Najdi forum

Pozdravljeni,

nisem najbolj prepričana ali je to pravi forum , vndar bom poskusila.

Kot že naslov pove imam težave z mamo oz. je nikakor ne razumem.

No pa bom kar prešla k bistvu. Pred približno 6-imi meseci je moja 57-letna mama spoznala moškega v katerega se je očitno zaljubila. Ker je do takrat bila samska (tudi z mojim očetom ni nikoli skupaj živela), sem ji to seveda zelo privoščila. Končno je našla nekoga, ki ji ustreza, saj je bila glede moških izredno izbirčna in nikoli ji nihče, ki ji je dvoril, ni ustrezal.

Mama se zelo hitro preselila k temu moškemu in se nam (preostalim članom družine in prijateljem) začela oddaljevat. Kadar smo jo videli je imela po sebi modrice in čisto normalno je bilo, da smo bili vsi zaskrbljeni nad tem, ter jo spraševali ali ji je to naredil ta njen tip. Ona je seveda to zanikala, dokler je enkrat ni brutalno pretepel. Spet je želela spet vse zakriti, vendar se je čez dva dni po tem dogodku morala oglasiti pri meni, zaradi nekega opravka. Verjetno si lahko predstavljate šok, ki sva ga s fantom doživela. Takoj sva jo odpeljala na urgenco, kjer so celoten dogodek prijavili tudi na policijo. Ker ji ta tip ni dal miru (klical, pisal, zasledoval) se je za cca 1 – 1,5 meseca preselila k nama. Ni pa želela, da ga ponovno prijavimo policiji. Čeprav smo jo v tem času kar je bivala pri naju nenehno prepričavali, se pogovarjali in smo ji svetovali, ga je ona še kar naprej zagovarjala in celo želela umakniti tožbo. Ko sva s fantom odšla na dopust, je v tistem tednu dni, ko naju ni bilo, spet odšla k temu tipu NAZAJ!

Upam, da vidite ta moj problem, ker resnično več ne vem kako jo naj prepričam, da ga zapusti. Prosim vas, če mi lahko svetujete.

Lp,
TejaD

Mama naj prebere knjigo Ženske ki preveč ljubijo, nato pa vse, kar je napisala Sanja Rozman, ker pri mami gre za odvisnost od odnosov. Čim prej se svojega stanja zave, tem bolje zanjo. Pa le računajte s tem, da se namesto nje nihče ne more ozavestiti.
Še vedno srečamo primere, ko se agresivnež izživlja nad žrtvijo. Čudimo se, kako da žrtev nima nikdar dovolj, kako da npr. po večletnem pretepalju še kar hoče držati, da po njej padajo udarci. Nekateri mislijo, da gre za navajenost. Ne bo držalo, ker se človek že ne bi navadil na batine, sploh pa v primeru, če je prej poznal normalne odnose. Največkrat gre za vzorce, ki jih prinesemo s seboj na svet, zato da jih razrešimo. Ker skozi mnoga življenja igramo različne vloge, se zgodi, da nekaterih čustvenih vezi s pomočjo razumevanja in oproščanja ne počistimo za sabo. Zato z rojstvom prinesemo nerazrešene vezi, ko napadalec čuti slo po maščevanju in ko se žrtev močno smili sama sebi. Usoda bo takšna dva nezmotljivo združila, da bosta izživela, kar sta si zadala ozavestiti. Zato mami nič ne pomaga, če jo umaknete pred napadalcem, ker bo spet šla nazaj, tako kot se je že zgodilo. Mora priti do tistega trenutka, da ji klikne! Šele, ko vemo, zakaj se nam ene stvari dogajajo in ko iz tega dogajanja potegnemo kar smo imeli potegniti, šele takrat bomo videli svojo bedo, svoje dno, od koder se zaradi spoznanj končno le odrinemo in izplavamo. Z dobro literaturo ali s strokovno pomočjo in s šim več pogovori bi se dalo mami pomagat, da bi le uvidela, dojela, spoznala, kar je prišla spoznati.

Najlepša hvala za vaše mnenje.

Vendar si nikakor ne morem predstavljati, da bi zraven mirno gledala in nič naredila, medtem ko jo pretepa. Ali se potemtakem da malo bolj pospešiti celoten proces maminega spoznanja?

Včeraj je mama spet prišla k nama, spet jo je udaril (tokrat jo je “samo” boksnil v trebuh!) Sem na tem, da ga grem zadavit! Policija pa ne naredi ničesar. Mama mi spet zatrjuje, da je zdaj zares končano. Ona šleva od moškega se ji je včeraj cel dan cmeril, ker je vedel, da jo bo verjetno zadnjikrat videl.

Zdaj ko je mama pri nama je povedala določeni stvari o tem kakšen je. Ne pusti ji žvečiti žvečilne, na živce mu gre kadar je določeno hrano in se sliši ko žveči hrano, kadar sedi, mora imeti točno določen položaj telesa, ne sme uporabljati kozmetike, točno ji določa kako se mora oblačiti,…..
je abnormalno ljubosumen. In prepričana sem, da če bo tokrat odšla nazaj k njemu, da jo bo naredil ujetnico, saj je to že poskušal (zaprl jo je za kakšen dan ali dva v njegovo hišo in ji odvzel telefon).

