Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija težek porod in posledice

težek porod in posledice

Lepo pozdravljeni,

 

rodila sem pred 10. dnevi in sicer v 41./1 tednu. Porod je bil sprožen s predrtjem ovojev, ki so sprožili dokaj blage moje popadke, ki so jih potem naknadno podprli z umetnimi popadki. Porod je od predrtja ovojev trajal 13 ur. Porodno bolečino smo lajšali s smejalnim plinom, nato pa z ultivo. Vse je potekalo dobro, odpirala sem se lepo. Kar naenkrat je bil čas za iztis, ki pa je trajal res dolgo. Dojenčkova glavica ni in ni hotela priti ven – kar nekajkrat je bila na pol vzunaj, pa je šla spet nazaj. Glavico sem porodila s pomočjo babice, ki je pritiskala na moj trebuh, druga babica pa je spodaj naredila epizitomijo. Ko se je glavica končno porodila, pa je prišlo do (kot piše v odpustnici) rahlega zastoja ramen, ki so ga razrešili s pritiskom za simfizo. Ko se je sin rodil, pa ni takoj zajokal. Dogajanja se ne spomnim ravno dobro, vem pa, da je babica hitro začela miriti mene in moža, da se lepo oglaša. Oživljanje ni bilo potrebno, prav tako ni bil intubiran. Apgar po 1. minuti je bil 6 (pulz 2, dihanje 1, vzdražljivost 1, tonus 1, barva 1), po 5. minutah je bil apgar 8 (pulz, dihanje in vzdražljivost 2, barva in tonus pa 1), po 10. minutah je bil apgar 9. Sina niso nič odpeljali iz porodne sobe, ves čas je bil notri in tudi potem je bil z mano na navadnem oddelku. Poporodni potek je bil OK, sicer je bil malo zlateničen in je bil eno noč pod lučko, zato sva bila v porodnišnici 1 dan dlje. Mere otroka: 4460 g, 54 cm, obseg glavice 38cm.

 

Zdaj doma pa mene zelo skrbi, da je z njim kaj narobe in imam nekaj vprašanj.

 

1. Skrbi me, da je pri porodu utrpel pomanjkanje kisika ali možganske krvavitve, ki so jih zdravniki spregledali. Nihče ni nič omenil, tudi v odpustnici nič ne piše (odpustne diagnoze velik novorojenček in zlatenica). pH popkovne arterije je bila 6,99 (BE -20,2), pH popkovne vene pa 7,23 (BE -11,4). Teh vrednosti mi ni nihče nič razložil, sem jih pa pogooglala in me zelo skrbi, da je bil sin res predolgo brez kisika. Kaj pomeni tak izvid?

 

2. Ali se pomanjkanje kisika opazi po porodu? Kaj pa možganske krvavitve? Bi v primeru suma naredili UZ glavice in ga opazovali?

 

3. Strah me je, da bo imel kakšne dodatne težave, npr. cerebralno paralizo. Ves čas spremljam njegovo gibanje in me zanima, če je to normalno za novorojenčka. Ko se naje, oz se ravno prebudi je malo mlahav, ko pa se joka/razjezi pa noge in roke zakrči. Takrat se zvija in krči tudi v predelu trupa in glavice, stiska pesti in stopala. Najhuje je, ko se umivamo oziroma previjamo. Takrat se zelo premika, noge v kolenih čisto pokrči in jih dvigne k trebuščku, z rokami in glavo pa se zelo zvija. Pri previjanju močno joka, drugače pa je precej nezahteven in deluje zadovoljen novorojenček – res zaenkrat ne joka veliko, bolj jamra in se oglaša, pa z možem hitro ugotoviva, kaj ga daje. Njegov hipertonus oziroma občasna mlahavost, vmes mineta. Ko ni razdražen ali zelo utrujen in najeden, se lepo premika. Premika vse okončine.

 

Večino časa ima prstke v pesti, ampak jih vmes lepo sprosti in se že igra s prstki, tudi moja očala je že potegnil z obraza. Parkrat se je že sam obrnil na trebušček, kjer nekaj malega časa glavico zadrži po konci.  Prav tako glavo nekaj časa na hrbtu že zadrži v sredinski legi. Nobenih od teh gibanj ne spodbujamo in ga tudi hitro nazaj premaknem na bok. Doji se zelo lepo, lepo sesa in pridobiva težo.

 

Ali menite, da me mora kaj pretirano skrbeti? Predvsem me skrbi, ker se krči in je mlahav, kar sem prebrala da je znak CP. Da je hipoton v rokicah so omenili tudi na prvem pregledu po porodu, potem na drugih viziah tonusa niso omenjali. Res me skrbi.

 

4. Prebrala sem, da se distocije ramen redko kdaj končajo brez zapletov, zato me še toliko bolj skrbi, da res ni kaj narobe.

 

5. Velikokrat kolca in tudi kiha. Ali je to normalno?

 

6. Zaradi dopustov imamo prvi pregled pri pediatru šele po 1 mesecu in 3. tednih. Skrbi me, da se bo kaj spregledalo in bo prepozno prišel do ustrezne fizioterapevtske obravnave.

 

Res se opravičujem, ker tako veliko pišem, ampak sem res obremenjena.

 

Najlepša hvala za odgovor in lep dan želim.

Razumem vašo zaskrbljenost, pa vendar  najverjetneje ne bo posledic. Spregledati tako očitne znake, ki jih prinaša npr. možganska krvavitev, pomanjkanje kisika (tudi saturacija je izmerjena in zapisana na porodnem zapisniku), je skorajda nemogoče. Saj se to aktivno išče, sploh pri malce kompliciranejšem porodu.

Če ni bilo znakov, je cerebralna paraliza izjemno malo verjetna posledica. Pediater na preventivnih pregledih spremlja otrokov razvoj in bi opazil, če bi bilo karkoli narobe.

Kihanje in kolcanje sta normalna. S kihanjem si čistimo nos, kolcanje pa je znak (še) nezrelega ujemanja požiranja in dihanja.

Seveda si želimo zgodnje obravnave razvojnih motenj, vendar v tej starosti 3 tedni niso pomembni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close