Najdi forum

Tich Nhat Hanh-ova metoda dihanja

Predlagam vam, da uporabljate dihanje budista Tich Nhat Hanh, tolikokrat na dan, kolikokrat se se zasacite, da ste napeti oz. pod stresom. Je zelo enostavno in to metodo lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli.

Njegova metoda dihanja je razdeljena na pet stopenj. On jo imenuje Meditation Poem. Ko obcutite, da vam je prva oz. prejsnja stopnja prinesla olajsanje pricnite z drugo, potem se s tretjo itn. Vcasih bo dovolj, da boste vdihnili le dva tri krat preden boste presli na naslednjo stopnjo, vcasih pa morda niti ne boste zelili nadaljevati. Kakorkoli se boste odlocili bo prav, tudi ce zacnete s tretjo ali peto stopnjo! 🙂

Prvi nivo: ko vdihnete se zavedate, da vdihujete in ko izdihnete, se zavedate, da izdihujete. Med vdihom si v mislih recete: “Vem, da vdihujem.” in enako z izdihom. Pravilo prve metode je, da ne kontrolirate dihanja ampak se ga samo zavedate.

Drugi nivo: pri vdihu si tiho recete: “Moj vdih je globok.” pri izdihu si recete: “Moj izdih je pocasen.” Pravilo te metode je, da se ne trudite, samo nezno si govorite in dihanaje bo hitro sledilo mislim, tako kot vse v nasem zivljenju! Najlepse pri tem pa je, da smo mi gospodar svojih misli! 🙂

Tretji nivo: Pri vdihu si recete “Popolnoma sem umirjen/a.” pri izdihu: “Zelo sem lahek/a.” Spet pustite, da telo sledi mislim, ki jih tiho izgovarjate ali pa izgovarjate samo v mislih.

Cetrti nivo: Pri vdihu se nasmehnite, dejansko raztegnete ustnice v nasmeh, pri izdihu si recite: “Popolnoma sem osvobojen/a!”

Peti nivo: Pri vdihu si tiho recete: “Sem samo v tem trenutku.” pri izdihu: “Vem, da je to precudovit trenutek.”

Naj vse skupaj strnem:

Vdih/izdih
Globoko/pocasi
Umirjena/lahka
Nasmeh/Osvoboditev
Ta trenutek/precudovit trenutek

Vse dobro!

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close