Če ima še kdo kakšen predlog ali mnenje mi naj to prosim čimprej sporoči, ker ne morem gledati mirno …

Lp,

Jst ti svetujem, da najameš koga, da ga fajn preklesti. Resnično. Da jih bo enkrat dobil tudi on. Ker policija ne bo nič ukrenila. Mama pa je očitno tiste sorte ženska, ki bo to prenašala v nedogled. Jst bi storila tako, čeprav bi se verjetno marsikdo zgražal. Naj ga preklestijo fajn in mu zagrozijo, da če se jo bo še kdaj dotaknil, da jih bo še dobil.

Hvala za tvoje mnenje,

priznam, da sem že tudi jaz pošteno poigravala s to mislijo.

Lp,

Pa ja.
Preklesti naj ga, potem bo pa imel kako poškodbo, stvar bo šla na policijo, tebi lahko dokažejo, da si naročila.
Potem te bo pa tožil in boš norcu še odškodnino plačevala. Recimo.
Čisto možen scenarij, tako da se ne spuščaj pod nivo.
Rajši vso energijo usmeri v to, da skuliraš mamo.
Da ne bo šla več k njemu. In da se ne bo posledično preveč obesila nate.
Vsekakor rabi mama znatno dozo strokovne pomoči, ker z njo ni vse prav, če pri svojih letih sili k takemu norcu. To pač ni ljubezen, ampak bolezen.
Vpiši jo v kako skupino za zlorabljene ženske, na MON u je nekaj naslovov.
Da ne bo vsa skrb zanjo na tvojih plečih, ker ne boš zmogla.

Čustveno stanje ki ga opisujete je grozno, saj vi in vaša mati živita v nenehnem strahu, kaj se bo zgodilo. Jasno je, da bes in jeza materinega partnerja izključno njegov problem in vaša mati ne more odgovarjati za njegova dejanja ter se počutiti krivo, za kar verjmem da se. Parnter je kot nepredvidljiva pošast, ki se bo impulzivno odzval na vsako nedolžno stvar in ga bo neverjetno vznemerila. Pri tem bo krivil vašo mater za vse mogoče, za svojo jezo in ob vsem tem ne bo sprejel odgovornosti za svoje vedenje saj mu niti ni treba,ker se vaša mati vedno znova vrne nazaj k njemu. Ne vem koliko nasilju v tem primeru botruje alkohol. Ta moški je v svoji notranjosti toliko prestrašen, nesamozavesten, se ne spoštuje in obnem samega sebe globoko prezira. Zato so njegove reakcije kot reakcije ranjene živali, ki vse okoli sebe ogroža. Kje se je vaša mati naučila tiho prenašati fizično nasilje ker drugače je težko razumeti zakaj vse to prenaša. In kaj lahko storite? O vsem tem odkrito govorite s svojo mamo. Zavedati se morate da gre za kriminialno dejanje in partner vaše matere se bo moral soočiti s posledicami. To mu bo omogočeno s prijavo na policijo. Seveda pa ne smete pozabiti pri vsem tem vztrajati in nenazadnej biti v oporo materi, ki jo je sram, se čuti krivo in je vsa prestrašena.

Lep pozdrav in vse dobro!

Romana Žitko spec. ZDT
Zakonski in družinski Inštitut Novo mesto
Kapiteljska ulica 2
8000 Novo mesto
tel: 07 33 21 133

[email protected]

Najlepša hvala za vaša mnenja in nasvete.

Trenutno sem se odločila, da se osredotočim na mamo, ki je sedaj pri meni. Kaže tudi, da se je tokrat zares odločila, da prekine to vezo. Spremenili smo ji telefonsko številko GSM-a, vendar jo kljub temu ta tip še zmeraj poskuša dobiti na fiksni telefon. Enkrat je mama telefon dvignila, vendar je, ko je slišala njega, slušalko takoj tudi odložila.
Ves čas ji tudi meče v nabiralnik pisma, v katerij jo skuša prepričati, da bi se dobivala na skrivaj.

Zares močno upam, da se ga bo tokrat zares rešila.

Če se bo kaj spremenilo, vas bom pa vsekakor spet kontaktirala.

Lp

No pa se ponovno javljam.

Kaj naj napišem, mama je z njim spet v kontaktu, saj ji nikakor ne da miru (če je treba jo bo klical tudi 20 x). Tudi novo GSM številko mu je dala in se preselila nazaj v svoje stanovanje, on pa jo je že tudi obiskal.
Danes jo je moj fant peljal na izvensodno poravnavo z njim. Ker je moja mama o večini stvari molčala ga je na hodniku moj fant vprašal če je on povedal kaj več kot pa moja mama in kot je bilo pričakovano je tip znorel in začel z grožnjami,… Bilo je tako hudo, da je želela uradnica poklicati policijo. Seveda je spet posredovala moja mama in stopila med njiju in zagovarjala tipa.
Saj sploh več ne vem kako naj naprej, predlagala sem ji, da bi šla h kakšnemu svetovalcu ali kaj podobnega pa to vztrajno zavrača.

Jaz pa nimam več živcev, večkrat sem že tudi izbruhnila čeprav ne bi rada in bi ji želela stati ob strani. Kaj naj naredim, jaz je ne razumem, ker mislim, da je zdaj vse od nje odvisno in da bi ona morala prekiniti stike z njim in bti dovolj močna in ga vztrajno zavračati.

Lp,

New Report

Close