tišina
partner vsake toliko postane slabe volje in se popolnoma zapre. takrat je do mene hladen, me ignorira… ko ga vprašam kakšne težave im mi reče, da niso povezane z mano in naj se zato ne obremenjujem z njimi. če drezam še naprej mi začne zatrjevati da ni nič narobe.
kako naj ga pripravim do tega da se mi bo odprl in mi zaupal svoje skrbi, težave???
Če se dva resnično ljubita, sta skupaj v dobrem in slabem. Zaupati morata težave eden drugemu, če si ne, nekdo očitno nekaj skriva ali pa ne zaupa drugemu partnerju. V dvoje se vedno lažje rešujejo problemi, kot pa če je en sam, tudi če ni povezano z drugim partnerjem. Že moralna podpora je dovolj, če že ne moremo drugače pomagati. Tudi če ne zadeva tebe, očitno vpliva na vajino zvezo. V tem smislu mu povej.
Veliko sreče.
Partner. ki se umika v tišino in zapira vase je za vas prava uganka. Prizadevate si, da bi ga izvabila iz njegove tišine on pa vam noče ali pa ne more povedati, kaj ga muči. Ponavadi oba po mučnih naporih utihneta ter drug od drugega pričakujeta, da bo spregovoril in začel znova. Pri tem se zbujajo strahovi: ” Kaj če se ti dam na razpolago ali me boš razumela? Ali me boš slišala? Ali me ne boš ranila?” “Kaj če me moja partnerka v mojih naprih ne bo razumela in me ne sprejemala?” Nič ni narobe če se vaš partner o tem sprašuje ne vem pa kako sta njegova starša reševala konflikte, kdo se je umikal? Ali se je tudi vaš oče čustveno umikal in koliko ste se vi krivila za ta umik?Iz kakšne družine izhajata?”
Ti strahovi v samem jedru niti niso vajini temveč izhajajo iz vajine preteklosti, kjer sta verjetno oba živela v strahu ali bo kdo odšel? Je tu še dovolj varno? S tem ko se bosta soočila s čutenji ki izhajajo iz vajinih izvirnih družin bosta ugotovila, da sta veliko močnejša. Odkrila bosta da bolečina, ranjenost iz preteklosti ne more biti več tako velika, saj sta sedaj odrasla človeka, ki zmoreta ustvarjati skupen dialog in na tem graditi prihodnost. Res je, da je v teh čustvenih umikih nemogoče iskati medsebojni stik. Morala si bosta dati dovoljenje in najprej začutiti samega sebe kajti življenje v takšni osami kot jo opisujete ni brez bolečin a za obrambnimi okopi, ki sta si jih postavila že kot otroka, pa ostaja varnost. Nikakor ne bosta smela dopustiti, da vaju strah popolnoma obvladuje in onemogoči, da bi se čustveno zbližala. Poleg tega imata drug drugega še vedno rada, sicer ne bi vztrajala in če bosta poskusila z novo odločnostjo, da hočeta nekaj doseči zase, poskrbeti za svoje najglobje potrebe ter svoj odnos postaviti na funkcionalna tla je vredno tvegati. Zato bi vama priporočila obisk skupine za predzakonce, ki se srečuje vsak 1 in 3. torek v mesecu pri Frančiškanih na tromostovju, ob 20 uri zvečer v Frančiškovi dvorani ali pa obisk lahko svetovalni ali terapevtski na Frančiškanskem družinskem inštitut, Prešernov trg 4, tel 01 200 60 64.
Lep pozdrav in vse dobro!
Romana Žitko spec. ZDT
Zakonski in družinski Inštitut Novo mesto
Kapiteljska ulica 2
8000 Novo mesto