Najdi forum

Toksoplazmoza…

Spoštovana ga. Brezigar!

Tudi sama sem vam kar nekaj časa nazaj zastavila vprašanje, vidim, da ga očitno niste prejela. Torej ponovno:

vem, da so pri sveži okužbi s toksoplazmozo v nosečnosti lahko posledice pri otroku, ni pa nujno… Predvsem vas pa prosim, če mi odgovorite na sledeče vprašanje, torej kaj pa dojenček, star približno 6 mesecev, če bi se denimo okužil s toksoplazmozo ali bi lahko imel posledice ali pa je toksoplazmoza lahko nevarna samo v nosečnosti???

Za odgovor se vam že vnaprej prav lepo zahvaljujem!

Spoštovani,

6- mesečni dojenček ima sicer res še relativno nezrel imunski sistem, vendar ga ta vseeno uspešno varuje pred mnogimi okužbami. Če pa zboli za toksoplazmozo, ga zdravimo. Zdravljenje je uspešno.

V nosečnosti so okužbe ploda posebno nevarne predvsem zato, ker se plodovi organi šele razvijajo.

LP

Spoštovani,

hvala še enkrat za odgovor.
Samo še nekaj, kakšni pa so znaki pri dojenčku, ki se okuži s toksoplazmozo?

Lepo vas pozdravljam!

Draga Majda!

Največkrat so popolnoma neznačilni. Prehodno nizko povišana temperatura, povečane neboleče bezgavke, posebno na zatilju in vratu, kratkotrajni izpuščaj po koži, slabo počutje. Največkrat je ozdravitev spontana. Le v redkih primerih poteka podobno kot druge nalezjive bolezni z visoko temperaturo in raznimi zapleti.

LP

Spoštovani,

tokrat resnično zadnjikrat (vsaj v zvezi s toksoplazmozo)..
Torej, četudi bi se naš dojenček okužil s toksoplazmozo, so skrbi odveč???

Hvala za vaš trud in čas!

No, ne Majda, žal ni čisto tako. Tako kot pri okužbi z rdečkami, je najbolj nevarna okužba ploda, če nosečnica zboli za toxoplazmozo v nosečnosti.

Pri dojenčkih ki imajo že dokaj dobro razvit imunski sistem in pri odraslih, pa poteka različno: praviloma in običajno kot blago obolenje bezgavk brez vsakih splošnih znakov. Po določenem času pride do spontane ozdravitve. Tudi rdečke potekajo največkrat blago a ne vedno…

Zelo redko pa se lahko izrazi kot huda oblike sistemske okužbe z visoko temperaturo, mrzlico, izpuščajem po celem telesu, vnetjem mrežnice in vidnega živca (horioretinitis) in celo z vnetjem možganov (meningoencefalitis),vnetjem srčne mišice.(miokarditis)…

Mačke so najpomembnejši gostitelj toxoplazmoze. Njihovi iztrebki so zelo kužni….
Predlagam, da ste pozorni na čistočo rok, če radi vrtnarite, saj največ oocist tega parazita preži na nas v vlažni zemlji, ki so jo s svojimi iztrebki okužile mačke. ..
Okužimo se lahko tudi s premalo kuhanim oz. pečenim okuženim mesom govejega, ovčjega in svinjskega mesa.

LP

Pozdravljeni,

do sedaj se nisem kaj dosti ukvarjala z vprašanjem o toksoplazmozi, sedaj pa me je začelo begat. Namreč, načrtujeva družino, oz. načrtujeva, da se bova temu prioritetno posvetila. Koliko bo trajalo do zanositve, pa kot vemo, ni znano nikomur.
Imava tudi mačko. Zanima me, kako je z okužbo toksoplazmoze. Npr. če se sedaj okužim s toksoplazmozo, kako to ugotovim? kako se to zdravi? ali toksoplazmoza “ostane” v telesu, če sedaj nisem noseča….je pa to spremenljivo….danes lahko nisem noseča, kaj pa jutri?

Upam, da nisem preveč zmedeno vsega nametala, vendar me kar skrbi.
Sicer je mačka zdrava in cepljena, lepo negovana in navajena čistoče, sem pa seveda pripravljena ji poiskati nov dom, če mi boste tako svetovali.

Hvala za pomoč.

Pozdravljeni!

Okužbo s toksoplazmozo odkrijejo z določitvijo protiteles iz vzorca krvi oziroma krvnega seruma. Okužba poteka navadno tako blago, da zdravljenje sploh ni potrebno. Za kasnejšo nosečnost to ne predstavlja nevarnosti razen če zbolite za boleznijo, ki povzroči hudo oslabitev vašega imunskega sistema. Nevarno plodu je samo, če pride do prve okužbe s toksoplazmozo v času nosečnosti.
Kužne izločke mačke ugotovi s preiskavo veterinar.
Načelno svetujemo, da nosečnica ne bi rokovala z mačjimi izločki.
Pretiran strah pa je popolnoma odveč, saj v nosečnosti vedno kontrolirajo ali ste bili v preteklosti okuženi s toksoplazmo in če niste bili, preiskavo ponovijo v kasnejši nosečnosti.

LP

Spoštovana!
Imam 9 mesecev starega sinka. Doma smo na deželi in doma sicer nimamo muc, vendar jih imajo veliko pri sosedu. Glede toksoplazmoze sem postala že prav obsedena.

Zanima me ali je lahko otrok prizadet, če se okuži s toksoplazmozo?!

Nekje sem prebrala, da lahko poteka bolezen čisto brez znakov. Torej v tem primeru nihče ne ve, da je otrok prebolel bolezen in se ga ne zdravi. Kakšne so lahko posledice v tem primeru?

Kaj pa če so znaki kot ste jih navedli zgoraj in se zdravi z antibiotiki? Ali v tem primeru ne more biti otrok prizadet?

Prosim za odgovor, ker sem res že precej obupana.

Hvala!
Taja

Draga gospa,
prav nobenega razloga ni za obup.
Toksoplazmoza je pri dojenčku navadno blaga bolezen, kateri se otrok s svojim imunskim sistemom uspešno postavi po robu in se običajno pozdravi brez zdravil. V primeru hujše oblike bolezen zdravimo z učinkovitimi zdravili.
Hudih posledic (kot je zelo redko tudi prizadetost) se bojimo le pri okužba ploda v maternici.
Srečno!

New Report

Close