Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Težko dihanje skozi nos

Težko dihanje skozi nos

Pozdravljeni.

Približno 2 do 3 leta nazaj, so se začele moje težave z dihanjem skozi nos. Najprej le kot malo težje dihanje, ki so se kasneje stopnjevale do težavnega in skoraj nemogočega vdiha skozi nos. Še posebej je bilo to izrazito zvečer, ko sem se odpravil spat in glavo imel vzravnano. Situacija je vodila tako daleč, da sem že jedel težje, ker nisem mogel dihati zraven. Da ne govorim, da sem se že ob malo hladnejšem zraku takoj prehladil, saj sem dihal le na usta, in takoj me je pričelo boleti grlo. Težave sem si velikokrat lajšal z razpršili za nos, kot so Operil, Maresyl, Nasonex, ipd.

To sem pojasnil osebnemu zdravniku, ki me je napotil do specialista ORL. Po pregledu, mi je takrat bila postavljena diagnoza: deviacija nosnega pretina. Septum zvit v obliki črke S. (Devi. septi. nasi, Hyperthrophia c.n. inf.). Bila mi je priporočena septoplastika.

Lansko leto junija, mi je bila v splošni anasteziji opravljena septoplastika in obojestranska mukotomija s koblacijo. V bolnišnici sem bil 3 dni, po detamponadi odpuščen iz bolnišnice v domačo oskrbo z navodili uporabe Maxitrol kapljic in izpiranjem nosnic z fiziološko raztopino. Po odstranitvi tamponov je bilo stanje občutno boljše, kasneje, ko so bolečine prenehale, rana zacelila in ni bilo več otekline, je bilo dihanje boljše kot kadar koli prej. Bilo je sicer nekaj privajanja, saj sem se spet učil dihati skozi nos, ampak je šlo.

Po kontrolnem pregledu pri ORL specialistu v oktobru lani, je podal sledeči status: Nosna piramida ravna. Septum raven. Spodnja školjka na levi strani nekoliko hipertrofična, na desni manj. Prehodi so široki, prosti. Epifarinks prost. Vendar so se počasi spet pričele vračati iste težave, zadnje 2,5 do 3 mesece. Najprej sem to občutil le kot občasno zapiranje leve nosnice pred spanjem. Nato sta se občasno zaprli obe nosnici, sedaj pa skoraj spet več ne morem dihati na nos. Težave si spet lajšam z razpršili. To sem tudi omenil pri kontrolnem pregledu. Specialist mi je dejal, da sedaj ni nobenih razlogov, da ne bi mogel dihati na nos.

Prosim za kakršnokoli mnenje in nasvet, saj mi to oteženo dihanje, ki je vrnilo, spet povzroča ogromno preglavic. Zbujam se z suhimi usti, težje jem, spet so se vrnili prehladi,… 🙁

P.s.: Zapisujem še podatek, da sem v otroštvu 5 let, prebolel NonHodgkinom limfom, na levi strani na vratu v parotidni žlezi. Sedaj sem star 24 let.

Za odgovor in mnenje se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.

New Report

Close