Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Tiki pri dojenčku (8,5m)

Tiki pri dojenčku (8,5m)

Pozdravljeni,
sem mamica dvojajčnih dvojčkov (fantkov) starih 8,5 mesecev. Sta donošena, rojena 37/2, težka cca 2700g. Do 3. meseca je potekalo vse bp, potem pa je na sist. pregledu pediatrinja ugotovila hipotonijo in zategnjenost v ramenskem obroču. Dvojček B nekoliko bolj kot njegov starejši brat (pri cca. 3m se je tudi začel močno zategovati nazaj, kar danes sicer počne še zelo redko). Oba sta bila napotena v RA in od takrat naprej hodimo 1x tedensko na fizioterapijo (in seveda, upoštevamo vse napotke in delamo vaje) Ajček je pri 7m mesecih začel kobacati, Bjček pa se pri dobrih 8,5m še niti sam na vsede. Sedi dokaj stabilno (če ga sama posedem), včasih pa tudi pade “scela” v stran.

Kakorkoli, fizioterapevtka mi je svetovala, da naj ga zdaj kar sami posedamo in ko smo ga začeli (pri cca. 7,5m), je začel roke nekako čudno vihati navzven. Tu mislim na celo roko od ramenskega obroča do dlani. Skratka roke ima obrnjene navzven in najprej je delal neke čudne kretnje samo z dlanmi (neprestano stikal konice prstov skupaj in narazen, kot nekakšno utripanje z dlanmi- joj, težko razložim), to je počel cca. 2 tedna, zdaj pa s celimi rokami zelo čudno maha, krili. Pa ne le takrat, ko je vesel, vznemirjen… zelo pogosto, ko sedi, krili z rokami (tudi v stolčku za hranjenje). Torej, ne skrbi me razlika med njima (eni prej, drugi kasneje), pač pa njegovo “čudno” obnašanje. Je lahko to kriljenje in čudna pozicija rok posledica zategnjenosti v ramenskem obroču ali gre lahko za nekakšen tik? Tudi sicer opažam, da je dvojček B manj “socialno aktiven”. Npr. Njegov brat se mi je prvič nasmehnil pri 4 tednih, od 3m glasno vriska, se smeje, od 7m ploska, daje buc-buc ipd, se pozibava ob petju ali glasbi, čeblja in reglja na vse možne načine, očesni kontakt bp… Moj Bjček pa… Vse veliko kasneje (in predvsem redkeje), očesni kontakt sicer lepo vzpostavi, rad sodeluje pri igricah in pdb…vendar se mi včasih tudi zdi, da je “v svojem svetu” Ampak res le včasih, ker sem s tem preobremenjena in ga preveč opazujem). Tudi ploskanje in ostale “veščine”… še nič ne ponavlja, govorno je tudi zelo “skromen”, (posamezne zloge sicer izgovarja jih pa še ne povezuje v babababa… Tudi slabše manipulira s predmeti, igračami…Pincetni prijem…zopet težave, težko prime npr. manjši košček kruh, rozino… Tudi , ko mu pade na tla ne pogleda za njo (na drugi strani spet njegov brat… pogleda za izgubljenim predmetom že vsaj 1m). Vem, da ima za vse še čas ampak, da ga njegov brat prehiteva na prav vseh področjih??? SKrbi me, res me skrbi… ampak naša pediatrinja na moja opozorila nima posluha. Pravi le, da ju ne smem primerjati. Ko sem kriljenje z rokami omenila fizioterapevtki je rekla, da se ji ne zdi nič posebnega, RA imamo šele septembra… Jaz pa ponoči ne spim od vseh skrbi. IN potem berem in berem… pa tudi ne bi smela… in vedno pridem do avtizma. IN tu se moje skrbi šele začnejo. Ker imam precej starejšega brata z duševno manjrazvitostjo ( hodi in govori, ima pa polno tikov in je pogosto “v svojem svetu”-njegove diagnoze pa ne poznam).

Torej zanima me, ali so lahko navzven obrnjene roke in dlani, pa slabše prijemanje in rokovanje s predmeti posledica zategnjenosti v ramenskem obroču, je tudi sicer celostni razvoj upočasnjen zaradi tega ? In kaj naj bi pomenilo to kriljenje z rokami? Saj vem, da na daljavo ne morete vedeti… povsem sem že uničena od vseh skrbi.

Se opravičujem za tako dolg post in najlepša hvala za odgovor
A.

Najverjetneje gre pri dvojčku B za blago upočasnjen gibalni razvoj. Za oceno ali gre za upočasnjen razvoj v celoti, bi pa po podatkih težko sklepala. Dejstvo tudi je, da imate pred seboj dva otrok istočasno, z različnim tempom razvoja in da so razlike pri osvajanju določenih veščin lahko tudi 2-3 mesece,, pa razvoj štejemo še vedno za normalnega. Vsekakor je pregled pri razvojni pediatrinji potreben. Glede na opisano prestrezanje z navzad obrnjeno roko bi morda prosili za bolj zgoden termin, da ne bi fiksiral napačnega giba.
Kar se tiče avtizma, je za oceno močno prezgodaj, trenutno lahko pri enem letu z negotovostjo sumimo ali gre otrokov razvoj povsem v redu ali ne. Govor je lahko pri enotletniku npr. več specifičnih besed, lahko pa le zlogovanje z vsemi glasovi, pa sta oba razvoja še vedno normalna. Pomembno je npr. odzivanje na klicanje po imenu, kazanje s prstom, igranje z različnimi igračami (in ne vedno isto, stereotipno ponavljanje), mahanje pa-pa tudi tujim osebam, kazanje čustev, torej tako hude jeze kot dobre volje. Otroci z avtizmom so tudi preobčutljivi na senzorne vplive (nenaden glasen zvok, glasno govorjenje,…).
Zaenkrat sicer po opisu ni sklepati na takšno razvojno motnjo,. Bi pa priporočila pregled pri razvojni pediatrinji prej kot šele jeseni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni.

 

Vem da je ze kar dolgo od tega zapisa. A vseeno me zanima kako je z dvojčkom B?

Imam podobno situacijo z mojim fantkom. In me zanima ali so “tiki” se prisotni?

 

Lp

New Report

Close