Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Težave z želodcem; potenje

Težave z želodcem; potenje

Pozdravljeni!

Na vas se obračam v upanju, da mi boste znali dati kakšen nasvet v zvezi z dvema mojima problemoma.

a). Težavo imam s povečano želodčno kislino. Mi lahko priporočite kakšno hrano, ki bi ugodno vplivala na zmanjšanje le-te ali bi bila vsaj nevtralna? Sicer precej pazim na prehrano (izogibam se mastnim, pikantnim in postanim jedem).

b). Precej neprijetnosti imam tudi s potenjem. Ne glede na to, če mi je vroče ali ne, se mi roke in noge precej potijo. Roke imam skoraj vedno mrzle (in vlažne), kar je precej neprijetno, če se moram s kom rokovati – še posebej poleti, ko je vsem vroče. Z nogami je še huje. Brez nogavic sploh ne morem biti, ker me sicer “zebe do kosti”, pa čeprav termometer pokaže npr. 30°C. Žal se moram poleti posluževati tudi najlonskih nogavic, ker v službo pač ne morem z bombažnimi. Je kako upanje, da bi se težava dala omiliti ali odpraviti?

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

a) Najbolj učinkovito vežejo kislino antacidi, tj. zdravila, ki jo nevtralizirajo. V bistvu vsaka hrana veže kislino in hkrati stimulira, le da jo našteta zaradi velike dražljivosti stimulira bolj.

b) Težav z mrazom se drugače, kot to že počnete, ne da rešiti. Potenje rok pa je verjetno psihično pogojeno. Manj ko se boste s tem obremenjevali, večja je verjetnost, da se vam bodo roke manj potile, ali pa celo ne več. Preden komu daste roko, jo pač diskretno ali očitno obrišite, pa kaj. Kaj pa če bi imeli umazane od dela?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Glede tvojih mrzlih rok in nog te povsem razumem, saj imam sama prav take težave. Zebe me praktično vseskozi, ne glede na temperaturo. To sem povedala svoji zdravnici, ki mi je dala napotnico za pregled pri specialistu za žilne bolezni. Ta me je temeljito pregledal, nato pa so opravili še laboratorijske preglede krvi, da so izključili možnost neke vrste revme, ki se tudi kaže na ta način. Prav tako so mi opravili še neki test, pri katerem opazujejo, kako žile v prstih rok reagirajo na mraz. Roke najprej nekaj časa držiš v mrzli vodi, nato pa ti izmerijo pretok krvi. (to je čisto neboleč pregled) Ugotovili so mi, da imam že sicer zelo nizek pretok krvi skozi prste, dodatno pa pride na mrazu še do krča žil. Zakaj – tega pa ne znajo pojasniti. Ne pri meni, ne pri drugih podobnih bolnikih. Nato pa me je specialist poslal še na kapilaroskopijo, kjer ti pogledajo če je kaj narobe z drobnimi žilicami, kapilarami. Tudi to je neboleča preiskava. Torej pri vsej stvari gre za to, da je potrebno izključiti kakšno resnejše obolenje, drugače pa se proti mrzlim rokam in nogam ne da kaj dosti ukreniti. Tako je meni to stvar razložil specialist. Predlagal pa mi je tudi redne laboratorijske kontrole ( na eno leto), predvsem zaradi možnosti razvoja revmatičnega obolenja.
Upam, da ti je sedaj vsa stvar bolj jasna, sicer pa vem, kako zoprno je in kako prav nič, tudi topla obleka, ne pomaga.
Lep pozdrav in oglasi se kaj! Darja

Pozdravljena Darja!
Upala sem sicer na kakšen bolj vzpodbuden odgovor – da obstaja vsaj nekaj, kar bi mi pomagalo zmanjšati potenje nog in rok. Za tvoje posredovane izkušnje se najlepše zahvaljujem. Glede na možen vzrok (revma) me zanima, ali se z zdravljenjem le-te (če jo seveda odkrijejo) zmanjšajo tudi “stranski učinki” (potenje)? Že dolgo vrsto let me namreč občasno “trga” po rokah in včasih tudi v nogah, ampak nisem prepričana, da gre za revmo. O tem se še nisem posvetovala z nobenim zdravnikom, saj so bolečine bolj neprijetne kot hude in si pomagam z magnetno zapestnico. Se mi pa zdi, da sem še premlada za revmo… Po drugi strani pa nisem prepričana, če je revma sploh ozdravljiva – nisem preveč zdravstveno izobražena.
Hvala torej in lep pozdrav!

Spoštovani!

Revma ni vezana na starost, če mislite na revmatoidni artritis. Pri tej bolezni so vedno simetrično prizadeti sklepi zapestja in rok, ne pa veliki sklepi (komolec, kolki…). Zdravljenje revmatoidnega artritisa je zelo uspešno. Ne gre za ozdravljenje temveč za zadrževanje procesa propadanja sklepnih struktur, ki omogoča in zahtev tudi obilo lahkotnega gibanja. Trganje ima lahko številne razloge, pogosto nerazgibanost ali enostransko obremenjevanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close