Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Težave z zanositvijo

Težave z zanositvijo

Spostovani.

Stara sem 25 let in imam redne spolne odnose. Ze leto in pol ne jemljem vec kontracepcijskih tablet, tudi druge kontracepcije ne uporabljam, pa kljub temu ne morem zanositi. Z menstruacijo sem imela od nekdaj tezave – bolecine, ki jih je spremljala migrena, pa bruhanje, razdrazljivost,… Vedno pa me boli samo levi predel trebuha. Od kar ne jemljem tablet se je tudi ciklus popolnoma spremenil, tako da nikoli ne vem, kdaj bo nastopila menstruacija. Ginekologinja pravi, da je sicer vse v redu. Ali to pomeni, da je kaj narobe z mozem?
Hvala.

Draga Mateja,

Res, za zanositev sta potrebna oba in če poenostavimo je razlog za neplodnost v 1/3 pri moškem, v 1/3 pri ženski in v 1/3 pri obeh. Med prvimi preiskavami, ki jih naredimo pri obravnavi parov je torej pregled partnerjevega semena, ker je preiskava preprosta, poceni in nenevarna, pove pa veliko.
Tudi če je pri običajnem rednem pregledu “vse v redu” z njim ni mogoče oceniti sposobnosti zanositve, ker z običajnim pregledom ni mogoče oceniti prehodnosti jajcevodov, oblike maternične votline, prisotnosti ali odsotnosti ovulacije, primernosti maternične sluznice, itd. itd., da vas ne vznemirjam po nepotrebnem. Za ugotavljanje vrste neplodnosti je preprosto potrebna vrsta namenskih preiskav, ki jih začnemo in opravljamo po določenem vrstnem redu, če paru po enem letu rednih nezaščitenih odnosov 2 – 3 krat na teden (s primerno tehniko – se razume) ne uspe zanositi. Če torej že 18 mesecev nista uspešna, imata utemeljen razlog za napoten obisk pri ginekologu na Ginekološki kliniki v Ljubljani, v Mariboru ali v Postojni, kjer se ukvarjajo prav s temi problemi.

Lepo pozdravljeni,

Vsak dan si merim bazalno temperaturo, in me zanima ali elektronski termometer lahko pokaže realno temperaturo?
Za odgovor se najlepše zahvaljujem, lep dan še naprej,

Saša

Nekaj besed o bazalni temperaturi (BT) ne škodi.
S kakšnim termometrom BT merite ni pomembno, glavno je, da meri temperaturo na 1/10 st. C natančno in da je primeren za merjenje telesne temperature (lahko je tudi tak za merjenje v ušesu).

Najbolj pomembno je, da je merjenje BT prvo opravilo po jutranjem zbujenju, pred katerim ste spali vsaj 6 ur in po možnosti še predno se vsedete v postelji. Izmerjeno vrednost skrbno beležite na za to pripravljen diagram in ko se jutranja temperatura dvigne za 0,5 – 1 st. C veste, da ste po ovulaciji. Zvišanje BT je posledica delovanja progesterona, ki deluje termogeno in se pojavi po ovulaciji. Po večmesečnem (praviloma 3-4) spremljanju BT je običajno kar jasno ali do ovulacij prihaja ali ne in če prihaja, kdaj se to zgodi. Zanositi je mogoče le nekaj ur po ovulaciji, do spolnega odnosa, ki lahko povzroči zanositev pa mora priti največ 3 dni pred ovulacijo in največ nekaj ur (cca 6) po ovulaciji, sicer je prepozno.
Našteto velja za zdrav par!

New Report

Close