Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Toksoplazmoza

Toksoplazmoza

Spoštovani, zaradi opraskanine se prav gotovo ne boste okužili s toksoplazmozo. Toksoplazmoza se prenaša preko okuženih mačjih iztrebkov, s katerimi se onesnažijo živila.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

Zanima me, ali je možna okuzba s toksoplazmozo (nosecnost) v primeru, ce se npr. nekdo dotakne mačke, mačjega iztrebka, umazane zemlje, nato pa predmeta (npr. kljuke) – ali se v tem primeru na kljuko prenese toksoplazmoza in koliko casa prezivi na predmetu? Ali se lahko nato preko dotika tega predmeta (kljuke) in ce nehote zaidem z rokami v usta okuzim s toksoplazmozo?

Hvala

Spoštovani, tovrstni prenosi so zgolj hipotetični. Stiki morajo biti bolj neposredni: npr. nosečnica čisti mačje stranišče in si ne umije rok in gre jest. Uporablja slabo oprano zelenjavo. Ipd.

Hvala za odgovor. Skrbi me, ker imamo doma in pri sosedih mlade mačke, ki se jih drugi vsi dotikajo, božajo,jih pestujejo…, nato pa se z umazanimi rokami dotikajo npr. kljuk, vrat ipd. Skrbi me, kako je s prenosom toksomplazmoze name, ker tudi potem za njimi uporabljam skupne predmete-npr. se dotikam kljuke, in če nato nehote zaidem z rokami v usta, preden si jih umijem?

Hvala!

Objava čaka odobritev

Seveda, ne glede na toxoplazmozo pa bodite pozorni, da umazanih rok ne dajete neposredno v usta. Mnogo drugih povzročiteljev je, ki jih preko umazanih rok bistveno prej zanesete v usta, kot je to toxoplazma.

Spoštovani, ali se z uživanjem surovega kislega zelja v nosecnosti lahko okuzim s toksoplazmozo? Ga ne bi smela jesti?

Spoštovani, surovo kislo je bogato z vitamini C, A, B1, B2, B6, B9, B12, pa tudi vitaminom K, v njem je ogromno mineralov, saj vsebuje kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor in železo. Če vam ustreza, je odlična hrana za nosečnice. Ne predstavlja tvegane hrane za okužbo s toksoplazmo.

Objava čaka odobritev

Spoštovani, sicer ne vem, za kakšno vrste hrane gre, ampak proces posnemanja je običajno zdužen s termično obdelavo.

Piše da gre za sveži sir, sestavine pa: posneto mleko, sirilo in mlečnokislinske bakterije.

Spoštovani, za okužbo z Listerijo je večje tveganje le ob živilih iz surovega mleka, tu gre očitno že za posneto mleko.

Pozdravljeni!

Moram priznati, da sem veliko prebrala na to temo, da bi odgnala strah vendar še bom raje 1x pisala. Doma imam 3 mesečno hči in 6 letnega sina. Po porodu sem se odločila, da bom prenehala s strahom pred toksoplazmozo saj meni in nobenemu ne more biti nič. Tudi babica je dejala da imamo zdravega dojenčka, da ni strahu več za to tokso saj so ogroženi le otroci, ki imajo rak ali hiv. In da otrok mora do enega leta pojest miljon umazanije za boljšo imuno.

Šli smo v park kjer smo si pogrnili dekico sin se je z otroci igral v peskovniku in velikokrat priletel do nas in hčerkici podal dudo ali jo prijel za roko, ki si jo veselo daje v usta. Po končanem igranju je partner ugotovil da so bili v pesku drekci od mačk saj je enega našel v vedru. Nisem delala panike saj sem imela predstavo sej se morejo srečat z vso umazanijo. Seveda doma si je sin temeljito umil roke.

Nato pride na obisk tašča in njena tamlada ravno med pripravo kosila. Ker se hči skoraj ves čas joče jo imam v nosilki in z njo pripravljam vse. Ko sta videli, da s hčero perem in lupim krompir iz vrta in si preden hčeri podam dudo umijem roke samo z vodo sta me prestrašile zelo. In sicer, da je za otroke toksa nevarna do 2 let ali še dlje.

Ko sta šlisale za nezgodo v parku sta me še bolj. Padla sem kar v neki strah, ki ga ne bom odpravila dokler mi ne bo kdo povedal ali je res nevarno .

V nosečnosti sem bila zelo obsedena s tokso (bi rekla obsedeno do takšne mere da sem mislila da je že delj depresije) kar sem po porodu popolnoma odmislila. Sedaj me je zajel ponovno strah da si ne upam normalno kuhat stvari iz vrta in mesa ko imam hči v bližini. To bi rada odpravila za to se obračam na vas.

Ali je nevarna za otroka, ki je načeloma zdrav ( prebolel covid oziroma s prehladi)?

Je dovolj umivanje rok z vodo ko rokujemo z mesom in zelenjavo direkt z vrta?

Hvala

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza je problematična, če se okuži plod med nosečnostjo; sicer pa NE, razen pri otrocih z imunsko pomanjkljivostjo. Pri imunsko kompetentih je v primeru okužbe tudi ne zdravimo. Nehajte zganjat paniko.

New Report

Close