Skratka, sklepam lahko po njenem vedenju, da je verjetno stara okužba.
Bistveno bolj je bila zaskrbljena, da sem se zredila 6kg do 16.tedna. Na kartoteko je napisala DIETA!!! in me poslala na pregled za sladkorno na Polikliniko, čeprav je bila voda negativna.
To pa zato, ker sem rekla, da pojem vsaj 1/2 kg sadja dnevno.
Velika sem 165cm in tehtam sedaj 59kg. Mislim, da ni pretirano.
Pri tej zadeva pa jaz nisem popolnoma nič zaskrbljena.
Še enkrat obema lepa hvala in upam, da je okužba s toksoplazmozo le stara.
LP
Iris
Tudi jaz meni so v nosečnosti odkrili toksoplasmozo, vendar se je vse srečno izteklo. Kri sem dajala vsak mesec, da je ginekologinja spremljala vrednosti v krvi. Šla sem tudi na ultrazvok v porodnišnico, kjer so me (se) prepričali, da je z plodom vse v redu. Preventivno sem jemala tudi tablete (ne vem imena), dobijo pa se samo v lekarni v KC.
Živio Iris, ja tudi jaz sem imela določene težave s toksoplazmozo, ki mi še sedaj( noseča sem 33. tednov) ne dajo miru. V aprilu sem šla prvič na pregled in so mi vzeli kri. Izvidi: 65 IU/ml IgG. Na izvidu je še pisalo VERJETNO gre za staro okužbo. Seveda sem vprašala kako je s tem, pa je sestra rekla, da je vse O.K. Čez čas pa sem malo brskala po knjigah in ugotovila, da ni rečeno, da je vse v redu in da bi mi morali takoj maja baje narediti še en test. Kaj pa zdaj? Pred 14. dnevi sem v ambulanti zagnala paniko in od sestre zahtevala, da mi napiše list za laboratorij za odkrivanje toxsoplazmoze. List mi je dala, zraven pa mi je povedala, da je pa sedaj itak prepozno. Sem čisto znorela in sem še ginekologa morila s tem. Pa je rekel, da vidi na ultrazvoku, da je z dojenčkom vse v redu, da se takoj vidi na glavici, če je kaj narobe. Zdaj pa ne vem. Torej- mislim, da so zelo malomarni in neodgovorni. Na forumu sem g. Pušenjaka vprašala za mnenje in on mi je povedal, da je treba v primeru, da je poz. izvid, test čez 4. tedne ponoviti. Vztrajaj naj ti test spet naredijo, da ne boš v strahu kot sem sama. Na forumu o ginekoligiji poišči še več odgovorov na to temo.
Vse lepo ti želim.
Hvala še enkrat VSEM!!!
Anita, tvoje pisanje sem pred tem zasledila na forumu “Ginekologija” in si bila edina, ki je podala vrednost IgG. Tako, da sem se obrnila na ta forum po pomoč.
Zmotila me je vrednost, pri tebi 65 pri meni 115, to je skoraj 50% diference. Zato sem pisala na ta forum, da bi malo primerjale vrednosti. Vem, da sem “panicna”, srcno upam da po nepotrebnem, a vseeno si ne morem pomagati.
Mislim si, da če od tisočih možnih bolezni, pregledujejo ravno toksoplazmozo (pa še sifilis..) že more biti kaj narobe, če kaj najdejo.
Hvala za nasvet. Ginekologinja me je takoj poslala na ponovni odvzem krvi. In vem, da šele drugi t.i. parni serum pokaže kako in kaj. Takrat se verjetno spet oklasim, ko bom dobila nove rezultate, predvidevam da bodo to faktorji (1:200 ..).
Sama pri sebi si mislim, kakšna je možnost, da se v 30 letih nisem okužila s toksoplazmozo, pa da sem se ravno v prvih treh mesecih nosečnosti!? 100% je pri tebi isto. Oprosti, če sem te postarala.
Skratka, še enkrat hvala vsem, Anita tebi pa čim lepših še teh pat “tedenčkov” do dneva D.
Iris
Živio Iris,
nič me nisi postarala( imam jih že 34). V čertek bom tudi jaz dobila zdaj te ta druge rezultate in se oglasim. Čeprav v mojem primeru ne morem več kaj storiti.
Tudi jaz sem jezna na tole stvar, predvidevam, da sem se lani okužila z mačko, ki jo je sin prinesel domov od enega kmeta in je bila bolehna. Pa tako sem bila huda nanjo. Mačk nimam rada, ker so velike prenaševalke raznih bolezni.
Hvala za lepe želje in upam, da bo pri tebi vse v redu.