Spoštovani.
Vem, da se vloga za zahtevek za odškodnino vlaga po končanem zdravljenju. Sem pa nekje ali v obrazcih ali v splošnih pogojih ali celo na internetni strani Zavarovalnice Tilia, kjer ima naša služba na žalost sklenjeno kolektivno nezgodno zavarovanje, zasledila, da piše, da je treba prijavo o poškodbi oddati čim prej oz. takoj, ko je poškodovanec zmožen to storiti (to razumem, da je lahko kadarkoli ob boljšem počutju), iz obrazca pa je glede na vprašanja razvidno, da je to nemogoče storiti prej, kot po končanem zdravljenju.
Vprašanje: ali je možno, da zavarovalnica nalašč tako napiše, da lahko odkloni kakšno odškodnino, češ, da se jih ni pravočasno opozorilo? Ne vem sicer, zakaj bi se jim morala javljati prej. Ali gre le za njihovo nerodnost?
Drugič me zanima, ali je dovolj, da pri “točnem opisu nezgode” napišem, da sem padla na smučišču, ali je dejansko potrebno napisat kaj več? Moram biti pri čem pazljiva?
Prvo pomoč sem prejela v tujini, naslednji dan sem šla k svojemu zdravniku, od koder sem bila poslana na urgenco v bolnišnico. Ali zavarovalnica prizna pregled pri zdravniku v tujini ali priznava le obisk domačega zdravnika, ko začne veljati dnevna odškodnina?
Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni. Pegi
Pozdravljeni,
preden naredite prijavo, na vaši zavarovalni polici preverite, če je zavarovanje sklenjeno tudi za prosti čas ali samo za čas opravljanja dela. Če je vaša zavarovalna polica sklenjena tudi za prosti čas, potem je poškodba oziroma nezgoda na smučišču v kritju.
Prijava se običajno naredi po končanem zdravljenju, vendar je maksimalni čas za prijavo 3 leta (zakonsko določeno). Če veste, da bo zdravljenje dolgotrajno, vam svetujemo, da prijavo uredite čimpreje. V nasprotnem primeru lahko prijavo uredite po končanem zdravljenju.
Nezgodni dogodek je ob prijavi potrebno čimbolj podrobno opisati, saj se iz opisa določi jamstvo (padec, zdrs, neroden gib, spotik, …).
Stroški zdravljenja v tujini so kriti le z zavarovanjem za tujino, medtem ko se v primeru uveljavljanja dnevnega nadomestila iz nezgodnega zavarovanja šteje tudi obisk pri zdravniku v tujini. Pri štetju dni nesposobnosti opravljanja dela torej ni pomembno ali je bilo zdravljenje v tujini ali doma.
Lep pozdrav,
Služba za nezgodna zavarovanja
Spoštovani.
Hvala za hiter reply.
Kako pa zgleda v praksi, če se zdravljenje zaključi, hodiš v službo, potem pa se s časom ugotovi, da je zaradi te iste poškodbe še nekaj narobe in je potrebna ali nova terapija ali operacija? Ali je zavarovanec upravičen do nove dnevne odškodnine v zvezi s to isto poškodbo, ko je na bolniški, ali je z izplačilom zadeva za zavarovalnico zaključena? Ali pa to vse skupaj spada pod omenjena tri leta?
Vprašanj nikoli dovolj, heh.
Hvala še enkrat, lepo pozdravljeni. Pegi
Pozdravljeni,
če je potrebno ponovno zdravljenje, ga zavarovalnica seveda zopet prizna. V vsakem primeru pa se dnevno nadomestilo izplača največ za prvih 200 dni prehodne nesposobnosti za delo.
Po treh letih zdravljenja zavarovalnice običajno zaključimo zadevo, saj se praviloma takrat oceni tudi morebitna invalidnost, kajti to je maksimalni čas po katerem ugotovimo končno stanje zavarovanca po poškodbi.
Lep pozdrav,
Služba za nezgodna zavarovanja