Najdi forum

težave z očmi

Pozdravljen,

pred par dnevi se je pri mojem 15- mesečnem sinu pojavila težava, za katero si ne znam razložiti vzroka. Večkrat dnevno se zgodi, da mu očesna zrkla nenadzorovano švignejo navzgor. Izgleda približno tako, kot bi “zavijal z očmi”. Dogajanje je omejeno na trenutek, otrok je takrat pri zavesti. Obiskali smo tudi že pediatra, ki nas je napotil na EEG (za izključitev možnosti epilepsije).
V Družinski zdravstveni enciklopediji sem naletela na opis težav pri nistagmusu, to bi po moji laični presoji bilo podobno težavam, ki jih ima moj sin.
Prosila bi vas za malo več informacij o tej bolezni (ali nistagmus pri otrocih nakazuje na kako resnejšo bolezen (možgani) ali je to lahko le prehodnega značaja).
Na prej omenjen pregled smo narčeni šele marca, vendar pa zelo skrbi, saj se to pojavlja dnevno.
Poleg tega bi rada dodala, da sem zaradi pozitivnega THT testa opravljala tudi amniocentezo, vedar je bilo vse O.K.
Drugače je otrok zdrav.
Najlepša hvala za odgovor, lep pozdrav Andreja

Draga Andreja,

da čisto možno je, da imate prav, da ima vaš sin nistagmus. Za razjasnitev kaj te sunkoviti trzljaji oči pomenijo bo potreben natančen nevrološki in okulistični pregled. Čeprav bi vam najraje napisala, da je to le prehodna težavica, ki bo kmalu minila, pa je to lahko odraz resnih obolenj. Resnica pa je, da ta hip še nihče ne ve kaj je vzrok teh trzljajev in zato tudi ne kaj to za dečka pomeni. Dokler zdravniki ne razjasnijo diagnoze upajva, da bo to tako kot se je pojavilo, kar čez noč tudi izginilo.
Na žalost takšnih bolezni kot so npr. nistagmus, epilepsija ali slabovidnost z amniocentezo ne moremo odkriti, saj imajo otroci s takšnimi težavami praviloma popolnoma normalen kariotip. Amniocenteza odkrije le najrazličnejše kromosomske napake.

Srečno!

New Report

Close